Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун не са подписали никакви споразумения по време на срещата си.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от CNN.

В дните преди срещата на двамата лидери, правителството на САЩ предупреди, че Русия и Северна Корея "активно напредват" в преговорите за потенциална оръжейна сделка, при която Пхенян би могъл да предостави на Москва оръжия, които да използва при войната в Украйна, в замяна на санкционирана технология за балистични ракети.

Съветниците по националната сигурност на САЩ, Южна Корея и Япония съвместно отправиха строго предупреждение относно потенциални нарушения на международните санкции, стана ясно от изявление, публикувано от президентската администрация на Южна Корея.

В отговор на спекулациите по време на редовен разговор с журналисти Песков заяви: "Не са подписвани никакви споразумения нито по тази, нито по други теми. Не е имало такива планове", добави той.

Ключовите изводи, които (не) разбрахме от срещата Путин - Ким Да се разбере каква е истинската равносметка от срещата на върха в руския Далечен изток е предизвикателство, въпреки че залогът в световен мащаб е огромен

Преди срещата на върха американски представители предупредиха, че Вашингтон "няма да се поколебае да наложи санкции", ако срещата между Путин и Ким доведе до трансфер на оръжия между двете страни, отбелязва CNN.

Двамата лидери разговаряха общо пет часа в сряда. Путин определи разговорите като "изключително продуктивни", но какво точно е обсъдено - или евентуално договорено, все още не е ясно.

Междувременно, заместник министър-председателят на Русия Денис Мантуров заяви, че Москва вижда "потенциал за сътрудничество със Северна Корея както в производството на самолети, така и в други отрасли", се казва в съобщение на руското правителство от днес.

Мантуров, който е и министър на промишлеността и търговията, е придружил севернокорейския лидер при обиколката му в завода за производство на самолети в Комсомолск на Амур в петък, се казва в съобщението.

Космическото шоу на Путин и Ким: Има лиоръжейна сделка на „Восточний“Срещата между все по-изолираните лидери се следи с повишено внимание от Вашингтон и съюзниците им, които подозират, че те могат да се договорят за търговия с оръжия

"Виждаме потенциал за сътрудничество както в самолетостроенето, така и в други отрасли – това е от особено значение за постигане на задачите, които стоят пред нашите страни за технологичен суверенитет", заяви Мантуров, след като разгледа завода заедно с Ким.

В самолетостроителния завод "Юрий Гагарин", двамата разгледаха монтажния комплекс за самолетите Су-35 и Су-57 от пето поколение. Те наблюдаваха и демонстрационен полет на Су-35. Посетиха и предприятието, което отговаря за производството на части за военните самолети, както и за гражданския самолет Superjet-100.

Международните санкции, наложени след нахлуването на Русия в Украйна, затрудниха вноса на части за производството на самолети, наред с други отрасли. Мантуров е санкциониран от правителството на Обединеното кралство от декември миналата година за това, че "отговаря за оборудването на мобилизираните войски в Украйна", припомня CNN.

На този фон, срещата между Путин и Ким предизвика тревога в страни от Южна Корея и Япония до Украйна, САЩ и партньорите им в Европа.

Ким вече е в Русия. Ще размести ли срещата му с Путин геополитическия шахСрещата, която се очаква да се състои в Далечния изток на Русия, ще сближи двама все по-изолирани на световната сцена лидери

Но Китай, най-големият икономически спасителен пояс както за Москва, така и за Пхенян, чиято граница се намира на по-малко от 321 км от мястото, където двамата лидери се срещнаха, може да има различно мнение.

Вместо да се противопоставaя или да ограничава сътрудничеството между Русия и Северна Корея, Пекин може да вижда повече ползи, отколкото рискове за себе си в тази зараждаща се ос, казват анализатори - особено по отношение на съперничеството си със САЩ като велика сила.

И макар да не е ясно колко точно китайски служители имат представа за преговорите между Северна Корея и Русия, анализатори твърдят, че самата среща може да не е протекла без известно ниво на отчитане на връзките на Китай с двете страни.

Ким Чен Ун показа новите си оръжия на Русия и КитайСевернокорейският лидер получи

"Като се има предвид важността на подкрепата, която оказва и на двамата, Китай, разбира се, изпъква на заден план", казва Александър Корольов, старши преподавател по политика и международни отношения в Университета на Нов Южен Уелс в Австралия.

"Китай е твърде важен както за Северна Корея, така и за Русия, така че за тях би било глупаво да направят нещо зад гърба на Китай, което не би му харесало", допълва той. "Китай е незаобиколим фактор.", категоричен е експертът.