Ако се вярва на легендата за Bohemian Rhapsody, разказана и в едноименния филм, за ролята в който Реми Малек взе „Оскар“, Фреди Меркюри оформя окончателно песента в едно звукозаписно студио в Уелс през 1975 г.

То е всъщност някогашна ферма, снабдена с всички удобства за музиканти. Queen отиват там с идеята да избягат от шума и всичко разсейващо ги и да създадат велик албум.

Задачата е изпълнена успешно. Ще минат може би столетия преди някой да успее да напише песен, която да стъпи дори на малкия пръст на рапсодията на Queen. Парчето е гениална смес от рокендрол и опера, така, както ги усеща гениалният Фреди.

Queen са рокгрупа, но по никой начин не искат да бъдат вкарвани в каквато и да е рамка. За тях е по-важно да са музиканти, които не се боят от нищо, не настояват непременно да правят популярни песни, за да печелят публика, а преди всичко искат да създават музика както я разбират.

Легендата гласи още, че продуцентът им бил отчаян и се хванал за главата като чул Bohemian Rhapsody. Как така опера и кой, по дяволите, би слушал песен, дълга над шест минути? В никакъв случай! Заявил им, че от това нищо няма да излезе, а те си тръгнали с навирени носове, убедени, че са прави.

В този спор историята е отсъдила отдавна. Освен, че е една от най-известните песни на групата, рапсодията е една от най-популярните песни изобщо. Редки са примерите за толкова прецизно смесване на два тотално различни музикални стила, за да се получи нещо изключително. Queen го умеят, а обичта към музиката им през последните 50 години не спира да го доказва.

Поредният пример – преди няколко дни пианото, на което Фреди е композирал Bohemian Rhapsody, бе продадено на търг за 2.2 млн. долара, пише CNN.

Музикалният инструмент е внесен във Великобритания от Япония през 1975 г. Марката е Yamaha, а моделът G2.


Пианото бе една от общо 1400-те вещи на покойния Меркюри, предложени на търг на Sotheby's.

Сред тях е и по-ранен вариант на рапсодията. От него става ясно, че е имало идея парчето да се казва Mongolian Rhapsody, но в крайна сметка група взима друго решение. Тази чернова бе продадена за 1.74 млн. долара.

Сред другите вещи за продан са сценични костюми, картини от личната му колекция, както и колекция от пръчици за хранене и др.

Очакванията бяха, че пианото на Меркюри ще бъде най-скъпата вещ. Първоначалните оценки твърдяха, че то ще достигне цена между 2.5 млн. и 3.8 млн. долара.

Вещите бяха предложени за продажба от Мери Остин. Тя е някогашната годеница на Меркюри, за която той така и не се жени, но остават близки приятели. След смъртта му тя наследява голяма част от имуществото му.

Фреди ценеше това пиано и го смяташе за естествено продължение на самия себе си, бе цитирана да казва Остин в прессъобщението на аукционна къща Sotheby, която организира търга.

Рапсодията не е единствената известна песен, композирана на това пиано. Смята се, че на него са създанени и парчетата Don’t Stop Me Now, както и Somebody To Love.

Не се съобщава кой е новият собственик на пианото. А и може би няма чак такова значение освен за самия него. Музикалният инструмент отдавна изигра своята ключва роля в историята. Сега на света му остава да се радва, че някога на това пиано е свирил един гениален музикант.