В началото на септември Южното Черноморие на България стана свидетел на невиждани потопи, които оставиха много хора без покрив над главата и дори взеха няколко жертви. Но България далеч не е единствената държава, която попадна под ударите на водна стихия.

Септември започва с тайфун, който връхлита Хонконг, изкоренява множество дървета и наводнява града. Това е първото от поредицата екстремни метеорологични явления, които засягат множество държави и територии в рамките на едва 12 дни, най-катастрофалното от които са наводненията в Либия, при които по данни на ООН са загинали над 11 000 души, а хиляди са изчезнали.

Учените предупреждават пред CNN, че подобни екстремни метеорологични явления, които засягат страни по целия свят, могат да станат все по-чести с ускоряването на климатичната криза, което оказва натиск върху правителствата да се подготвят.

"Глобалното затопляне всъщност променя свойствата на валежите по отношение на честотата, интензивността и продължителността им", казва Джунг-Еун Чу, учен по атмосферата и климата от City University of Hong Kong, въпреки че добавя, че опустошенията от това лято се дължат на комбинация от различни фактори, включително естествени климатични колебания.

Огромният брой жертви на наводненията също така подчертава спешната необходимост правителствата да се подготвят за тази нова реалност, както и за начините, по които обхванатите от конфликти и по-бедни страни се оказват на предната линия на климатичните бедствия.

Върви ли светът към катастрофална критична точка?Учени от осем държави смятат, че условията на Земята излизат извън


„Правителствата трябва да бъдат готови", казва Чу. „Те трябва да започнат да мислят за това, защото никога досега не са преживявали такъв вид екстремни събития".

Една от най-тежките бури в Европа

Този месец части от Средиземноморския регион бяха връхлетени от бурята "Даниел", която мина и през България, разразила се в резултат на много силна система с ниско налягане, която се превръща в "медикан" - сравнително рядък вид буря с характеристики, подобни на тези на ураганите и тайфуните, която носи опасни валежи и наводнения.

Бурята, която се образува на 5 септември, удря Гърция, изсипвайки повече дъжд, отколкото обикновено се наблюдава през цялата година. Улиците са превърнати в смъртоносни реки, които потапят цели села и принуждават спасители с надуваеми лодки да спасяват цели семейства от наводнените им домове.

Според гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис, който я нарича "една от най-мощните бури, връхлитали някога Европа", загиналите са най-малко 15.

Наводненията, които идват след опустошителните горски пожари от миналия месец, "носят отпечатъка на климатичните промени", категоричен е гръцкият министър на околната среда Теодорос Скайлакакис пред CNN. "Имахме най-топлото лято в историята. Морето беше много топло, което доведе до това уникалното метеорологично събитие".

Съседна Турция също усети последиците, като регистрира най-малко седем смъртни случая. Жителите на гористите райони трябваше да се блъскат във вода, висока до колене, заобиколени от паднали дървета, а в части на Истанбул, най-големия град в страната, се случиха смъртоносни внезапни наводнения, които убиха най-малко двама души, продължава да изброява медията.

Екстремните рекорди превръщат Земята в непозната територия за учените


На други места в Европа бурята „Дана“ предизвиква проливни дъждове в Испания, които нанасят разрушения на домове и убиват най-малко трима души.

Опустошенията в Либия

Най-опустошителното въздействие обаче е усетено в Либия. Бурята „Даниел“ преминава през Средиземно море, набирайки сила от необичайно топлите морски води, след което се изсипва под формата на проливни дъждове в североизточната част на страната.

По данни на Международния комитет на Червения кръст катастрофалните валежи са причинили разрушаването на два язовира, отприщвайки вълна с височина 7 метра. Водата се устремява към крайбрежния град Дерна, унищожава цели квартали и отнеся много къщи в океана.

По данни на ООН повече от 11 000 души са загинали, а поне още 10 000 все още са в неизвестност, като се смята, че много от тях са били отнесени в морето или погребани под развалините.

Докато страната се олюлява, а операциите по издирване и спасяване стават все по-отчаяни, експертите твърдят, че мащабът на бедствието е бил значително увеличен от комбинация от фактори, включително разрушена инфраструктура, неадекватни предупреждения и въздействието на ускоряващата се климатична криза.

"Това е трагедия, в която климатът и капацитетът са се сблъскали, за да причинят тази ужасна, ужасна трагедия", категоричен е ръководителят на службата за помощ на ООН Мартин Грифитс.

Либия е разтърсвана от гражданска война и политическо противопоставяне в продължение на почти десетилетие, като от 2014 г. страната е разделена между две съперничещи си администрации - едната от които не е призната от по-голямата част от международната общност, но контролира региона, в който се намира град Дерна.

Според експертите разпокъсаната държава в Северна Африка не е подготвена за наводненията, като политическата ситуация може да попречи на доставката на спешно необходимата хуманитарна помощ.

