"Очевидно с един меморандум всички тези проблеми на земеделците не могат да бъдат решени".

Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БТА, относно подписания вчера меморандум между правителството и земеделците.

Вицепрезидентът посочи, че сме чули многобройни изказвания на земеделски производители и на експерти в преработвателната промишленост. Кризата със зърното разкри наистина много сериозни проблеми в системата на земеделието, допълни Йотова.

По думите ѝ що се отнася до меморандума сигурно има добри намерения, но не трябва да забравяме, че има решение на Народното събрание.

"Това решение, с днешна дата, никой не е отменил. Чакаме следващите дни да видим дали ще бъде пререшено и какви ще бъдат следващите стъпки на управляващите", коментира Йотова.

Припомняме, че вчера в Министерския съвет беше подписан меморандум между премиера акад. Николай Денков и представители на протестиращите земеделски производители.

Премиерът и земеделците подписаха меморандум, който влиза в сила от днес

Според премиера, документът съответства както на исканията на протестиращите, така и на приоритетите на правителството. "Няма отстъпление, има само по-добра организация, за да могат земеделските производители да работят спокойно", отбеляза премиерът.

"Днес се подписа много важен фундаментален документ с правителството, за което благодарим. Прибираме се по родните си места и ще правим това което най-добре можем - да се занимаваме със земеделие", заявиха представители на Инициативния комитет, който организираше протестите. Министерството на земеделието и храните започва да изготвя комплекс от мерки и политики, които да действат в дългосрочен план, посочиха още представителите на земеделските производители.

Земеделци изляха демонстративно прясно мляко пред министър Вътев (Обновена)Протестиращите земеделци ще се съберат от 10:00 до 11:00 часа утре на площада пред
Земеделците протестираха два дни - в понеделник в 40 важни пътни точки в страната, а във вторник струпаха земеделска техника край Долни Богров с готовност да се придвижат към Министерския съвет в София. Недоволството ескалира след отмяната на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, гласувана от Народното събрание преди дни.