Apple представи нова серия iPhone, която включва титаниев корпус, по-бърз чип и подобрени възможности за възпроизвеждане на видеоигри, съобщава Reuters и добавя:

“Най-голямата изненада при iPhone 15, който ще излезе на 22 септември, е, че компанията няма да повишава цените, което отразява глобалния спад на пазара на смартфони”.

Събитието в централата на Apple в Купертино, Калифорния, се проведе на фона на продължаващата икономическа несигурност, особено в Китай, третия по големина пазар на Apple, където технологичният гигант е изправена пред сериозни предизвикателства, свързани с разширените ограничения за използване на iPhone в държавни учреждения и появата на първия нов флагман от няколко години насам на Huawei Technologies.

Huawei повиши очакванията си за доставките с 20% през второто полугодие, разчитайки на новия си смартфон от серията Mate 60, който има сателитна функционалност, съобщава официалният китайски вестник Securities Times във вторник, малко преди събитието на Apple.

Иначе Apple не поднесе никакви изненадващи новини и в крайна сметка акциите на компанията затвориха с 1,7% надолу след събитието.

iPhone 15 идва във вторник. Какво да очакваме от Apple?Освен новите си модели смартфони се очаква компанията да представи и нова операционна система
Apple вгражда машинно обучение

Макар Apple да избягва термините изкуствен интелект или AI, посочва още информационната агенция, технологията е в основата на няколко нови функции.

Ръководител на компанията коментира, че новите модели използват машинно обучение, за да поставят определен човек в кадъра при снимане, което позволява на потребителите да превърнат снимката в портрет веднага или по-късно в приложението Photos.

Apple представя и нови часовници, включително Series 9 Watch, с функция, наречена "двойно докосване", при която потребителите докосват палец и показалец два пъти, без да пипат часовника, за да изпълняват задачи като отговаряне на телефонно обаждане.

Apple използва машинно обучение, за да открива и най-малките промени в кръвния поток, когато потребителят докосва пръстите си, освобождавайки другата му ръка за задачи като разхождане на куче или държане на чаша кафе, посочва главният оперативен директор Джеф Уилямс.

iPhone 15

Както Pro, така и другите модели iPhone 15 ще имат по-ярък дисплей и 48-мегапикселова камера, както и 100% рециклиран кобалт в батериите си.

Apple обяснява, че сателитната връзка на iPhone 15 вече може да се използва и за повикване на пътна помощ. Тя въвежда тази функция съвместно с Американската автомобилна асоциация (ААА) в САЩ. Засега.

Десетте компании с най-лоялни клиенти в света
USB-C кабелите за зареждане ще се появят както в iPhone 15, така и в системата за зареждане на устройствата AirPods Pro. Този ход е отговор на изискванията на европейските регулаторни органи за използване на USB-C и позволява използването на същите кабели за зареждане, които вече се използват за iPad и Mac.

"Очаквах Apple да се опита да изкриви по някакъв начин решението за USB-C, но те не го направиха и бяха много конкретни по тази тема", казва Каролина Миланези, анализатор в Creative Strategies. Според нея промяната "внася известна диференциация в iPhone Pro, защото има по-бърза пропускателна способност за трансфер на данни, което ще бъде ценно за хората, използващи устройството за професионална фотография”.

Apple също така заявява, че iPhone 15 Pro може да записва така наречените "пространствени видеоклипове", като използва две от камерите на устройството за създаване на триизмерно видео. Тези видеоклипове ще могат да се гледат на хедсета Vision Pro на Apple, който трябва да бъде пуснат на пазара в началото на следващата година, акцентира шефът на маркетинга на компанията Грег Джосуак.

Използването на титан в Pro моделът пък го прави по-лек и по-здрав от предшествениците му.

Но Боб О'Донъл, ръководител на TECHnalysis Research, коментира, че най-голямата изненада идва от цените, които остават същите:

"Мисля, че както Apple, така и операторите признават, че при положение, че потребителите усещат натиск върху бюджета си и липсата на драматични промени, става все по-трудно да се убедят да надградят сегашните си модели. Поддържането на стабилни цени би трябвало да помогне за това".

Нови ограничения за iPhone в Китай разтърсват технологичния сектор в САЩЦените на акциите на много доставчици на Apple загубиха стойност в последните дни
Цената на iPhone 15 стартира от 799 долара, а на iPhone 15 Plus - от 899 долара. Серията Pro е на стойност 999 долара, а Pro Max започва от 1199 долара. Това са същите цени, които компанията предложи миналата година.

Технологичният гигант все още разчита на iPhone за повече от половината от продажбите си, но световният пазар на смартфони се срина от общо 294,5 млн. доставени телефона до 268 млн. през второто тримесечие. Доставките на Apple са намалели най-малко от всички големи производители на смартфони - от 46,5 млн. до 45,3 млн., през този период, сочат данните на Counterpoint Research.

Watch Ultra 2

Ориентираният към спортовете на открито Apple Watch Ultra 2 има нови функции за колоездене и гмуркане и според Apple най-яркият екран, който някога е създаван. Цената на Series 9 ще започва от 399 долара, а цената на Ultra 2 - от 799 долара, като и те ще бъдат налични на пазара от 22 септември.

Apple вече няма да използва кожа в нито един от своите продукти, обяснява Лиза Джаксън, ръководител на отдела за опазване на околната среда в компанията. Технологичният гигант залага на текстил, наречен FineWoven, който според нея се усеща като велур.

Като цяло Apple постави в центъра на събитието усилията си за постигане на въглеродна неутралност до 2030 г., пише в заключение Reuters.