"Имаме нужда от съгласие как да се развие българската енергетика през следващите 20 години, основано на реални факти и истински прогнози, а не на политически измислици и на нереалистични очаквания."

Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, след като синдикалните организации и протестиращите миньори и енергетици отказаха поканата му за среща за обсъждане на териториалните планове за справедлив преход.

„За да има съгласие, първо трябва да има разговор. Не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса за преговори, за да бъде чут всеки и да се намери решение за всички“, посочи Денков и допълни, че за това от правителството са поканили днес представителите на синдикалните организации на разговор по всички важни въпроси, които вълнуват миньорите и енергетиците.

От думите му се разбра, че правителството няма никакво намерение да изтегли пратените вчера в Европейската комисия териториални планове, защото така ще се загубят 4 милиарда лева, които България ще получи по плановете, а тези пари ще са нужни за рекултивацията на въглищните региони.

Денков заяви, че тези средства са налични и могат да преобразят регионите - само трябва страната ни да ги поиска по европейските правила. „С предаването на документите преговорите с Европейската комисия тепърва започват“, заяви премиерът и поясни, че с териториалните планове България не поема ангажимент да закрие определени мощности, свързани с производството на ток от въглища.

2026 г. е премахната от териториалните планове за ТЕЦ „Бобов дол“, каквото е било искането на протестиращите, уточни Денков. „Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи“, каза Денков. Ще се подсигури дейността на централите до 2038 г., за да се гарантира националната енергийна сигурност, като след тази дата централите ще продължат работа по рекултивация и трансформация поне още пет-десет години. Премиерът изтъкна, че се работи приоритетно по привличане на нови инвеститори за развиване на нови индустрии и създаване на работни места. „Само за четири седмици правителството успя да привлече интереса на инвеститори, които вече са готови да вложат общо над 3,5 млрд. лева в развиване на нови индустрии и създаване на над 4300 работни места“, обяви той.


Николай Денков очакваше представителите на протестиращите днес в 16 ч. в Министерския съвет, за да започнат обсъждането на конкретните стъпки за енергиен преход във въглищните региони. Той отново призова за спешен диалог със синдикатите, за да се изготвят аргументи с исканията на протестиращите, които да бъдат изпратени в ЕК. Това може да се направи до края на ноември тази година, а до края на 2023 г. плановете трябва да бъдат приети от Брюксел.

Ето и точните входни позиции на правителството за разговорите с протестиращите, посочени отново от премиера:
1. Териториалните планове не затварят централи и мини. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лв. за развитие на въглищните региони чрез няколко различни програми. Тези средства могат да преобразят регионите. Те са налични, но трябва да ги поискаме и използваме по правилата на Европейската комисия (ЕК).

2. С предаването на документите в Брюксел преговорите тепърва започват. В предстоящия много важен етап ще водим преговори по всички конкретни точки. С териториалните планове България не поема ангажимент да се спре производството на ток от въглища. Те очертават какво България ще направи с финансирането от Европейския съюз, за да осигури бъдещето на хората в региона - за осигуряване на устойчиви работни места и модерни предприятия.

3. Предадохме териториалните планове на последната възможна дата. Те трябва да получат одобрение до 31 декември т.г. Териториалните планове на всички останали държави отдавна са предадени в ЕК. Имаме точно два месеца за преговори с Комисията. Очакваме синдикатите на разговор по същество, за да продължим преговорите с ЕК и заедно със синдикатите да подготвим аргументите и да поставим исканията си.

4. Не говорим за друга дата освен за 2038 г. Това е годината, преди която няма да спре производството на ток от въглища. Имаше искания от протестиращи да отпадне 2026 г. като срок за извеждане от експлоатация за ТЕЦ „Бобов дол“ – премахнали сме тази дата от плановете. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Ще подсигурим необходимите базови мощности от въглищни централи поне до 2038 г., за да гарантираме националната енергийна сигурност. Дори когато след години спре производството на енергия от въглища, самите предприятия ще продължат работата по рекултивация и трансформация на терените поне още 5 до 10 години.

5. Държавата обяви възможността за създаването на държавен оператор „Конверсия на въглищните региони“, който също може да осигури заетост и да подготви публични терени за развитие на нови икономически дейности. Докато въглищните предприятия ще рекултивират своите площи, за да може на тяхно място да има поля и гори, държавното предприятие ще конвертира други площи в терени, подходящи за индустриална дейност. Това предприятие няма да изземва функции от мините. То ще работи в сътрудничество и в координация с мините, така че те да се допълват, а не да се конкурират.

6. По отношение на обезщетенията за работниците, които решат да напуснат и не искат да продължат кариерата си в държавния оператор, правителството ще работи заедно със синдикатите по съставяне на Национална програма за компенсаторни пакети. За нея ще бъдат осигурени средства от националния бюджет. Стандартните пакети за подобни дейности в други държави са 24 заплати. Тук обсъждаме до 36 заплати. Всичко ще се случва по методика, която ще се разработва съвместно от кабинета и синдикатите.

