Според месечното проучване China Beige Book, публикувано в петък, малкият икономически подем в Китай от последните летни месеци спира през септември, като продажбите на дребно и ценовите нива, както и индустриалното производство и ръстът на кредитите са по-слаби от тези за предходния месец, пише CNBC и добавя:

„Този спад ще засили опасенията за анемичен растеж през третото тримесечие, увеличавайки рисковете втората по големина икономика в света да не постигне обявената от централното правителство цел за растеж от 5%. Понастоящем икономистите все още очакват данните за септември да останат сравнително положителни, като повечето от тях сочат към по-нататъшно стабилизиране на забавянето“.

Няколко икономически показателя за август подчертават зараждащите се признаци за нормализация на китайската икономика. Официалните данни за продажбите на дребно и промишленото производство през миналия месец надхвърлят очакванията, потвърждавайки окуражаващите признаци от други данни – от темповете на инфлация до индекса на мениджърите по доставките, които обикновено се разглеждат като водещи показатели.

"Разходите за търговия на дребно се забавиха през септември. Най-голямо отстъпление отбелязаха хранителните стоки наред с луксозните", се казва в изявление на администраторите на проучването China Beige Book. "Разходите в сферата на услугите имаха смесени резултати: пътуванията бяха силни с наближаването на Лунния фестивал, но продажбите рязко се забавиха в хотелиерските компании и веригите ресторанти."

Все по-близки Китай и Русия, все повече вътрешни въпросителни за СиДокато засилва икономическите си връзки с Москва, Пекин всява несигурност с вътрешните си процеси


Констатациите в проучването се основават на отговорите на 1330 организации, равномерно разпределени между частни и държавни предприятия, но включващи малко повече големи компании, отколкото малки и средни предприятия.

В събота Пекин трябва да публикува официалния си индекс на мениджърите по доставките, а в резултат на последните данни за китайската икономика CNBC се опитва да намери отговор на въпроса: Ще успее ли китайската икономика да обърне тенденцията на забавяне през последното тримесечие на 2023?

Повече яснота

„Последните три месеца на годината ще донесат повече яснота относно икономическите перспективи на Китай и евентуалната правителствена подкрепа - особено за критичния сектор на недвижимите имоти. През лятото спадът на пазара на недвижими имоти се ускори, въпреки че много големи градове облекчиха ограниченията за покупка на апартаменти“, посочва в своя анализ медията и цитира Яо Ян, декан на National School of Development към Peking University:

"Постепенно централното правителство ще разхлаби мерките и по отношение на предлагането. Вероятно след половин година ще станем свидетели на стабилизиране на жилищния пазар".

В своя пик секторът на недвижимите имоти в Китай представляваше около 1/4 от икономиката, което означава, че трудностите в този сектор се отразяват на всичко - от потреблението до финансите на местните власти.

Яо също така очаква централното правителство да позволи на местните власти да заемат повече пари, за да изплатят дългосрочния си дълг - което според него може да помогне на икономиката да се възстанови напълно до средата на следващата година.

Югоизточна Азия иска връзки и със САЩ, и с Китай. Възможно ли е товаВ миналото не беше необходимо страните да са приятели, за да правят бизнес. Насърчавахме взаимозависимостта като начин за стабилност. Но този консенсус приключи, смятат лидерите в региона


През 2020 г. Пекин се опита да обуздае високата зависимост на строителните предприемачи в областта на недвижимите имоти от дълга с нови ограничения върху финансирането. Това намали апетита на купувачите на жилища, пресушавайки важен източник на парични средства за строителните предприемачи, тъй като в Китай апартаментите обикновено се продават преди завършването им.

Компаниите забавиха много строителни проекти, което допълнително притесни купувачите на жилища. До края на 2022 г. няколко гиганта в областта на недвижимите имоти не изпълниха задълженията си.

"Спадът в сектора на недвижимите имоти беше резултат от целенасочените мерки на правителството за коригиране на балоните на пазара", казва още Яо и отбелязва, че продадените площи през тази година вероятно ще бъдат с над 500 млн. кв. м по-малко от тези преди новите правила за кредитиране. И с 200 млн. кв. м по-малко от това, което се смята за приемливо за отрасъла.

И както той, така и други икономисти не очакват недвижимите имоти да се върнат към значителен растеж в бъдеще.

Дан Уанг, базиран в Шанхай главен икономист на Hang Seng China, заявява, че очаква слабостта на жилищния пазар да се запази и цените да спаднат през следващите години, но не рязко.

