Китайските компании играят все по-решаваща роля в подпомагането на изпитващата затруднения руска икономика и в укрепването на военните ѝ способности, включително чрез търговия със стоки, които се използват по бойните полета в Украйна, показва нов анализ на CNBC.

Руските митнически данни, подадени през август 2023 г., сочат, че продължава вносът на безпилотни летателни апарати, каски, жилетки и радиостанции от Китай, което осигурява спасителен пояс за над 18-месечната война на президента Владимир Путин и доходоносен път за китайските компании.

В същото време появата на по-малко документиран китайски износ, който привидно е за гражданска употреба, включително превозни средства, строително оборудване и синтетични материали, осигурява пряка и непряка подкрепа за военните усилия на Русия, твърдят анализатори пред CNBC.

"Мисля, че няма съмнение, че китайските власти са наясно с търговските потоци. Те са достатъчно големи, за да не могат да продължат без мълчаливото съгласие на китайското правителство", категоричен е Марк Канчън, старши съветник във вашингтонския мозъчен тръст Center for Strategic and International Studies.

Русия опря до Северна Корея за доставки на оръжияПхенян ще доставя снаряди и противотанкови ракети, а ще получи технологии за сателити и подводници


Тази търговия върви въпреки настояването на Пекин, че отношенията му с Москва представляват "нормално икономическо сътрудничество" и че не са насочени към "трета страна". Миналата седмица китайският външен министър Ван И потвърждава, че Китай продължава бизнес сътрудничеството си с Русия преди планираната среща между руския президент Владимир Путин и китайския лидер Си Дзинпин през октомври.

В публикуван през юли доклад на американското разузнаване се посочва, че Китай "също така се превръща във все по-важна опора за Русия в нейните военни усилия, като вероятно доставя на Москва ключови технологии и оборудване с двойна употреба, използвани в Украйна". Примерите включват навигационно оборудване, технологии за заглушаване и части за бойни самолети.

Киев също съобщава, че неговите сили все по-често откриват китайски компоненти в оръжия, използвани от руската армия от април 2023 г. насам - същия месец, в който Путин и Ли Шанфу, тогавашният китайски министър на отбраната, потвърдиха "партньорството без граници" между своите страни, припомня медията.

Търговията със стоки с "двойна употреба" се засилва

Общият обем на двустранната търговия между Русия и Китай достига рекордно високо ниво от 190 млрд. долара през 2022 г., което е с 30% повече в сравнение с 2021 г. Тази година се очаква тази цифра да бъде задмината, като през първите седем месеца на 2023 г. общият обем на търговията ще достигне 134 млрд. долара.

Според оценките на Institute for Emerging Economies към Bank of Finland Китай сега стои зад около половината (45%-50%) от вноса в Русия, в сравнение с 1/4 преди войната. Това включва търговията с т.нар. изделия и технологии с двойна употреба - стоки с гражданско и военно приложение като дронове и микрочипове.

През 2022 г. Китай е продал на Русия полупроводници на стойност над 500 млн. долара, в сравнение с 200 млн. долара през 2021 г. Същевременно през годината до март 2023 г. Китай е доставил на Русия дронове на стойност над 12 млн. долара.

Как и кога може да приключи войната в УкрайнаМоже да се наложи западните правителства да подкрепят Украйна до 2025 г.


Безпилотни летателни апарати, произведени от китайската мултинационална компания SZ DJI Technology, например са били регистрирани в Русия в неуточнени обеми по различни поводи между септември 2022 г. и януари 2023 г., като вносът е идвал както директно от компанията, така и индиректно от китайски износители, включително базираните в Шънджън Autel Robotics и Iflight Technology, посочва CNBC и добавя:

„Това е така, въпреки че през април 2023 г. DJI прави изявление на уебсайта си, в което заявява, че "доброволно е преустановила всички продажби и бизнес в Русия и Украйна, считано от 26 април 2022 г., и договорно е забранила всякакви продажби от дилъри в двете страни и за бойна употреба".

Анализаторът на отбраната Канчан смята, че е очевидно, че тези стоки са били важна част от военния арсенал на Русия.

"Руската артилерия например е стреляла със скорост от 10 000 до дори 20 000 снаряда на ден. За да поддържат това ниво на разходи, те трябва да получат помощ отвън. Започнаха да им липсват и крилати ракети. Запасите им бяха почти изчерпани през първите около шест месеца, така че те успяха да произведат допълнителни крилати ракети с компоненти, предоставени от китайците", дава пример той.

Каски и жилетки също са били закупени в партиди от по 100 000 броя през ноември 2022 г. от базираната в Шанхай компания Deekon (Shanghai) Industry Co., производител на военни продукти и полицейско оборудване, от базираната в Москва компания Legittelecom. Тя внася и неизвестен брой преносими радиостанции от хонконгската компания за безжични комуникации Retekess през март 2023 г.

Какво означава сривът на рублата за руската икономика по време на война?Значително по-слабият приток на чуждестранна валута заради спада на износа е ключов фактор за поевтиняването на рублата


"Подценени" търговски потоци

Според анализатори, интервюирани от CNBC, освен стоки с открито военно приложение, Русия е увеличила и вноса на китайски материали с потенциални пряка и косвена военна употреба. Китайските доставки за Русия на арамидни влакна например - клас термоустойчиви синтетични влакна, чиито приложения варират от велосипедни гуми до бронежилетки, са се увеличили с над 350% в стойностно изражение в долари през 2022 г. спрямо 2021 г., според данни на ImportGenius, агрегатор на митнически данни. Само през януари и февруари 2023 г. вносът е бил близо 50% от общия обем за цялата 2022 г.

Междувременно строителното оборудване е изиграло "недооценена", но значителна роля в приноса на Китай към военните усилия на Русия, като е помогнало за укрепване на отбраната ѝ срещу контранастъплението на Украйна, заявява Джоузеф Уебстър, старши сътрудник в Атлантическия съвет. "Багерите и челните товарачи с лопати са един от най-значимите и откровено недооценени аспекти на участието на Китай във войната в Украйна", добавя Уебстър, който е проучвал рязкото увеличение на износа на такива машини.

През първите седем месеца на 2023 г. руският внос на китайски челни товарачи с лопати за земни работи е бил почти два пъти по-висок, а вносът на багери - повече от три пъти по-висок, отколкото през същия период на предходната година, сочат търговските данни.

Вносът на китайски тежкотоварни камиони в по-широк смисъл е нараснал 11 пъти в стойностно изражение между януари и май 2023 г. в сравнение със същия период на 2021 г., като някои от тях са идентифицирани на бойното поле.