7. Приоритетно работим по привличане на инвеститори, които да вложат средства в развиване на нови индустрии и създаване на работни места. Само за 4 седмици правителството успя да привлече инвеститори, които вече са проявили интерес да вложат общо над 3,5 млрд. лв. в развиване на нови индустрии и създаване на над 4300 работни места. Поканата към големи потенциални инвеститори остава отворена. Те ще бъдат избрани след предстоящ отворен и прозрачен конкурс.

8. Искаме да изготвим споразумение със синдикатите, което допълнително да внесе спокойствие у хората, че правителството не планира да закрива централите и с териториалните планове не поема ангажименти пред Европа за това. Кабинетът е готов във всеки момент да продължи работата по споразумението с участието на синдикатите.

9. Започва изготвяне на задание за Генерален план за развитие за „Марица Изток“. То ще бъде възложено от Българския енергиен холдинг, а в борда със съветници по плана ще се търси участието на социалните партньори, както и на реномирани международни институции като Европейската инвестиционна банка и Световната банка.

10. Част от недоволството на протестиращите засяга проблеми, които вече са решени в плановете, така че много от исканията днес се основават на невярна или изопачена информация.


Планът за справедлив преход е приет, Денков призова за законни протестиТова е буквално крайният срок, за да не изгубим оставащите средства по плана, каза финансовият министър
Попитан готов ли е лично да отиде да разговаря с протестиращите на място, премиерът каза, че исканията им непрекъснато се променят. „Довчера искането беше да отиде представител на Министерския съвет. Естествено това е мястото, на което трябва да отиде министърът на енергетиката. Той знае най-много детайли какво е положението, представи ги, след което започнаха други искания“, каза Денков и допълни, че няма усещането, че в момента другата страна иска да седне на масата за преговори.

Президентът на КТ „Подкрепа“: Премиерът да заповяда на протеста и даде предложенията си

Премиерът Николай Денков да заповяда на протеста и даде предложенията си, заяви по-рано президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов на протеста на миньорите и енергетиците на автомагистрала „Тракия“. „Така искат колегите и аз също мисля, че така е по-добре“, коментира той, цитиран от БТА.

„Днес, когато се чух с министър-председателя, на когото трябваше да съобщя новината, че протестиращите не проявяват интерес да се видят с него, той каза, че имал да направи интересни предложения. Казах му това, което бях чул от колеги - който има предложения, да дойде да ги направи тук“, посочи Манолов. „Ако някой отиде на срещата днес, това би било ритуално самоубийство при положение, че едната половина няма да бъде там. Не ми се вярва някой да направи такова нещо“, допълни той.

По думите му изглежда, че преговорите в София са приключили. „Ние отидохме там десет хиляди човека, за да чуем техните предложения, и те ни излъгаха“, каза президентът на КТ „Подкрепа“ и допълни, че ако някой политик иска да предложи нещо, да бъде любезен да дойде на протеста. „Никой от нас не знае дали са изпратили нещо в Брюксел. Ако са изпратили, какво и дали въобще не ни се разиграва някакъв политически театър, в който ние да сме храстчето в ъгъла на сцената“, заяви Манолов.

Протестите на работещите в енергийния сектор продължаватостават затворени автомагистрала „Тракия“ при Стара Загора и Проходът на републиката

КНСБ: Отговорните институции не предприеха нужните действия в необходимите срокове

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), лидерите на миньорската и енергийната федерации към конфедерацията не приемат отправената покана от премиера акад. Николай Денков за преговори този следобед, съобщиха от КНСБ в позиция на уеб сайта си. От Конфедерацията уточняват, че причината да не участват в преговори при Николай Денков е ясно изразеният отказ от страна на протестиращите миньори и енергетици за разговори при премиера днес. "Ескалиралото напрежение сред миньорите и енергетиците от въглищните региони през последните дни доказва, че отговорните институции не предприеха нужните действия в необходимите срокове за справяне със социалните и икономическите последици от прехода към нисковъглеродна икономика", пише в позиция на КНСБ.

Асен Василев: Професията на миньорите има бъдеще до 2038 г. и е със затихващи функции

Малко след брифинга на премиера Николай Денков финансовият министър Асен Василев каза в ефира на bTV, че хората, които работят в мините и ТЕЦ-овете трябва да знаят, че тяхната професия има бъдеще до 2038 година и е със затихващи функции.

"Това, което е било до момента, няма как да продължи. Самите миньори виждат, че пазарът налага ограничения. Тази професия има бъдеще до 2038 г. със затихващи функции. Трябва да започнем плавен преход към нов начин за добиване на енергия, а не да чакаме до последния момент всичко да стане. Това са процеси, които отнемат години", заяви Василев в предаването „120 минути“ с водещ Светослав Иванов.

Самите миньори знаят всичко това, но проблемът е, че "има една група политици, които ги лъжат, че това което е било досега, може да продължи", каза финансовият министър. Той посочи, че през 2021 г. е имал тежък разговор с миньорите от ТЕЦ "Марица Изток 2", по време на който им е обяснил какво е бъдещето на производството на електроенергия.