През 2021 г. датският художник и концептуален артист Йенс Хаанинг получава немалка сума пари от Музея за съвременно изкуство в Олборг.

Става дума за датски крони на стойност около 76 хиляди долара - в брой.

Хаанинг трябва да използва банкнотите, за да сътвори две картини. По същество те представляват рамкирани пана, в които банкнотите са налепени.

Музеят иска да направи изложба за начина, по който хората ще полагат труд в бъдещето. Хаанинг вече е представял подобни свои творби и идеята е да го направи отново.

В миналото творецът е разсъждавал върху годишния доход в Дания, представяйки сумата под формата на картини. Работата му получава позитивни отзиви.

Хаанинг се съгласява и взима парите. Когато рамките пристигат обаче от музея с изненада установяват, че те са празни. Пари няма, но пък артистът им е изпратил имейл, в който обяснява, че е решил да създаде нещо ново за изложбата вместо да показва отново свои стари творби. Той дори нарича новата концепция „Вземи парите и бягай!“ съвсем в унисон със стореното от него.

Музеят все пак решава, че „творбата“ трябва да е част от изложбата. Затова окачват белите пана. После разказват и цялата история.

Дай парите на баба: 78-годишна за трети път е арестувана за банков обир„В началото не бяхме сигурни, че сме хванали точния човек“, разказа местният полицейски шеф

Още през 2021 г. Хаанинг заявява своята гледна точка пред CNN:

„От артистична гледна точка сметнах, че мога да създам много по-добра творба от това, което те си представяха. Не смятам, че съм откраднал парите. Създадох произведение на изкуството, което е 10, ако не и 100 пъти по-добро от планираното. Не разбирам какъв е проблемът“.

Проблемът беше ясно дефиниран в едно съдебно решение, поставено само преди няколко дни от съда в Копенхаген. В него се казва, че Хаанен е длъжен да възстанови на музея парите, дадени му за проекта.

Съдебното решение обаче е по гражданско дело, а не по наказателно. Иначе казано – артистът не е съден за кражба, а за нарушаване на договор. Ето защо съдът постановява той да върне сумата, приспадайки от нея близо 6 хил. долара, които са описани като „разходи на артиста“.

Самият Хаанинг е завел контрадело срещу музея. Той твърди, че е нарушено авторското му право. Съдът обаче отхвърлят иска му.

От музея засега се въздържат от коментари, заявявайки, че ще изчакат сроковете за обжалване. Художникът също не е казал нищо за съдебното решение.

Преди две години той бе далеч по-словоохотлив по темата. Тогава той казва, че творбата му повдига следните въпроси:

„Трябва ли да работим, за да получаваме пари или просто можем да ги вземем? Защо трябва да работим? Всичко това ни кара да се замислим за навиците на обществото, в което живеем. И още един въпрос: Достатъчно добре ли са платени артистите?“.