Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещнаха на руския космодрум "Восточний", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Предстои разговор между двамата, като преговорите им ще бъдат посветени на търговските двустранни отношения и на международни въпроси, съобщиха руските новинарски агенции.

Ким благодари на Путин за поканата да посети Русия. А Путин каза, че се радва, че има възможност отново да се срещне с Ким. Той припомни, че между двете страни се отбелязват 75 години на дипломатически отношения. Последната среща между двамата лидери беше преди четири години във Владивосток.

Ким вече е в Русия. Ще размести ли срещата му с Путин геополитическия шахСрещата, която се очаква да се състои в Далечния изток на Русия, ще сближи двама все по-изолирани на световната сцена лидери

А в отговор на журналистически въпрос дали Русия ще помогне на Северна Корея да изгради космически спътници, Путин отвърна, че той и севернокорейският лидер са дошли точно за това на космодрума "Восточний", предаде ТАСС. Путин добави, че севернокорейският лидер ще бъдат показани и нови обекти на космодрума. "Лидерът на Корейската народнодемократическа република проявява голям интерес към ракетната техника. Те се опитват да развиват и космическите дейности", заяви Путин.

На въпрос дали на преговорите с Ким ще бъде обсъждано и военно-техническо сътрудничество, Путин заяви: "Ще говорим по всички въпроси, без да бързаме. Има време".