България няма да позволи внос на слънчоглед от Украйна в близък период от време.

Това стана ясно след продължилата над 4 часа среща между контактната група, излъчена от протестиращите зърнопроизводители и представителите на властта – премиерът Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев и министърът на земеделието Кирил Вътев.

В брифинга след срещата, премиерът заяви, че по някои от основните пет искания е постигнато съгласие, но по други не.

За определен период от време у нас няма да се внася слънчоглед от Украйна, съобщи новината Денков.

"По отношение на слънчогледа като култура, след малко ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в дискусиите днес сме обсъдили, че ще има определена квота за България и тази квота ще бъде разрешена за внос едва след като ние сме уточнили колко е голяма, за какво става дума.

Земеделците блокираха България. Ще стигнат ли тракторите до жълтите паветаНедоволните са категорични, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнение на всичките им искания, затова утре тежката техника се пренася в София

В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна.

По отношение на останалите в продукти и в момента се водят преговори между ЕК и Украйна със земеделските министри на държавите-членки за това могат ли да се включат други продукти, както са посочени в точка първа в исканията на протестиращите.

Аз не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ние ще направим всичко възможно те да бъдат включени, ако не, тогава на двустранна основа с Украйна ще преговаряме за тях", допълни Денков.

По отношение на качеството на селскостопанските продукти от Украйна, той заяви, че до момента от Украйна не са установени такива проблеми. "Те се проверяват така, както се внасят продуктите от трети страни и при най-малки индикации за нарушения на изискванията те ще бъдат върнати обратно в Украйна", каза Денков.

Румъния няма да внася украинско зърно още 30 дниФермерите за момента се отказват от планираните протести

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че останалата неизплатена част от помощта за българските производители в размер на 63 милиона лева е подготвена да бъде отпусната от МС и това ще се случи с ускорено разплащане.

Ще бъде изпратена нотификация към ЕК в рамките на утрешния ден и ще се процедира изключително бързо, за да може до 30 септември да се вместим, уточни той.

Относно помощта de minimis, Василев заяви, че исканията трябва да бъдат остойностени и тогава да се видим как и какви резерви ще се намерят от бюджета.

Решението на проблема е с целеви помощи да се подпомагат производителите, без да се ограничава пазарния внос, подчерта той и допълни, че всяка седмица Агенция Митници ще публикува информация на какви цени се внася и на какви се изнася зърно от България.

Земеделци изляха демонстративно прясно мляко пред министър Вътев (Обновена)Протестиращите земеделци ще се съберат от 10:00 до 11:00 часа утре на площада пред

Тази вечер се проведе една изключително конструктивна среща, в която се надявам абсолютно всички да са разбрали, че академик Денков и целия кабинет полагат усилия, коментира от своя страна земеделският министър Кирил Вътев.

Той отбеляза, че има много заварени проблеми в сектора, но за почти всички, които могат да бъдат решени, почти веднага е даден отговор.

Ако протестът продължи след всички ангажименти, които пое правителството на тази среща, мисля че могат да се правят други изводи, допълни министърът.


Представители на протестиращите производители заявиха, че намират общ подход в една значителна част от преговорите, но процесът по договаряне не е приключил.

В края на утрешния ден те очакват точна заявка от министъра на финансите и все още не са взели решение като бранш относно следващите им действия.

Дали протестите утре ще продължат, към момента остава въпрос без отговор.

Засега е ясно, че земеделците са получили разрешение от Столична община утре сутринта (20 септември) между 05:00 и 07:00 часа да придвижат определена бройка машини, до 80 комбайни, трактори и други, които да бъдат позиционирани на бул. "Тодор Александров".

Протестиращите ще се съберат от 10:00 до 11:00 часа на площада пред храм-паметника "Александър Невски" и шествието им ще се придвижи до сградата на Министерския съвет.

По темата работи Любомира Тонева