Индийският премиер Нарендра Моди заяви, че лидерите от Г-20 са постигнали консенсус относно текста на лидерската декларацията и обяви че тя е била приета, предаде агенция Reuters, цитирана от БТА.

"Благодарение на упоритата работа на всички екипи, ние постигнахме консенсус по текста на лидерската декларация от срещата на върха на Г-20", заяви Моди пред лидерите от блока на срещата в Делхи. "Обявявам приемането на тази декларация", добави Моди.

Обявлението дойде, след като по-рано делегати от най-влиятелните страни в света постигнаха компромис относно езика, с който е описана войната в Украйна, посочва Reuters. Групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като западните държави настояват в декларацията да бъде включено силно осъждане на Русия, докато други страни настояват тя да се съсредоточи върху по-широки икономически въпроси.

Защо срещата на върха на Г-20 може да изпрати Индия в задънена улицаНеуспехът в постигането на консенсус ще навреди на усилията на Ню Делхи да се наложи като икономическа сила и лидер на глобалния юг

Възможно е формулировката да бъде подобна на тази в декларацията от срещата на върха в Индонезия през 2022 г., в която се отбелязва, че макар повечето нации осъждат Русия за инвазията, има и различаващи се мнения.

В чернова на декларацията от по-ранен етап, видяна от Reuters, абзацът "геополитическа ситуация" е бил оставен празен, докато по 75 други параграфа, обхващащи въпроси от световната задлъжнялост и криптовалутите до изменението на климата, е имало съгласие.

Още акценти от срещата на Г-20 в Делхи Африканският съюз е приет за постоянен член на Г-20

Африканският съюз е приет за постоянен член на Г-20, каза индийският премиер Нарендра Модри във встъпителната си реч, с която откри срещата на Г-20.

Моди покани председателя на Африканския съюз Азали Асумани да заеме мястото си на масата на лидерите от Г-20 в качеството си на представител на постоянен член на обединението.

"С всеобщото одобрение каня председателя на Африканския съюз да заеме мястото си като постоянен член на Г-20", каза индийският лидер във встъпителната си реч, предаде AFP, цитирна от БТА.

В речта си Моди каза още, че светът страда от "криза на доверието".

"В света има огромна криза на доверието. Войната задълбочи този дефицит на доверие. След като успяхме обаче да преодолеем ковид, значи ще можем да се справим и с тази криза на взаимното доверие", изтъкна индийският премиер.

Африканският съюз, който е континентално обединение с 55 държави членки, сега е със същия статут като Европейския съюз, който досега беше единственият регионален блок с пълноправно членство в Г-20. Досега Африканският съюз беше "поканена международна организация".

"Приветстваме Африканския съюз като постоянен член на Г-20 и силно вярваме, че включването на Африканския съюз в Г-20 ще допринесе значително за справянето с глобалните предизвикателства на нашето време", се казва в проекта за декларация на срещата в Делхи, до който си е гарантирала достъп агенция Reuters.

Дипломация на гнева: Защо срещата на БРИКС не е като западните форумиБлокът, в който членуват единствените страни с население над 2 млрд. души, три ядрени сили и две богати на петрол държави, не може да бъде отписан от международната сцена

САЩ, Индия, Саудитска Арабия и ЕС ще обявяват сделка за пристанищна и жп инфраструктура в кулоарите на срещата на Г-20


Мултинационална сделка за свързаност между обекти на железопътна и пристанищна инфраструктура ще бъде обявена днес в кулоарите на срещата на Г-20 в Делхи, заяви пред Reuters представител на Белия дом. Сделката се очаква да бъде анонсирана в момент, в който американският президент Джо Байдън се опитва да контрира китайската инициатива "Един пояс, един път", като лансира Вашингтон като алтернативен партньор и инвеститор за развиващите се страни. Сделката ще облагодетелства страни с нисък и среден доход и ще даде възможност на Близкия изток да играе ключова роля в световната търговия, каза пред репортери на срещата на Г-20 в Делхи Джон Файнър, заместник-съветник по въпросите на националната сигурност. Идеята е близкоизточните страни да бъдат свързани помежду си с жп линии и те да бъдат свързани с Индия посредством пристанищна инфраструктура, като това ще спомогне и за потока на енергия и търговия от региона на Залива към Европа, като бъдат намалени времето за доставки, разходите и употребата на горива, разказаха американски представители. Меморандум за разбирателство за сделката ще бъде подписан от ЕС, Индия, Саудитска Арабия, ОАЕ, САЩ и други представители на Г-20, каза Файнър. "Смятам, че свързването на тези ключови региони е огромна възможност", изтъкна американският представител.

Генерална промяна: План за нов световен ред ли е отсъствието на Си от Г-20Никога досега китайският лидер не е пропускал среща на върха на Г-20, откакто пое властта през 2012 г.

Урсула фон дер Лайен покани Г-20 да се присъедини към глобалното ценообразуване на въглеродните емисии

По-рано днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес покани лидерите от Г-20 да се присъединят към предложение за установяване на глобално ценообразуване на въглеродните емисии.

Множество страни са въвели данъци за въглеродните емисии, системи за търговия с емисии или т. нар. системи за "таван и търговия", за да могат да изпълнят климатичните си цели.

"Климатичните промени са причинени от човека. Така че това означава, че ние можем да се справим с тях. Затова се нуждаем от иновации, инвестиции в зелени технологии, капацитет за възобновяема енергия и енергийна ефективност. На Г-20 поканих лидерите да се присъединят към призива за въвеждане на глобално ценообразуване на въглеродните емисии", написа Фон дер Лайен в социалната мрежа X.