Американските борсови индекси се повишиха съвсем леко в понеделник, като технологичните акции се стабилизираха след спада в края на миналата седмица.

В приглушена търговска сесия преди решението на Федералния резерв за лихвените проценти в сряда S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite се покачиха с по-малко от 0,1%.

Трейдърите се насочиха към някои акции, които паднаха миналата седмица. Adobe, която поведе разпродажбата в технологичния сектор в петък, след като отчете печалби, които не успяха да впечатлят инвеститорите, успя да спре спада си, покачвайки се с 0,7%.

Nvidia отбеляза ръст от 0,2%, а Apple се изкачи с 1,7%, което прави компанията една от най-печелившите в S&P 500.

Производителят на ваксини Moderna пък поведе изоставащите, губейки 9,1%, след като финансовият директор на Pfizer прогнозира по-слабо търсене на ваксини срещу Covid-19 тази година.

Apple все пак вдига цените на iPhone в Азия, пуска новата iOS до дниПричината е, че много местни валути са се обезценили спрямо щатския долар през последната година

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ се установи на 4,318%, спад от 4,321% в петък.

Според много инвеститори и анализатори доходността на съкровищните облигации е един от факторите, поддържащи таван на акциите.

Основните индекси напредваха от края на март до края на юли, но оттогава остават стабилни, като инвеститорите обмислят дали подобряващата се икономическа перспектива е достатъчна, за да оправдае още по-високи цени, когато могат да получат атрактивна възвръщаемост от ултрасигурни активи като съкровищните бонове на САЩ, посочва The Wall Street Journal.

От своя страна, доходността на съкровищните облигации се покачи до голяма степен въз основа на залозите, че Фед ще поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

Как Джером Пауъл може да удари акциите - дори Фед да не повиши лихвитеИндексът на страха на Уолстрийт завърши под 14 в петък, въпреки че Nasdaq Composite и S&P регистрираха последователни седмични загуби

Очаква се в сряда централната банка да запази референтната лихва по федералните фондове непроменена в целевия диапазон от 5,25% до 5,5%. Банкерите също така ще публикуват прогнози, показващи накъде според тях ще се движат лихвите в бъдеще.

Много инвеститори очакват Фед да даде сигнали, че остава отворен, но не и категорично ангажиран, за още повишаване на лихвените проценти тази година, в зависимост от икономическите данни.

Някои обаче са по-заинтересовани да научат как членовете на Фед мислят за следващата година и кога и при какви обстоятелства могат да се насочат към намаляване на лихвите.

Други смятат, че е рано да се говори за сваляне на лихвите - дори ако инфлацията продължи да спада към целта на Фед от 2%, за централната банка ще бъде трудно да намали лихвите, ако икономиката е в добра форма и акциите все още се търгуват при относително високи оценки.

Лихвените проценти достигат възможния максимум, а инфлацията остава проблемДискусиите се насочват към това колко дълго лихвите ще се задържат на сегашното ниво

В очакване на решенията на редица централни банки относно нивата на основните им лихвени проценти в Европа водещите фондови борси закриха първата търговска сесия за тази седмица със сериозен спад.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 регистрира спад с 1,13%, като акциите на компаниите от всички сектори поевтиняха. Най-сериозно спаднаха ценните книжа на банките, на компаниите за пътнически превози и на тези от сектора на здравеопазването, коти загубиха средно около 1,8% от стойността си.