Когато Ел Ниньо добави гориво към огъня: Рекордни жеги, наводнения и пожариМинлият месец е бил най-горещият юни в 174-годишните данни, поддържани от Националната администрация за океаните и атмосферата


"Ситуацията в Либия непрекъснато се влошава поради години на конфликти и нестабилност, усложнени от въздействието на изменението на климата", казва Киаран Донъли, старши вицепрезидент за реакция при кризи, възстановяване и развитие в Международния комитет за спасителни операции. "В световен мащаб изменението на климата направи тези екстремни метеорологични явления по-чести и по-интензивни, което още повече затруднява справянето и възстановяването на общностите, особено в засегнатите от конфликти региони".

Тайфуни се дуелират над Азия

Макар че мащабите на опустошенията и човешките жертви в Азия са по-малки, тя също се сблъсква със смъртоносни и безпрецедентни бури.

Два тайфуна – „Саола“ и „Хайкуи“, преминават през региона в рамките на няколко дни един след друг през първата седмица на септември, като причиняват мащабни щети на самоуправляващия се остров Тайван, град Хонконг и други части на Южен Китай, включително Шенжен.

Тайфунът „Саола" затваря училищата и предприятията в Хонконг за два дни, но истинските щети настъпват седмица по-късно, когато градът е връхлетян от внезапна буря, при която мощни наводнения потапят метростанции и блокират хиляди туристи.

Според властите на Хонконг бурята е донесла най-високите почасови валежи, откакто се води статистика - 1884 г.

В Тайван тайфунът "Хайкуи" оставя десетки хиляди домове без електричество, а повече от 7000 жители са евакуирани.

„Двата тайфуна са изключителен случай, който създаде условия за необичайно силна буря през следващата седмица“, припомня Чу. „Те донесоха две бавно движещи се въздушни маси, и двете наситени с влага и движещите се в различни посоки. Те се сблъскаха и изхвърлиха цялата тази вода над Хонконг“.

По думите ѝ „ако имаше само един тайфун, той нямаше да предизвика такива силни валежи". И макар събитието да не е изрично свързано с изменението на климата, тъй като сближаването на тайфуните е станало "случайно", причиненото от човека глобално затопляне спомага за появата на по-мощни бури, акцентира тя:

Сушата ще превърне 1,2 млн. души в мигранти до 2050 г.В свят, застрашен от покачващи се температури, опустошителни бури и внезапни наводнения, климатичната миграция се превръщат в кризата на 21 в.


"Ако климатът се затопли, ако повърхността на океана стане по-топла, атмосферата може да задържа повече влага. Ако температурата се повиши с един градус по Целзий, атмосферата може да задържи 7% повече влага."

В миналото е имало десетилетия между рекордните валежи в региона, но периодите между тях бързо намаляват. Със затоплянето на света екстремните метеорологични явления, които преди са се случвали веднъж в живота на човек, стават все по-чести.

Проливни дъждове в Северна и Южна Америка

Някои части на Северна и Южна Америка също са наводнени. Миналата седмица в Бразилия са регистрирани повече от 30 смъртни случая след проливни дъждове и наводнения в щата Рио Гранде до Сул - най-тежкото природно бедствие в щата от 40 години насам, според CNN Brasil.

Бразилският метеоролог Мария Клара Сасаки коментира пред медията, че в рамките на една седмица щатът е видял средното количество валежи, очаквано за целия септември.

Междувременно в Съединените щати фестивалът Burning Man влиза в заглавията на международните медии, след като силен дъжд връхлетява района, а десетки хиляди участници са помолени да пестят храна и вода, докато са блокирани в пустинята Невада. Само за 24 часа в отдалечения район падат около два пъти повече от средните валежи през септември.

В противоположния край на страната наводненията в Масачузетс нанасят щети на стотици домове, предприятия и инфраструктура, включително мостове, язовири и железопътни линии. По данни на метеорологичната служба през последните две седмици валежите в някои части на Масачузетс и Ню Хемпшир са били с повече от 300% над нормалните количества.

Южна Америка е ударена от рекордни жеги – в средата на зиматаТова е част от тенденцията на екстремни горещини, обхванала цялото земно кълбо


Експертите твърдят, че рекордно високите температури на океана са довели до хиперактивен сезон на ураганите в Атлантическия океан, който не показва признаци на забавяне. По данни на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания над 90% от затоплянето по света през последните 50 години се дължи на океаните.

Това означава, че могат да се образуват повече бури, отколкото иначе би било възможно в типична година на Ел Ниньо, казва Фил Клоцбах, учен-изследовател в катедрата по атмосферни науки в Colorado State University, пред CNN. „Дори бурите, които отслабват поради промени във вятъра, могат да останат живи и да наберат сила отново, когато намерят по-добри условия“.