Близо 400 бежанци от Нагорни Карабах са пристигнали вече в Армения, предава агенция Reuters. Репортери на агенцията съобщават, че са видели стотици етнически арменци в град Горис, близо до границата с Азербайджан.

По данни на арменското правителство към 18 часа (17 ч. българско време) в страната са влезли 377 бежанци. По-рано днес министър-председателят на Армения Никол Пашинян заяви в обръщение към нацията, че страната му е готова да приеме всички етнически арменски сънародници от Нагорни Карабах, след като се засилва вероятността, че те ще напуснат района. По думите на Пашинян военните блокове, в които Ереван членува, са се оказали неефективни - думи, които са явна критика към Русия, основен съюзник на Армения сред големите сили, коментира Reuters. Очаква се близо 120 000 етнически арменци да се преселят от в Нагорни Карабах в Армения, тъй като не искат да живеят под властта на Азербайджан и се страхуват от етническо прочистване, казаха в неделя пред Reuters ръководителите на сепаратисткия анклав.

Очаква се 120 000 етнически арменци да напуснат Нагорни Карабах„Нашият народ не иска да живее като част от Азербайджан“, посочва Давид Бабаян, съветник на Самвел Шахраманян

"Ако не бъдат създадени реални условия за живот за арменците в Нагорни Карабах по родните им места, както и ефективни механизми на защита срещу етническо прочистване, тогава се засилва вероятността арменците в Нагорни Карабах да предприемат изселване от отечеството си като единствен изход", каза още арменският премиер. "Нашето правителство радушно ще приеме нашите братя и сестри от Нагорни Карабах", допълни той. Междувременно етническите арменски власти в отцепническия регион съобщиха, че руските миротворци ще ескортират до Армения останали без дом арменски семейства от Нагорни Карабах, които пожелаят това. "Уведомяваме ви, че семействата, които са останали без покрив при неотдавнашните военни операции и които са изразили желание да напуснат републиката, ще бъдат изведени от руските миротворци", посочиха властите във Facebook. "Правителството скоро ще предостави информация за прехвърлянето и на други групи от населението."