Икономиката на Великобритания се е свила с по-малко от очакваното през май, показват данни на Службата за национална статистика (ONS), цитирани от The Guardian.

БВП е спаднал с 0,1% през петия месец на тази година спрямо април, показва статистиката.

В проучване на Reuters икономисти очакваха 0,3% свиване спрямо април заради страховете, че допълнителната ваканция за коронацията на крал Чарлз ще удари икономическата активност, докато тя продължава да се забавя от свиването на разходите за живот и стачките в публичния сектор.

По-широката картина обаче показва, че британският БВП не е показал растеж през трите месеца до май 2023 г., посочва The Guardian

ONS съобщава, че производството е спаднало с 0,6% през май, a строителният сектор - с 0,2%.

Секторът на услугите не показа ръст през май, като услугите, насочени към потребителите, са намалели с 0,2% през месеца.


Великобритания е единствената голяма икономика, в която инфлацията растеНизходящата тенденция се наблюдава в повечето развити икономики през май, като инфлацията на годишна база е по-ниска в САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония

Bank of England ще да продължи да повишава лихвените проценти
Новината, че икономиката на Обединеното кралство се е свила леко през май, няма да попречи на Bank of England да повиши отново лихвените проценти, за да се бори с инфлацията, казват експерти от City, цитирани от The Guardian.
Нийл Бирел, главен инвестиционен директор в Premier Miton Investors, обяснява:
„Както се очакваше, икономиката на Обединеното кралство се e свила през май, но не толкова, колкото се очакваше. Вярно е, че вече е юли и данните за юни може да покажат още охлаждане, но пак няма да е картината, която Bank of England би искала да види.
Все още високата инфлация поддържа натиска върху банката да продължи да повишава лихвените проценти, които в момента са 5%, а пазарите очакват, че ще се покачат до над 6% до следващата пролет.“

Никълъс Хайет, инвестиционен мениджър в Wealth Club, се опасява, че британската икономика е „на изчерпване“. Той казва:
„Имотния пазар изглежда се забавя, заради по-ниската активност в жилищното строителство, а при наемането на работна ръка също се забелязва слабост – сигнали, които предполагат, че икономиката е достигнала повратна точка и се плъзга от растеж към свиване.
Подозираме, че централната банка няма да рискува и ще продължи да повишава лихвите, но работата по балансиране на инфлацията и икономическия растеж не става по-лесна.“