Държавният глава Румен Радев подписа днес указ за освобождаването на главен комисар Петър Тодоров от длъжността главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

С друг свой указ президентът назначава главен комисар Живко Коцев на поста, съобщи прессекретариатът на президента.

Вчера (7 септември) Министерският съвет прие решение за предложение до президента за прекратяване на правомощията на Петър Тодоров и за освобождаването му от длъжност, както и за назначаване на Живко Коцев за главен секретар на МВР.

На 23 август стана известно, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е изпратил мотивирано искане до президента за смяна на главния секретар на МВР, припомня БТА.

Същият ден в Министерския съвет Стоянов заяви, че смята Петър Тодоров за отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР.

Президентът Румен Радев определи мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР като изцяло политически.

Президентът Радев официално отказа да освободи главния секретар на МВР

На 30 август Петър Тодоров подаде оставка.

"Днес, след 41 години служба на родината си, 34 години от които в системата на МВР подавам оставка като главен секретар на МВР.", обяви пред журналисти самият главен комисар. Заяви, че за него този пост не е самоцел, тъй като "аз имам чест и достойнство".

По думите на Тодоров, мотивите на вътрешния министър Калин Стоянов за отстраняването му от длъжност, нямат никакво основание.

Главният секретар на МВР подаде оставка (Обновена)

"Извървях целия професионален път като полицай. Преминал съм през всички нива, за да достигна най-високото", посочи той.

"Използвам повода да благодаря на всички достойни колеги, с които имах честта и удоволствието да работя през всичките тези години. Вярвам, че те ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си", допълни Тодоров.

"Аз обаче съм поставен в ситуация, в която не мога да правя това", заяви той. "Не желая да ставам част от опитите за политическа употреба на МВР", допълни Тодоров.