Основният лихвен процент по ипотечните кредити в Обединеното кралство се изкачи във вторник до най-високото си ниво от 15 години, надминавайки нивата, достигнати след кризата с „мини-бюджета“ през септември миналата година и задълбочавайки страховете от ипотечна катастрофа, съобщават CNBC и The Guardian.

Средният процент на двугодишна фиксирана лихва сега възлиза на 6,66%, според данни на Moneyfacts, което е умерено увеличение от понеделник. Това означава, че ипотечните разходи са на най-високото си ниво от август 2008 г. по време на световната финансова криза.

Двугодишната лихва достигна 6,65% на 20 октомври миналата година, малко след като пакетът от нефинансирани данъчни облекчения на бившия финансов министър Куаси Куартенг предизвика хаос на ипотечния пазар и заплаши да срине пенсионните фондове.

Средният 5-годишен ипотечен лихвен процент се повиши до 6,17% във вторник, добавят от Moneyfacts, незначително увеличение от понеделник, но все още малко по-далеч от нивото от 6,51%, достигнато на 20 октомври.

Във Великобритания назрява ипотечна катастрофаПоследното увеличение на лихвения процент от Bank of England ще доведе до изчерпване на спестяванията на 1,2 милиона домакинства

Ипотечните разходи в Обединеното кралство, които започнаха да се възстановяват в месеците след кризата с „мини-бюджета“, наскоро скочиха след 13-те последователни повишения на лихвените проценти от Bank of England.

На последното си заседание централната банка увеличи лихвите с 50 базисни пункта до 5%. Изненадващият ход ще засегне милиони собственици на жилища, тъй като лихвените проценти по много ипотеки в Обединеното кралство са пряко свързани с основния лихвен процент на централната банка.

Разходите на наемателите вероятно също ще се увеличат, тъй като тези, които купуват имоти с цел отдаване под наем, ще имат по-високи плащания по ипотеките.

Всичко това се случва в момент, в който централната банка в Обединеното кралство се бори с упорито високата инфлация. Гуверньорът Андрю Бейли каза в понеделник, че Bank of England трябва да „довърши работата“ за намаляване на цените.


Великобритания е единствената голяма икономика, в която инфлацията растеНизходящата тенденция се наблюдава в повечето развити икономики през май, като инфлацията на годишна база е по-ниска в САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония

Според много анализатори повишенията на лихвите са неизбежни през следващите месеци

„Пазарите очакват лихвените проценти да се повишат, ипотечните кредитори вървят към датите за подновяване на фиксиран лихвен процент с чувство на страх, а работодателите са нервни“, коментира Дани Хюсън, ръководител на финансовите анализи в AJ Bell и добавя, че много скоро лошите новини няма да бъдат сред добрите новини, а просто ще има лоши новини.

Британските купувачи на жилища са склонни да теглят ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент за две или пет години. Когато продължителността изтече, те преминават към нова фиксирана лихва или приемат променлива.

Проучване на Националния институт за икономически и социални изследвания, водещ независим мозъчен тръст, наскоро изчисли, че заради увеличението на Bank of England с 50 базисни пункта миналия месец 1,2 милиона домакинства в Обединеното кралство (4% от домакинствата в цялата страна) ще останат без спестявания до края на годината заради по-високите вноски по ипотечните кредити.

Това би увеличило дела на неплатежоспособните домакинства до близо 30% (около 7,8 милиона), като най-голямо въздействие ще има в Уелс и североизточна Англия.


Bank of England шокира пазарите с повишение на лихвите с 50 базисни пунктаРешението на банката се разминава с очакванията на пазарите, които виждаха около 60% шанс за увеличение от 25 базисни пункта.

„Допълнително нещастие за притежателите на ипотеки“

CNBC цитира Матю Райън, стратег в глобалната компания за финансови услуги Ebury, според когото се очаква ново повишение с 50 базисни пункта от Комисията по паричната политика на Bank of England през август, с реален риск основният лихвен процент да надхвърли 6%.“

„Това ще причини още повече болка на притежателите на ипотеки, особено след като 700 000 договора с фиксиран срок изтекат през втората половина на 2023 г.“

„Подозираме, че по-високите лихви по ипотечните кредити ще допринесат за по-слаба икономическа активност в началото на 2024 г. Не изключваме техническа рецесия през първата половина на следващата година“, добавя Райън.