Доходността на облигациите на САЩ достигна най-високите си нива от над 15 години, оказвайки натиск върху акциите преди решението на Федералния резерв за лихвения процент, което се очаква днес.

Призракът на високата доходност на облигациите, която се покачва с падането на цените им и която продължава твърде дълъг период, притисна акциите в ранната американска търговия във вторник.

Въпреки че книжата на много компании в технологичния и здравния сектор се възстановиха по-късно през деня, широкият индекс S&P 500 се понижи с 0,2%, индустриалният Dow загуби 0,3%, а Nasdaq Composite падна с 0,2%, обобщава The Wall Street Journal.

Акциите на Amazon.com изтриха 1,7%, повличайки надолу потребителския дискреционен сектор, който се понижи и заради спада на MGM Resorts, AutoZone, Starbucks и други.

Планът на Walt Disney да похарчи 60 милиарда долара за разширяване на тематичните паркове и други начинания дръпна акциите на компанията надолу с 3,6%, натежавайки върху Dow.

На IPO пазара дизайнерът на чипове Arm Holdings падна отново във вторник след горещия си дебют миналата седмица.

На енергийните пазари най-активно търгуваният договор за фючърси на суров петрол Брент загуби 0,1%, но остана над 94 долара за барел.

Как Джером Пауъл може да удари акциите - дори Фед да не повиши лихвитеИндексът на страха на Уолстрийт завърши под 14 в петък, въпреки че Nasdaq Composite и S&P регистрираха последователни седмични загуби

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации завърши на 4,366%, най-високото ѝ ниво от 2007 г., повишавайки се от 4,318% в понеделник. Тази на 2-годишните облигации се покачи до 5,109%, най-високата ѝ стойност от 2006 г., от 5,062% в понеделник.

Малко анализатори очакват централната банка на САЩ да повиши лихвите над целевия им диапазон 5,25% - 5,5% на срещата си в сряда, но нови икономически данни разтърсиха инвеститорите във вторник.

Доклад за имотния пазар показа най-ниския брой новопостроени жилища от юни 2020 г., съчетан с по-гореща от очакваната инфлация в Канада, която разпали опасенията, че устойчивият ценови натиск ще накара Фед да увеличи лихвите по-късно тази година.

Привлекателността на доходността на държавните облигации е един от факторите, които пречат на акциите да постигнат по-голям напредък нагоре през последните месеци, казват анализатори. Фондовете на паричния пазар, които обикновено инвестират в съкровищни бонове, предлагат лихвени проценти над 5%, привличайки множество инвеститори, посочва WSJ.

В Европа водещите индекси на основните фондови пазари закриха вчерашната търговска сесия разнопосочно, докато инвеститорите осмисляха най-новите окончателни данни за инфлацията в еврозоната през август, която е била по-ниска от предварителната оценка, обобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 в крайна сметка затвори надолу с 0,02%, като акциите на търговците на дребно отбелязаха най-големи загуби, спадайки с 1,6%, а банките и петролните и газови компании прибавиха около 1% към пазарната си стойност.

Още няколко централни банки могат да разтърсят световните пазари през следващите дни. Заедно със срещата на Фед в сряда, се очакват решенията за лихвените проценти на Bank of England, Bank of Japan и централната банка на Турция.