Акциите на Metro Bank поевтиняха с над 25% след съобщенията, че британският кредитор проучва възможностите за набиране на 600 млн. паунда (728 млн. долара) под формата на дълг и собствен капитал, за да укрепи финансите си, съобщава Reuters.

Акциите на банката са загубили около две трети от стойността си от средата на февруари.

При затварянето на борсата в сряда кредиторът, който към 30 юни отчита около 15,5 млрд. паунда депозити на клиенти, се оценяваше на 87 млн. паунда.

Набирането на средства може да включва и 100 млн. паунда от продажба на акции за увеличаване на капитала, съобщиха трима запознати източници пред Reuters.

Metro Bank заяви, че обмисля възможностите си, като добави, че е изпълнила минималните си капиталови изисквания и не е взела решение относно плановете за набиране на средства.

"Компанията оценява предимствата на редица варианти, включително комбинация от емитиране на собствен капитал, емитиране на дълг и/или рефинансиране и продажба на активи", посочват от банката.

Днес акциите спаднаха с 29,4%, което доведе до две кратки автоматични спирания на търговията. Облигации на стойност 350 млн. евро с падеж през 2025 г. също поевтиняха рязко, според MarketAxess, като спаднаха с около 7 пенса за паунд спрямо края на търговията в сряда.

Bank of England повиши основния си лихвен процент до 4,5%Британската централна банка ще

Някои анализатори не са убедени в перспективите на банката. "Подкрепата за по-нататъшно увеличение на капитала на тази изпитваща затруднения банка би приличала инвестиране на стабилни средства в проблемна среда", смята Гари Грийнууд, банков анализатор в Shore Capital. "Затова за инвеститорите и притежателите на облигации може да е по-добре да инвестират парите си другаде.", допълва той.

Източниците твърдят, че Metro Bank наскоро е привлякла Morgan Stanley като съветник. Банката, създадена, за да оспори господстващото положение на най-големите британски кредитори, се сблъска с множество предизвикателства след листването си през 2016 г.

Миналия месец акциите й поевтиняха, след като Органът за регулиране на Английската централна банка (PRA), сигнализира, че е малко вероятно да разреши на кредитора да използва собствени вътрешни модели на риска за някои ипотечни кредити. Metro Bank подлежи на по-високи капиталови изисквания, определени от регулатора, ако не може да използва собствените си модели - проблем, който натежа върху акциите.

PRA отказа да отговори на запитването за коментар от Reuters.

Икономист на Bank of England: Британците трябва да приемат, че са по-бедниГлавният икономист Хю Пил казва, че работниците и фирмите трябва да спрат да се опитват да прехвърлят растящите разходи чрез повишаване на цените или искане на по-високи заплати

През 2019 г. Metro Bank също беше принудена да увеличи собствения си капитал, след като счетоводна грешка доведе до неправилно отчитане на рисково претеглените ѝ активи, което стресна инвеститорите и регулаторните органи, и намали пазарната ѝ стойност със стотици милиони паунда.

"Управителният съвет запазва убеждението си в предимствата на ориентирания към клиентите модел на Metro Bank и твърдо вярва, че има значителен набор от възможности, от които компанията може да се възползва, при условие че поднови балансовата си сила", заявиха от банката през септември.