"Китайското правителство би искало да види по-скоро контролиран спад, а не внезапна корекция", казва тя, като отбелязва значителните социални последици при рязък спад на цените на жилищата, тъй като голяма част от богатството на домакинствата се съхранява именно в недвижими имоти.

На фона на всичко това, през тази седмица притесненията за сектора на недвижимите имоти в Китай продължават да се засилват, след като силно задлъжнялата Evergrande се сблъсква с нови проблеми с ликвидността, а нейният председател е поставен под наблюдение от властите.

Китай показва признаци на стабилизиране, но перспективите остават мрачниМощният някога сектор на недвижимите имоти продължава да бъде спирачка за икономика №2 в света


Мрачни настроения

Подобни развития натежават върху настроенията както в страната, така и сред международните инвеститори. Някои дългогодишни наблюдатели на Китай, особено извън страната, заявяват, че са объркани от икономическата политика на Пекин, а чуждестранният бизнес е песимистично настроен.

"Когато говорим за доверие, повечето от предприятията живеят в днешния ден. Те искат да се справят днес. Никой не се интересува от ситуацията след 10 години", казва Яо, който е и директор на Китайския център за икономически изследвания. "Така че липсата на доверие е свързано със забавянето на китайската икономика. Ако икономиката се забавя, никой няма да има оптимистична представа за нея където и да е".

Яо отдавна е привърженик на раздаването на пари в брой на някои хора в Китай, за да се стимулира потреблението. Макар че някои градове правят това, централните правителствени органи се колебаят, предпочитайки да намалят данъците, особено за бизнеса.

Предстоящи срещи за определяне на политиката

А липсата на официална комуникация не помага на настроенията. Строго контролираната система на Китай означава, че промени в политиката обикновено могат да се правят само след големи срещи на висшето ръководство, известно като Политбюро. Те обикновено се провеждат в края на април и в края на юли, а през декември се насрочва още една, на която се обсъжда предстоящата година.

През следващите седмици управляващата Китайска комунистическа партия се очаква да проведе своя Трети пленум - среща, която се провежда веднъж на всеки пет години и на която обикновено се обсъждат по-дългосрочни аспекти на икономиката.

До какво може да доведе забраната за износа на горива от Русия? През последните месеци страната се опитва да се справи с недостига на дизелово гориво и бензин


"Ръководеният от централното правителство всеобхватен план за решаване на проблема с местния дългов риск може да бъде представен на Третия пленум тази есен. Комбинацията от тези мерки може да позволи на икономиката да се възстанови умерено от Q4/2023 нататък", посочва Робин Син, главен икономист за Китай в Morgan Stanley.

Широко очаквана е и Националната конференция за финансова работа - среща за обсъждане на финансовото развитие и рисковете, която е отложена миналата година.

Срещите са част от китайската структура от години. Това, което е различно напоследък, пише CNBC, е, че създателите на политики са по-малко склонни да правят важни съобщения, преди да са ясни директивите на високо равнище.

Комунистическата партия на Китай също така засилва надзора над финансите и технологиите със създаването на нови комисии - процес на реорганизация, обявен през март, който се очаква да влезе в сила до края на годината.

Достатъчен ли е органичният растеж?

Не е ясно колко още трябва да направят политиците за икономиката, особено след като все още се наблюдава само скромен растеж.

В дългосрочен план Яо очаква, че БВП на Китай има потенциал да нараства с 5,5% годишно, подкрепен от високия процент спестявания и водещата роля на страната в областта на новите енергийни превозни средства, възобновяемите енергийни източници и модерните технологии.

Стимули в Китай връщат инвеститорския интерес към минните компании в ЕвропаИндексът на добивните компании на Стария континент е най-зле представящия се за 2023


През този месец седмичните данни на Nomura показват, че спадът в продажбите на недвижими имоти се е смекчил. Продажбите на дребно също нарастват по-добре от очакваното през август, а печалбите в промишлеността за месеца скачат със 17,2% спрямо година по-рано.

Брус Панг, главен икономист и ръководител на проучванията за Голям Китай в JLL, посочва, че промишлените печалби са нараснали независимо от вида на компанията. Той не очаква големи промени в политиката по време на срещите по-късно тази година, но очаква централната банка да продължи да понижава лихвените проценти и растежът да се ускори по естествен път.

Дори при редица понижени прогнози за растежа на Китай през тази година очакванията на икономистите са близки или малко по-ниски от официалната цел от около 5%. В сряда Nomura повишава прогнозата си за БВП за цялата година от 4,6% на 4,8%.