Картина на Банкси, която стана известна, след като почти се самоунищожи, точно след като беше продадена на търг, отново излиза на пазара.

И този път на пет пъти по-висока цена от първоначалната.

През октомври 2018 г. един от най известните образи на Банкси - „Момиче с балон“, беше продаден на търг на Sotheby's за 1.4 милиона долара.

Точно след обявяването на победителя в търга скрит в рамката шредер се активира и унищожи половината от картината. Можете да видите процеса във видеото под статията.

Днес цената на „Любовта е в кошчето“ - новото име на произведението на изкуството, може да достигне от 5.5 до 8.3 милиона долара, съобщава T+L.

Впоследствие Банкси разкри, че шредерът е имал за цел да нареже цялата картина, а не да я остави наполовина непокътната. Но тъй като е частично запазена, тя вече има нова стойност.

Картината на Банкси е трябвало да се унищожи напълно (видео)Бански днес обаче пусна в сайта си клип с репетицията на процеса по саморазрушение

„Любовта е в кошчето" се роди от най-грандиозното артистично събитие на 21 век“, казва Алекс Бранчик, председател на Sotheby's за модерно и съвременно изкуство, пред Асошиейтед прес. „Когато „Момиче с балон“ се „самоунищожи “в нашата търговска зала, Банкси предизвика глобална сензация, която оттогава се превърна в културен феномен."

Дори „Любовта е в кошчето“ да се продаде за 8 милиона долара, това пак няма да е най-скъпата картина на Банкси, лансирана на търг на Sotheby's. Миналата година картина, наречена „Покажи ми Моне“, беше продадена за 9.8 милиона долара на търг, което далеч надхвърли очакваната цена.

Но преди нарязаното произведение на изкуството да бъде пуснато на търг, то ще обиколи галериите на Sotheby's по целия свят, с планирани спирки в Лондон, Хонконг, Тайпе и Ню Йорк. Търгът е насрочен за 14 октомври в Sotheby's London.