Освен за всичко друго, астрономите използват космическия телескоп "Джеймс Уеб", за да се върнат назад във времето до първите дни на Вселената. И откриват нещо неочаквано.

Космическата обсерватория е разкрила шест големи галактики, които са съществували между 500 и 700 милиона години след Големия взрив, създал Вселената. Според ново изследване, публикувано в сряда в списание Nature и цитирано от CNN, откритието "напълно преобръща съществуващите теории за произхода на галактиките".

"Тези обекти са много по-масивни, отколкото някой е очаквал", казва в изявление съавторът на изследването Джоел Лежа, доцент по астрономия и астрофизика в Пенсилванския държавен университет. "Очаквахме да открием само малки, млади галактики към онзи момент, но открихме галактики, зрели като нашата собствена, по време, което досега се смяташе за зората на Вселената."

Телескопът наблюдава Космоса в инфрачервения спектър, който е невидим за човешкото око и е в състояние да открие много по-слаба светлина от древни звезди и галактики, отколкото досегашните космически телескопи. Навлизайки в далечната Вселена, обсерваторията може да вижда назад във времето до преди около 13,5 милиарда години (учените са установили, че Вселената е на около 13,7 милиарда години), посочва още CNN.

"Разкритието, че формирането на масивни галактики е започнало изключително рано в историята на Вселената, опровергава това, което много от нас смятаха за утвърдена наука", казва Лежа.

Той e надникнал на 41 светлинни години в Космоса и е открил планетата в съзвездието Октант
Галактиките са толкова масивни, показват новите данни от “Джеймс Уеб”, че противоречат на 99% от моделите, представящи ранните дни на Вселената. Това означава, че учените трябва да преосмислят разбиранията си за начина, по който са се формирали и еволюирали галактиките. Настоящата теория предполага, че те са започнали като малки облаци от звезди и прах, които са се разраснали с течение на времето.

"Погледнахме в много ранната Вселена за първи път и нямахме представа какво ще открием", казва Лежа пред CNN. "Оказа се, че сме открили нещо толкова неочаквано, че всъщност създава проблеми за науката. То поставя под въпрос цялата картина, която сме си изградили за ранното формиране на галактиките."

Поглед в далечното минало на Вселената

Лежа и колегите му започват да анализират данните от инфрачервения спектър, заедно с първите изображения с висока резолюция от телескопа, през юли. Галактиките се появяват като големи светлинни точки и членовете на екипа са толкова изненадани, че решават, че са допуснали грешка при интерпретирането на данните.

Един от начините да се определи защо галактиките са пораснали толкова бързо е като се направи спектрално изображение, което включва разделяне на светлината на различни дължини на вълните. По този начин ще се обособят различните елементи и ще се определи истинското разстояние, на което те отстоят от космическата обсерватория, разказва още CNN.


NASA

Разбира се, възможно е галактиките, идентифицирани на база данните от “Джеймс Уеб”, всъщност да са нещо съвсем друго.

"Това е първият ни поглед толкова назад, така че е важно да запазим отворено съзнание за това, което виждаме", казва Лежа. "Въпреки че данните показват, че това вероятно са галактики, мисля, че има реална възможност някои от тези обекти да се окажат свръхмасивни черни дупки. Независимо от това, откритието показва, че масата на нашата Вселена към онзи момент е до 100 пъти по-голяма, отколкото смятахме досега. Дори ако намалим стойностите наполовина, това пак ще е поразителна новина."