Космическият телескоп "Джеймс Уеб" откри водна пара около скалиста екзопланета, която обикаля около звезда, намираща се на 26 светлинни години от Земята. Сега астрономите се опитват да установят дали тази водна пара е индикатор за откриването на първата в историята на космическата наука екзопланета с атмосфера, информира CNN.
Малките, хладни звезди, известни като “червени джуджета”, са най-често срещаните звезди във Вселената. Екзопланетите, открити в "обитаемата зона" - идеалното разстояние между планетата и нейната звезда, което ѝ позволява да бъде достатъчно топла, за да има течна вода на повърхността си, често обикалят много близо именно около този тип звезди, тъй като те не са толкова горещи, колкото Слънцето. В същото време “червените джуджета” излъчват ултравиолетова и рентгенова радиация, която може да разруши крехките слоеве газ. Това кара учените да се питат дали скалистите планети, които обикалят около тях, могат да поддържат атмосфера.
Сега астрономите са успели да наблюдават гореща, скалиста екзопланета, наречена GJ 486 b, с помощта на телескопа “Джеймс Уеб”. Планетата е с около 30% по-голяма от Земята и има много по-силна повърхностна гравитация. Тя е толкова близо до своята звезда-домакин, че завършва една обиколка около нея на всеки 1,5 земни дни, като тази близост нагрява планетата до повърхностна температура от 430 градуса по Целзий. Астрономите смятат, че планетата е “приливно заключена”, което означава, че движението ѝ е подобно на това на Луната около Земята.

Учени откриха нова екзопланета с размерите на Земята Телескоп е уловил силни радиовълни, идващи от звездата YZ Ceti и скалистата екзопланета, която обикаля около нея, наречена YZ Ceti b
Въпреки че тези температури правят планетата твърде гореща, за да бъде обитаема, наблюденията на GJ 486 b с инфрачервения спектрограф на “Джеймс Уеб” разкриват следи от водни пари, а изследването е публикувано в научното издание The Astrophysical Journal Letters, посочва CNN.
Защо е важно това? Наличието на водна пара може да подскаже, че GJ 486 b има атмосфера, въпреки горещината и близостта си до звездата.
Загадка на водните пари
Макар че водни пари вече са откривани на газообразни екзопланети, учените все още не са открили атмосфера около такава и това би било историческо събитие, тъй като би я направило подобна на някои планети в нашата Слънчева система като Земята и Марс, които са категоризирани като скалисти.
"Водните пари в атмосферата на гореща скалиста планета биха представлявали голям пробив в науката за екзопланетите. Но трябва да бъдем внимателни и да се уверим, че не звездата носи отговорност за тази индикация", казва в изявление съавторът на изследването Кевин Стивънсън, главен изследовател на програмата за наблюдение на “Джеймс Уеб” в Лабораторията по приложна физика на Университета “Джон Хопкинс”, цитиран от медията.
Екипът, който наблюдава GJ 486 b, вижда как планетата преминава пред звездата си два пъти, след което използва множество методи за анализ на данните, заснети от инструментите на телескопа.
Когато планетите преминават пред своите звезди - ситуация, известна като транзит, звездната светлина може да се филтрира през атмосферата на планетата и да подчертае химическите следи на различни газове и елементи. Резултатите от анализа на данните сочат наличието на водна пара около GJ 486 b.
Но астрономите са предпазливи с интерпретацията на резултатите, защото е възможно водните пари да са свързани със самата звезда.

Седем открития на „Джеймс Уеб“, които промениха космическата наукаВъпреки че 2022 беше първата година от експлоатацията на телескопа, той вече е допринесъл за много научни открития
"Виждаме сигнал, който почти сигурно се дължи на вода. Но все още не можем да кажем дали тази вода е част от планетата, което означава, че тя има атмосфера, или просто виждаме “воден подпис”, идващ от звездата", казва в изявление водещият автор на изследването Сара Моран, постдокторант в Университета на Аризона.
Водна пара съществува дори на нашето Слънце в областите на “слънчевите петна”. Те, както и “звездните петна”, са области, които изглеждат по-тъмни, защото са по-хладни от други части на повърхността.
Тъй като звездата “червено джудже”, около която се намира GJ 486 b, е много по-малка и по-хладна от Слънцето, според изследователите тя може да съдържа още повече водна пара в звездните си петна - количество, достатъчно, за да създаде сигнал, който да бъде погрешно интерпретиран като планетарна атмосфера, обграждаща екзопланетата.
"По време на транзитите не наблюдавахме доказателства за пресичане на звездни петна от страна на планетата. Но това не означава, че на други места по звездата няма неоткрити петна", обяснява на свой ред друг от съавторите на изследването Райън Макдоналд, стипендиант на НАСА в Мичиганския университет.
Топлината и радиацията от звездата вероятно ще разрушат потенциалната атмосфера на GJ 486 b с течение на времето. Ако екзопланетата в момента има атмосфера, тя би трябвало да се допълва от постоянен източник, като пара от вулкани, за да не се случи това. Но бъдещите наблюдения на планетата с помощта на различни инструменти на телескопа "Джеймс Уеб” биха могли да разкрият допълнителни подробности за източника на водна пара.
"Именно обединяването на множество инструменти ще определи дали тази планета има атмосфера или не", казва Стивънсън.