Повлечени надолу от опасенията за посоката на лихвените проценти и разпродажбите на акциите на Apple, индексите Nasdaq Composite и S&P 500 паднаха съответно с 0,9% и 0,3% в търговската сесия в четвъртък.

Широкият индекс се понижава за трети пореден ден, а технологичният – за четвърти.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial се представи относително по-добре в четвъртък, добавяйки около 58 пункта, или 0,2%.

Нови данни от тази седмица събудиха притесненията, че Федералният резерв може да продължи да повишава лихвените проценти, за да охлади все още горещата икономика на САЩ.

Последният доклад за молбите за безработица, смятан за индикатор за съкращенията, предполага, че американският пазар на труда остава стегнат. Броят им е на най-ниското си ниво от началото на февруари, отбелязвайки четвърта поредна седмица на спад, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Докладът дойде, след като неочаквано силните данни за сектора на услугите в САЩ доведоха до спад на борсовите индекси в сряда.

Притесненията за лихвените проценти дърпат акциите в САЩ надолуТехнологичният Nasdaq Composite отбеляза най-голям спад - с 1,1%.

Опасенията са, че пазарът на труда е толкова горещ и толкова силен, че може да отвори вратата за още увеличения на лихвите по-късно тази година, коментират експерти, цитирани от The Wall Street Journal.

Трейдърите продължават да вярват, че Фед ще задържи лихвите на сегашните им нива на заседанието си през септември, но са разделени относно това дали банкерите ще вдигнат лихвите през ноември. Фючърсите на федералните фондове отразяват приблизително 40% шанс за увеличение от 0,25 процентни пункта през ноември спрямо 29% вероятност преди месец, според инструмента FedWatch на CME Group.

Нови ограничения за iPhone в Китай разтърсват технологичния сектор в САЩЦените на акциите на много доставчици на Apple загубиха стойност в последните дни

Натежавайки върху S&P 500 и Nasdaq, акциите на Apple продължиха да падат. Компанията загуби 2,9% в четвъртък, изтривайки почти 190 милиарда долара от пазарната си стойност през последните два дни.

The Wall Street Journal съобщи в сряда, че китайското правителство забранява използването на iPhone и други устройства с чужда марка от служители в централните правителствени агенции. Bloomberg съобщи в четвъртък, че подобна забрана може да бъде разширена и за държавни предприятия и други субекти, подкрепяни от правителството. Това може да се равнява на значителен брой хора в управлявана от държавата икономика с общо население над 1,4 милиарда души.

Междувременно нов телефон на Huawei набира популярност в страната. Новото устройство, наречено Mate 60 Pro, се e разпродаlo за часове и вече има натрупани поръчки, посочва WSJ. То също така е пуснатo точно преди представянето на тазгодишната гама iPhone, планирано за следващата седмица.

Тези събития са просто най-новото предизвикателство, пред което Apple се изправя в страната, която представлява 19% от общите приходи на компанията през 12-месечния период, завършващ през юни.

Covid-19 мерките и социалните вълнения ограничиха производството на модели iPhone Pro в Китай миналата година, което доведе до забавени доставки по време на ключов период на продажби. Apple се опитва да диверсифицира производствения си отпечатък, като сега компанията разработва устройства в страни като Индия и Виетнам.

Приходите на Apple спадат, но бизнесът с услуги достига рекорден връхОбщите приходи от iPhone, които обикновено са основен двигател на печалбите на Apple, не достигат прогнозите на анализаторите

Китай все пак още е най-голямата производствена база на компанията. А iPhone все още е най-големият бизнес на Apple, представляващ 52% от приходите. Това по ирония на съдбата прави Apple относително лесна мишена в икономическата война между САЩ и Китай, коментира WSJ.

САЩ въведоха строги ограничения върху доставките на усъвършенствани чипове и свързаните с тях технологии за Китай, който от своя страна отговори, като наложи свои собствени ограничения на американския бизнес като производителя на чипове с памет Micron.

Китай приложи и други „креативни наказания“ за американските компании като отказ на одобрение за големи сливания и придобивания, блокирайки плановете за растеж на големите американски компании за полупроводници като Qualcomm, Intel и Applied Materials.

Тъй като в глобален план Apple е един от най-големите купувачи на чипове за своите устройства, PHLX Semiconductor Index се понижи с 2% в четвъртък.

Притесненията, свързани с Apple, се прехвърлиха върху представянето на други големи технологични компании.

Qorvo и Skyworks се понижиха с над 7%, а HP и Dell, които също имат големи производствени мощности в Китай, отбелязаха спад на акциите си с над 2%.

Nvidia загуби 1,7%, а Microsoft - 0,9%.

Секторът на информационните технологии беше най-зле представящият се сегмент на S&P 500, спадайки с 1,6%.

Залезът на свръхевтиния азиатски труд Фабриките в Азия се борят за млади работници, което е лоша новина за западните потребители, свикнали с евтини стоки

Акциите на Walt Disney паднаха до 80,57 долара, най-ниската им цена на затваряне от 2014 г. Компанията се бори със стачките в Холивуд и спора за таксите с кабелния оператор Charter Communications, както и с перспективата за устойчиви загуби в своя телевизионен и стрийминг бизнес.

Най-добре се представиха акциите на компаниите в сектора на комуналните услуги, който се повиши с 1,3% - най-добрия му ден от юли. Акциите в този сегмент обикновено се смятат за защитни активи, когато пазарът е нестабилен.

Акциите на компаниите от секторите недвижими имоти и здравеопазване също бяха сред печелившите в четвъртък, преодолявайки изоставането си от началото на годината до момента.

На пазара на облигации доходността на 10-годишните ценни книжа на САЩ се понижи до 4,260% от 4,289% в сряда.

Междувременно референтният суров петрол Брен падна с около 0,8% до 89,92 долара за барел.

Опасенията за глобалния растеж натежаха на Уолстрийт Намаляването на добива на петрол от Русия и Саудитска Арабия е знак за влошаването на китайската икономика

В Европа водещите фондови борси закриха търговската сесия в четвъртък разнопосочно, като инвеститорите преценяваха различно ефектите от продължаващата висока инфлация в САЩ и недобрите данни за развитието на икономиката в еврозоната, обобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 регистрира спад от 0,14%, понижавайки се за седма поредна сесия. Това е и най-дългата му губеща поредица от февруари 2018 г., според Reuters.

Акциите на минните компании натежаха, губейки 2,2%, докато тези на комуналните дружества поскъпнаха с 1,4%.