Повечето от водещите банки в еврозоната са изпълнили поставената за януари 2024 г. цел за емитиране на специален дълг за попълване на капитала в случай на криза.

Някои от тях обаче трябва да положат повече усилия, за да гарантират, че при необходимост ще имат достатъчно ликвидност, заяви регулаторният орган на Европейския съюз, цитиран от Reuters.

Неотдавнашните банкови кризи в САЩ със Silicon Valley Ban и в Швейцария, където UBS беше принудена да придобие Credit Suisse, показват, че банките и регулаторните органи трябва да повишат готовността си за бързо развиващите се кризи, заяви Единният съвет за преструктуриране (SRB).

Минималното изискване за собствен капитал и приемливи задължения (MREL) е урок от световната финансова криза през 2008 г., когато данъкоплатците трябваше да спасяват банки. Дългът по MREL се отписва в случай на криза, за да се "спаси" банката и да се предотврати възможността тя да бъде "твърде голяма, за да фалира".

За какво трябва да се подготви Швейцария след фалита на Credit Suisse? Експерти предлагат да се улесни достъпа на финансовите институции до финансиране от централната банк

SRB, който определя целите на MREL, заяви, че до края на 2022 г. две трети от банките са постигнали крайната си цел, допълва Reuters. Недостигът е 0,3% от общия размер на рисковите експозиции или 20,5 млрд. евро. Досега са емитирани около 2,7 трлн. евро, а 24 банки имат недостиг на MREL, въпреки че на 14 от тях е дадена отсрочка до края на 2024 г. или 2025 г., за да изпълнят целите си.

"Макар че постоянното притежаване на достатъчно ресурси за покриване на загуби е от ключово значение, също толкова важно е банките да могат да използват тези средства в случай на криза", заяви европейският регулатор.

Планират строг контрол за ликвидността на банките в ЕС от 2024 г.Нуждата от надеждни варианти се засили, след като през март Швейцарската централна банка се намеси с ликвидна подкрепа за Credit Suisse

Фокусът се измества върху това да се гарантира, че до края на годината банките ще могат да докажат по надежден начин, че могат да бъдат плавно "преструктурирани", закрити, преструктурирани или продадени, без да се нарушава сигурността на клиентите.

"SRB ще прегледа дали продължават да са на лице съществени недостатъци и ще предприеме коригиращи действия, когато е необходимо", въпреки че засега няма признаци, че ще се наложи да се намеси.

Липсата на ликвидност стана отличителна черта на неотдавнашните банкови сътресения и се разглежда внимателно в плановете за преструктуриране на банките.

Три банки от ЕС не успяват да покрият капиталовите изисквания на блока Банковите стрес тестове станаха обичайни в Европа и САЩ след световната финансова криза от 2008 г.

"С цел да се насърчи последователността в сценариите, които банките трябва да разгледат, като същевременно се интегрират поуките от неотдавнашните кризисни случаи, ще се разработят допълнителни насоки", заяви надзорният орган, цитиран от Reuters.