Властите в индийската столица Делхи предприемат спешни мерки за прогонване на маймуни от локациите, свързани със срещата на върха на Г-20.

На различни места са поставени фигури на лангури в естествен размер с цел да плашат по-малките маймуни в района, съобщава BBC.

Освен това се планира да бъдат изпратени специално обучени хора, които могат да имитират звуците на животните.

Властите също така ще осигуряват храна за маймуните в опит да ги спрат от самостоятелно търсене на провизии.

В Делхи има огромна популация от маймуни и властите се надяват, че тези мерки ще попречат на приматите да саботират срещата на върха.

Лангурите са агресивен вид маймуни с дълги опашки и по-тъмен цвят на козината на лицата. Обикновено те се контролират на повод от специално обучени водачи.

Високопоставен служител заяви пред информационна агенция PTI, че в районите около срещата на Г-20, където има много маймуни, ще се поставят хартиени макети на лангури.

12 неща, които можете да видите само в ИндияТази южноазиатска страна е известна с разнообразието си от езици и религии. Това я превръща в невероятна дестинация за преживяване на различни култури, привличайки много посетители всяка година

Сатиш Упадхяй заяви, че 30-40 обучени служители, които могат да имитират звуците им, ще бъдат разположени в хотелите, където ще отседнат делегатите, както и на местата, където са докладвани наблюдения на маймуни.

Индия ще бъде домакин на престижния форум на 9 и 10 септември.

През 2014 г. властите наеха 40 професионални имитатори на лангури, за да изплашат маймуните от парламента и други правителствени сгради в столицата. По-рано бяха използвани истински лангури за същата цел, но това беше прекратено, след като защитници на правата на животните заявиха, че държането на маймуни в плен е жестокост, припомня BBC.

В качеството си на председател на Г-20 за 2023 г. Индия цели срещата на върха в Делхи да се съсредоточи върху устойчивото развитие, както и върху мерките за по-равномерно разпределение на икономическия растеж между развитите и развиващите се страни.

Срещата на върха дава възможност за провеждане на индивидуални дискусии, както и на групови заседания.

Путин уведоми Моди, че ще пропусне срещата на върха на Г-20 в ДелхиМиналата седмица говорител на руското правителство заяви, че Путин няма да присъства на срещата на върха, тъй като има

Белият дом съобщава, че президентът на САЩ Джо Байдън ще разговаря с отделните лидери за справяне с изменението на климата, войната в Украйна, както и за това световните организации като Световната банка да полагат повече усилия за борбата с бедността.

Около срещите на върха често се провеждат големи демонстрации, допълва BBC.

Протестиращи демонстрираха по време на срещата на върха в Торонто през 2010 г. и на срещата на върха в Хамбург през 2017 г. По време на срещата на върха в Рио де Жанейро през 2018 г. хиляди демонстранти излязоха на протест срещу икономическите политики на Г-20.

През 2009 г. Иън Томлинсън, продавач на вестници, почина, след като беше въвлечен в протестите по време на срещата на върха на Г-20 в Лондон.