GE Aerospace, дъщерна компания на General Electric, демонстрира робот, подобен на червей, който един ден ще може да инспектира и ремонтира реактивни двигатели, съобщава Engadget.

Роботът Sensiworm (Soft ElectroNics Skin-Innervated Robotic Worm) е проектиран да служи като "допълнителни очи и уши" за сервизните оператори, докато те изследват вътрешността на самолети и ракети. GE твърди, че гъвкавият робот може да сведе до минимум времето за престой на апаратите и да извършва по-малко инвазивни инспекции, а в бъдеще - и сам да ги ремонтира.

Компанията сравнява ролята на Sensiworm в авиокосмическото инженерство и ремонтите с начина, по който подобни роботи са позволили минимално инвазивни операции на пациенти.

"Тези технологии дават възможност за по-малко инвазивна инспекция и ремонт на реактивни двигатели, за да се намали времето за престой на самолетите и ракетите", посочват от компанията.

AI за военна употреба: Бъдеще, в което няма да е безопасно да излезеш навънМилитаризирани дронове убийци, задвижвани от изкуствен интелект, могат да превземат въздушното ни пространство
GE твърди, че подобната на червей машина може да даде на операторите "практически неограничен достъп" при инспектиране на двигателите, без да се налага те да бъдат разглобявани.

Sensiworm се управлява дистанционно от операторите и може да пълзи през различни части на двигателя, включително по въртящи се лопатки на вятърни турбини. Той може автоматично да усеща и избягва препятствия, да достига до места, където гравитацията може да спре други инструменти, благодарение на крачетата си с всмукателни чашки, и да измерва дебелината на термични бариерни покрития.

GE твърди, че нейната разработка може дори да открива изтичане на газ: "Със своята мека, съобразена с изискванията конструкция тя би могла да инспектира всеки сантиметър от реактивен двигател, предавайки в реално време видео и данни за състоянието на частите, които операторите обикновено проверяват".

GE Aerospace разработва роботизирания червей в партньорство със SEMI Flex Tech, финансирана от американската армия публично-частна коалиция, фокусирана върху напредъка на гъвкавата електроника. Компанията все още не посочва докъде е стигнала разработката на червея и кога може да се очаква внедряването му в практиката.