Трима членове от Демократическата партия на Сенатската комисия по въоръжените сили са поискали от Пентагона информация за главния изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск и дали той е „наредил едностранното дезактивиране или възпрепятстване на функционирането на сателитни комуникационни терминали Starlink, използвани от украинските въоръжени сили в Южна Украйна през 2022 г.”, или някога е имал правомощието да го направи.

По информация на CNBC в петък сенаторите Жана Шахин от Ню Хемпшир, Елизабет Уорън от Масачузетс и Тами Дъкуърт от Илинойс са изпратили писмо до министъра на отбраната Лойд Остин, за да изразят своите „сериозни опасения относно това дали Мъск лично се е намесил, за да попречи на ключов партньор на САЩ в критичен момент".

Въпросите им идват след публикуването на книгата на Уолтър Айзъксън, посветена на главния изпълнителен директор на SpaceX и Tesla и собственик на социалната мрежа X, известна преди като Twitter.

В биографията Айзъксън пише, че украинска атака срещу руски военни кораби е била прекъсната заради ограничаване на връзката със Starlink, наредено от Мъск.

По-рано през седмицата сенатор Уорън едностранно призова Конгреса да разследва Мъск и SpaceX. „Конгресът трябва да проучи какво се е случило и дали имаме адекватни инструменти, за да гарантираме, че външната политика се провежда от правителството, а не от един милиардер“.

Сенатор Елизабет Уорън призовава за разследване на Илон Мъск и StarlinkПризивът за разследване идва заради откъс в новата книгата на биографа Уолтър Айзъксън, посветена на Илон Мъск

Въпросният откъс от книгата предизвикаха тревога във Вашингтон, сред съюзниците от НАТО и в украинската столица, посочва CNBC.

След като беше публикуван, Мъск се представи като миротворец и написа в социалните мрежи, че не е изключил Starlink над Крим, а по-скоро е отказал искането на Украйна да го предостави там. Той написа: „Ако се бях съгласил с тяхното искане, SpaceX щеше да бъде изрично съучастник в голям военен акт и ескалация на конфликт.“

Мъск също така повтори твърдението си, че Украйна трябва да сключи „примирие“ с Русия.

Междувременно Айзъксън направи корекция на въпросния откъс, заявявайки, че връзката в конкретната зона вече е била неактивна и че Мъск просто е отказал да я активира.

Как попаднах в тази война? Нова биография разкрива ролята на Мъск в УкрайнаТой тайно е наредил на инженерите да изключат сателитната мрежа Starlink близо до Крим, за да попречи на украинска атака срещу руския флот, твърди биографът му

На въпроси на CNBC към Министерството на отбраната на САЩ, свързани със SpaceX, включително дали ще бъдат преоценини някои от държавните договори на компанията, дали призивите на Мъск за примирие между Украйна и Русия отразяват позицията на правителството на САЩ и дали поведението на Мъск, включително провеждането на лични срещи с Путин в миналото, е било в съответствие с условията на договорите, възложени на неговата компания, говорителят Джеф Юргенсен е отговорил: „Департаментът сключва договор със Starlink за сателитни комуникационни услуги в подкрепа на нашите украински партньори“, но без да даде повече подробности на поставените конкретни въпроси.

Говорителят е добавил, че Министерството на отбраната „продължава да работи в тясно сътрудничество с търговската индустрия, за да се гарантира, че разполага с правилните средства, от които украинците се нуждаят, за да се защитят - и в по-широк план - комуникационните и свързани с космоса средства, необходими за изпълнение на глобалните мисии на САЩ и подкрепящи стратегията им за национална отбрана“.

8 неща за Илон Мъск от новата книга на биографа Уолтър АйзъксънМилиардерът има проблем с „вируса на будния ум“

В момента SpaceX работи за получаване на нов лиценз от Федералната авиационна администрация (FAA) и одобрение от Службата за дива природа на САЩ за възобновяване на тестови полети за своята ракета носител Starship Super Heavy от нейното съоръжение в Бока Чика, Тексас. По-рано тази година тестов полет доведе до експлозия и разследване на злополуката от FAA.

Компанията планира да използва Starship за изстрелване и разполагане на следващото поколение сателити Starlink. Мъск също така предвижда Starship да отведе астронавти и провизии до Луната и в крайна сметка до Марс.