Затрупан от митнически закъснения и допълнителна бюрокрация след излизането на Великобритания от Европейския съюз, Farrat, малък производител в покрайнините на Манчестър, увеличава инвестициите си, за да компенсира. Но в Германия.

Производителят на антивибрационни части за сгради и машини се разраства бързо, като през последните пет години почти удвоява броя на служителите си в английския град, но се оказва, че Брекзит е по-голяма пречка от предвиденото.

"В момента насочваме много инвестиции в създаването на производствени мощности в Германия, за да премахнем търговските затруднения", казва главният изпълнителен директор Оливър Фарел. "Брекзит съществено ограничава растежа ни в момента."

И компанията далеч не е сама, пише Reuters, следа като интервюира дузина шефове на компании, бизнес групи и политици в Англия през 2023 г.

Икономическите данни разказват подобна история. Германската статистика показва, че британските компании са открили 170 проекта за преки чуждестранни инвестиции в най-голямата европейска икономика през миналата година. Причината за това - компаниите се стремят да се закрепят на единния пазар на ЕС.

Великобритания е единствената голяма икономика, в която инфлацията растеНизходящата тенденция се наблюдава в повечето развити икономики през май, като инфлацията на годишна база е по-ниска в САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония
Това е далеч повече от 50-те запитвания от британски компании без какъвто и да е ангажимент, регистрирани от German Trade & Invest през 2015 г. - годината преди референдума за Брекзит.

Правителството на Нидерландия на свой ред съобщава, че над 300 "Брекзит компании" - британски компании, които се опитват да минимизират търговските предизвикателства на континента, са преместили дейността си там от 2016 г. насам.

Междувременно бизнес инвестициите в рамките на Великобритания в началото на 2023 г. са били с около 1% над равнището им по време на гласуването през юни 2016 г. - показател, който някои икономисти отдават на несигурността относно търговските връзки с ЕС, посочва информационната агенция.

За същия период бизнес инвестициите са скочили с 25% във Франция, с 21% в САЩ и със 7% в Германия, според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Икономистите, подкрепящи Брекзит, твърдят, че подобни данни пренебрегват факта, че британските корпоративни инвестиции са преживели бум в годините преди средата на 2016 г. и е било нормално да се забавят. Проучванията на бизнеса обаче посочват Брекзит като фактор за слабите инвестиции през последните години.

Във Великобритания назрява ипотечна катастрофаПоследното увеличение на лихвения процент от Bank of England ще доведе до изчерпване на спестяванията на 1,2 милиона домакинства
Изгубени възможности

Разказите за изгубени възможности заради Брекзит са често срещано явление сред бизнес лидерите в Манчестър и околностите му в северозападната част на Англия, обяснява кметът на града Анди Бърнам, който е член на опозиционната Лейбъристка партия и гласува за оставане на Великобритания в ЕС, пред Reuters. "Почти никой няма какво положително да каже. В повечето случаи това е добавило още едно ниво на сложност, което не е било налице преди."

Бърнам посочва, че пазарът на ЕС остава изключително важен за Манчестър - третия по големина град във Великобритания след Лондон и Бирмингам. Според официалните оценки през 2019 г. около 61% от износа на стоки от “Голям Манчестър” - града и периферията му, е бил насочен към ЕС, в сравнение с 42% от износа от Лондон и Югоизточна Англия.

Бърнам казва, че Манчестър има успешен опит в привличането на международна търговия и инвестиции, но сред местния бизнес има усещане, че по-лесните търговски връзки биха направили този опит още по-добър.

И докато някои компании в Манчестър инвестират в производствени мощности и офиси в ЕС, за да избегнат прекъсването на търговските си операции, други казват, че нямат друг избор, освен да споделят новия си бизнес с компании, които са в по-добра позиция да оперират в рамките на блока.

Рекорден брой британци искат обратно в ЕСВ повечето от анкетираните държави от блока подкрепата за членството в съюза е спаднала до нивата от преди войната
Creative Concern, рекламна и маркетингова агенция, има над 20 служители и през последните 20 години е изградила силен европейски бизнес, възползвайки се от статута на английския език като общ език на континента. Основателят и директор Стив Конър разказва пред информационната агенция, че в годините непосредствено след гласуването за Брекзит, до влизането в сила на новите търговски условия през януари 2021 г., бизнесът е вървял по обичайния начин.

Сега Creative Concern установява, че вече не може да кандидатства директно за проекти на Европейската комисия, въпреки че някои конкуренти от други държави извън ЕС могат, и трябва да споделя инициативите си, за които досега е кандидатствала самостоятелно, с организации, базирани в ЕС.

"Тъй като нашето правителство, в своята безкрайна мъдрост, избра да преследва твърд Брекзит, ние се оказваме в по-неблагоприятно положение от други страни извън ЕС, което е като сол в раната", казва Конър.

Британското правителство твърди, че отношенията с ЕС напредват, като посочва подписания миналия месец меморандум за разбирателство за търговията с финансови услуги, описан от финансовия министър Джереми Хънт като "повратна точка" в диалога с блока.

Бизнесът е нервен

Икономисти и бизнес групи твърдят, че проблемът с търговските разногласия между Великобритания и ЕС се усложнява от липсата на дългосрочна фискална стратегия в Лондон, тъй като повтарящите се временни данъчни облекчения не се вписват в средния седемгодишен инвестиционен цикъл на производителите, твърди търговската организация Make UK.

Bank of England шокира пазарите с повишение на лихвите с 50 базисни пунктаРешението на банката се разминава с очакванията на пазарите, които виждаха около 60% шанс за увеличение от 25 базисни пункта.
Британските компании също така очакват да чуят дали и как Лондон възнамерява да се конкурира с огромните субсидии за зелена енергия и технологии, предлагани от САЩ и ЕС.

В отговор, британското правителство заявява, че за постигането на амбициозната цел за нулеви нетни емисии до 2050 г. в по-голяма степен ще се разчита на свободните пазари, а не на субсидиите.

Във Farrat последиците от Брекзит са сериозни и се простират отвъд решенията за инвестиции. От компанията описват “чувството на безпокойство, изпитвано към британските компании от потенциалните чуждестранни клиенти”.

"Хората са нервни. Отиваме при клиенти, които казват: "Чудесно, това е добро техническо предложение, но ще трябва да работим с британци за него", разказват от компанията.

И това отношение вече вреди на 3P Innovation, друг бързо развиващ се производител, базиран на 137 км южно от Манчестър в град Уоруик в Мидландс. Той произвежда оборудване за автоматизация, използвано в здравеопазването и хранително-вкусовата промишленост - машини, които често се съчетават с изолатори (корпуси за стерилно производство), които се доставят от специализирани компании.

Основателят Дейв Сиуърд разказва пред Reuters, че 3P е загубила договор с ЕС, защото клиентът е сметнал за твърде рисковано да изпрати изолаторите си във Великобритания, където да се съчетаят с машините на компанията, преди да се върнат обратно в ЕС. Причината - потенциалните митнически проверки и забавяния.

"Така че това беше договор, който знаем, че сме загубили, само защото вече не сме в ЕС", казва Сиуърд.