Централната банка на Англия повиши в четвъртък основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 15-годишен връх от 5,25%, което е 14-то поредно повишение, засилващо натиска върху кредитополучателите, съобщи The Guardian.

Новото покачване на лихвените проценти идва въпреки признаците, че възстановяването на икономиката на Обединеното кралство се забавя.

Комитетът по паричната политика на банката даде малко индикации, че затягането на паричната политика може да приключи скоро, като обеща да „гарантира, че банковият лихвен процент е достатъчно рестриктивен за достатъчно дълго време, за да върне инфлацията до целта от 2%“, посочва CNBC, позовавайки се на доклада на Bank of England.

Във Великобритания назрява ипотечна катастрофаПоследното увеличение на лихвения процент от Bank of England ще доведе до изчерпване на спестяванията на 1,2 милиона домакинства

Банката също така актуализира прогнозата си за инфлацията, като се очаква тя да падне до 4,9% до края на тази година - по-бързо спрямо прогнозата от май.
Очаква се инфлацията да достигне 2% до началото на 2025 г., заявява банката в съобщението си.
По време на последното си заседание през юни Комитетът по паричната политика на Bank of England изненада пазарите с повишение на лихвените проценти от 50 базисни пункта, тъй като инфлацията в Обединеното кралство беше значително по-гореща, отколкото в други развити икономики, и доста над целта от 2%.
Оттогава цените показват признаци на охлаждане, но Комитетът по паричната политика на банката се ориентира в по-сложна картина на пазара на труда.

Ястребови послания от форума на ЕЦБ: Лихвите не са близо до своя връхЛидерите на най-големите централни банки в света потвърдиха в сряда, че ще е необходимо допълнително затягане на паричните политики
Индексът на потребителските цени падна до 7,9% през юни от по-горещите 8,7% през май, но основната инфлация, която изключва променливите цени на енергията, храните, алкохола и тютюна, остана стабилна на годишна база - 6,9%, като все пак се оттегли от 31-годишния връх от 7,1% за май.
Централната банка следи отблизо изключително горещия пазар на труда в страната. Най-новите данни показват, че наемането на работници е намаляло значително през май, но ръстът на заплатите остава „неудобно силен“ за Bank of England, като този на възнагражденията в частния сектор нараства до 7,7% през май, отбелязва CNBC.
„Последните данни са смесени. Въпреки това, някои ключови показатели, по-специално ръстът на заплатите, предполагат, че някои от рисковете от по-продължителния инфлационен натиск може да са започнали да кристализират“, пише Комитетът по паричната политика на Bank of England в доклада си.
Банката ще продължи да следи отблизо индикациите за постоянен инфлационен натиск и устойчивост на икономиката, включително затегнатите условия на пазара на труда, растежа на заплатите и цените на услугите.