В събота от космодрума във Флорида ракета на SpaceX трябва да излети към Космоса, пренасяйки орбитален телескоп, създаден да хвърли светлина върху мистериозните космически явления, известни като тъмна енергия и тъмна материя - невидими сили, които според учените съставляват 95% от познатата Вселена.

Телескопът, наречен Euclid (Евклид), инструмент на Европейската космическа агенция (ЕКА), кръстен на древногръцкия математик, наричан "баща на геометрията", вече е поставен в товарния отсек на ракетата Falcon 9, която трябва да излети около 18 часа българско време от космическата станция Кейп Канаверал, съобщава Reuters.

Очаква се новите прозрения от мисията, на стойност 1,4 млрд. долара и планирана да продължи поне шест години, да променят астрофизиката и може би разбирането за самата природа на гравитацията.

Ако всичко върви по план, Euclid ще бъде освободен след кратко пътуване в Космоса и ще започне едномесечно пътешествие до местоназначението си в слънчева орбита на близо 1,6 млн. км от Земята - позиция на гравитационна стабилност между Земята и Слънцето, наречена точка на Лагранж 2, или L2.

Астрономи откриха 30 млрд. пъти по-масивна от Слънцето черна дупка Това е първата черна дупка, открита с помощта на гравитационна леща


Оттам Euclid ще изследва еволюцията на това, което астрофизиците наричат "тъмна вселена", като използва широкоъгълен телескоп, за да проучи галактики, отдалечени на 10 милиарда светлинни години от Земята в огромното пространство отвъд нашата галактика Млечен път.

Двутонният космически апарат е оборудван и с инструменти, предназначени за измерване на интензивността и спектъра на инфрачервената светлина от тези галактики по начин, който ще позволи точно да се определи разстоянието до тях.

Мисията се фокусира върху два основополагащи компонента на тъмната вселена. Единият е тъмната материя - невидимо, но теоретично основополагащо „скеле“, за което се смята, че придава форма и структура на Космоса.

Другият е тъмната енергия - също толкова загадъчна сила, за която се смята, че обяснява защо разширяването на Вселената отдавна се ускорява – нещо, което учените установяват през 90-те години на миналия век.

“Джеймс Уеб” погледна в миналото и преобърна науката за Вселената Космическата обсерватория е разкрила шест големи галактики, които са съществували между 500 и 700 милиона години след Големия взрив


Смята се, че тъмната енергия и тъмната материя заедно съставляват 95% от Космоса, докато обикновената материя, която можем да видим, е едва 5%. Тази статистика показва и историческия мащаб на мисията на Euclid.

Мисия, ръководена от Европа

Euclid е проектиран и изграден изцяло от ЕКА, като американската космическа агенция НАСА доставя фотодетектори за инфрачервения инструмент. Консорциумът Euclid включва общо над 2000 учени от 13 европейски държави, САЩ, Канада и Япония.

Десетилетие подготвяна, мисията първоначално е планирано да полети в Космоса на борда на руска ракета "Союз". Но след руската инвазия в Украйна мисията беше пренасочена към SpaceX. Компанията на Илон Мъск е избрана, тъй като европейската ракетна програма Arianne към онзи момент няма свободни слотове за изстрелвания.

Той e надникнал на 41 светлинни години в Космоса и е открил планетата в съзвездието Октант


Докато космическият телескоп "Джеймс Уеб", изстрелян от НАСА в края на миналата година, позволява на астрономите да се насочат към конкретни обекти от ранната вселена с безпрецедентна яснота, Euclid има за цел да разкрие скритата структура и механика на Kосмоса, като щателно картографира огромна част от наблюдаемата вселена в триизмерен формат, общо над 1 милиард галактики.

Тъмната материя и тъмната енергия не могат да бъдат открити директно, но техните свойства "са закодирани във формите и позициите на галактиките", казва астрофизикът Джейсън Роудс, водещ учен на Euclid в Лабораторията за реактивно движение на НАСА край Лос Анджелис. "Измерването на формите и позициите на галактиките ни позволява да извадим заключения и закономерности за свойствата на тъмната материя и тъмната енергия".

Данните ще се събират, докато Euclid картографира последните 10 милиарда години от космическата история, като се „взре“ навън от нашата галактика и по този начин се върне назад във времето до епохата, когато са се формирали повечето звезди.

Научните открития на 2022, които обещават светло бъдеще за човекаОт ядрения синтез до космическата наука – човечеството направи важни крачки напред в много сфери


Наблюдението на фините, но отчетливи промени във формите и позициите на галактиките през огромни периоди от време и пространство ще разкрие различни вариации в космическото ускорение, което косвено ще даде знание за силите на тъмната енергия, казват учените.

Euclid също така ще помогне да се разкрие естеството на тъмната материя чрез измерване на ефекта, наречен гравитационна леща, който предизвиква слаби изкривявания във видимите форми на галактиките и се обяснява с наличието на невидима материя, която изкривява тъканта на пространството около себе си.

Чрез прозренията за тъмната енергия и материя учените се надяват да разберат по-добре формирането и разпределението на галактиките в така наречената космическа мрежа на Вселената.

Освен основните си цели Euclid ще осигури "златна мина за всички области на астрономията за няколко десетилетия", казва Яник Мелие, ръководител на консорциума Euclid и астроном в Института по астрофизика в Париж.