Според ново проучване на Reuters/Ipsos подкрепата за снабдяването на Украйна с оръжие намалява сред американците и от двете основни политически партии. Това е предупредителен знак за Киев, който разчита в голяма степен на американското оръжие в борбата си срещу руска инвазия.

Двудневното проучване, приключило в сряда, показва, че само 41% от анкетираните са съгласни с твърдението, че Вашингтон "трябва да предостави оръжия на Украйна", докато 35% не са съгласни, а останалите не са сигурни.

Подкрепата за американските оръжейни доставки е намаляла в сравнение с май, когато предходно издание на същото проучване показва, че 46% от американците подкрепят изпращането на оръжие, докато 29% са против.

Тези резултати идват в момент, когато лидерите на Конгреса на САЩ обсъждат искането на президента Джо Байдън за допълнително финансиране за Украйна в размер на 24 млрд. долара, от които около 17 млрд. ще бъдат помощи за отбрана.

На ключов форум в Испания Зеленски ще търси подкрепа от евролидерите


Досега Вашингтон е предоставил 44 млрд. долара за снабдяването на Киев с десетки танкове, хиляди ракети и милиони боеприпаси, които Украйна използва за самозащита след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Украинските сили си върнаха редица села и населени места в започналата през юни контраофанзива, но са затруднени от обширни руски минни полета и окопи.

Някои републиканци, особено тези, които са най-тясно свързани с бившия президент Доналд Тръмп, който се стреми към преизбиране догодина, се противопоставят на помощта. Тя беше оставена извън временния законопроект за финансиране, който Конгресът прие в събота, за да запази правителството работещо, а Белият дом и някои лидери на Конгреса обещаха да гласуват отделно пакет за Киев.

Отстраняването на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти във вторник допринася за несигурността, като някои от потенциалните му наследници са скептично настроени относно ползата за американските данъкоплатци от подпомагането на правителството на украинския президент Володимир Зеленски.

"Намаляващата обществена подкрепа оказва негативен ефект върху тази на Конгреса и евентуално върху перспективите за допълнителни пакети с помощи", коментира Елизабет Хофман, директор по въпросите на Конгреса и правителството в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Присъединяването на Украйна към ЕС ще струва 186 милиарда евроБъдещото разширяване на ЕС би повлияло значително на разпределението на средствата за земеделие и кохезионното финансиране


Тя заявява, че по-доброто информиране би помогнало, включително да се разясни на американците, че голяма част от парите, отпуснати за Украйна, остават в Съединените щати, включително в работни места в американските производители на оръжие. В сряда Байдън заявява, че скоро ще произнесе важна реч за това защо е необходимо „да продължим да помагаме на Украйна“.

Макар че обществената подкрепа на САЩ за оръжейните доставки е трайно по-силна сред демократите след нахлуването на руските войски, неотдавнашният спад на общата подкрепа се дължи на промяната именно на техните възгледи.

Приблизително 52% от демократите подкрепят въоръжаването на Украйна в последното проучване, което е спад спрямо 61 % през май. Сред републиканците подкрепата за изпращане на оръжия на Киев спада до 35% от 39% през май.

Около 34% от демократите в проучването са съгласни с твърдението, че проблемите на Украйна "не са наша работа и не трябва да се намесваме", в сравнение с 56% от републиканците.

Проучването е проведено онлайн и в цялата страна, като са анкетирани 1005 пълнолетни американци. Интервалът на достоверност, мярка за точност, е около 4 процентни пункта в двете посоки, посочва в заключение Reuters.