Форекс стратези, интервюирани от Reuters, смятат, че рисковете за перспективите пред долара се повишават, но повечето основни валути трудно ще преодолеят неговата сила до края на годината.

Подкрепян от силната икономика и нарастващата доходност на американските държавни ценни книжа, която е една от най-високите сред развитите икономики, доларът, въпреки някои пристъпи на слабост, остава устойчив спрямо повечето основни валути, посочва още информационната агенция и дава контекст:

„Достигнал шестмесечен връх, тъй като проблемите пред Китай и глобалния растеж натежават върху апетита за риск, и очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще задържи лихвените проценти по-високи за по-дълго време, доларът, който е сигурно финансово убежище, възстанови почти всичките си загуби от средата на годината и сега е с над 1% нагоре в рамките на годината“.

Това силно представяне доведе до преразглеждане на дългогодишното мнение за отслабване на долара в краткосрочен и средносрочен план. Според анкетата на Reuters, проведена между 1 до 6 септември, мнозинството от анализаторите (43 от 53), заявяват, че рискът техните прогнози за долара да се окажат грешни се повишава.

#ЗаЕврото накратко: отговорите, които търсимЕК стартира кампания за въвеждането на еврото у нас и как това ще се отрази на ежедневието ни


"Смятаме, че силата на долара ще продължи да нараства и ще се запази през следващите три месеца", посочва Джейн Фоли, ръководител на отдел "Валутни стратегии" в Rabobank.

Според медианното мнение на около 70 валутни стратези обаче доларът се очаква да отслабне умерено спрямо повечето основни валути в рамките на една година, като по-голямата част от това ще се случи през 2024 г. с приближаването на първото понижение на лихвите от страна на Фед.

"През следващите шест до девет месеца очакваме Фед да започне да намалява лихвите и именно в този момент смятаме, че доларът отново ще отслабне", казва Лий Хардман, старши валутен анализатор в MUFG.

Прогнозата за еврото, което не успя да постигне значителен напредък по отношение на влошаващите се перспективи за растеж и е нараснало с едва 0,13% в рамките на тази година, е, че то ще се търгува с 1,7% по-високо и ще достигне 1,09 долара през следващите три месеца. По този начин анализаторските прогнози до голяма степен остават непроменени спрямо проучването на Reuters от август.

Прогнозите за следващите 6 и 12 месеца са за ръст съответно от 2,7% (1,10 долара за евро) и 4,6% (1,12 долара за евро).

Китайски инвеститори бягат от слабия юан със застраховки в Хонконг През първото тримесечие на 2023 г. новите премии по застрахователни полици там са скочили с невероятните 2 686%


Японската йена, която вече е поевтиняла с над 11% за годината спрямо долара и в сряда се търгува на стойност 147 за долар, според прогнозите ще възстанови всичките си загуби през настоящата година и ще се търгува на 132 за долар през следващите 12 месеца.

Британската лира, която вече е поскъпнала с близо 3,5% през 2023 г., пък се смята, че ще поскъпне с още 3% и ще достигне до 1,29 за долар в рамките на годината.

Участниците в анкетата на Reuters смятат, че другите азиатски валути ще се сблъскат със значителни трудности при възстановяването на загубите за годината. Прогнозите за почти всички от тях сочат, че в най-добрия случай ще останат в сегашните си граници или ще се търгуват със скромно повишение спрямо долара през следващите месеци.

В Латинска Америка бразилският реал и мексиканското песо, които поскъпнаха съответно с около 6% и 12% спрямо долара, се очаква да загубят съвсем малко до края на годината.

Аржентинското песо обаче, което се понижи с 50% през годината, може да се насочи към нова голяма девалвация и да загуби още 17% до края на ноември, сочи проучването на информационната агенция.