Американските борсови индекси се понижиха леко в четвъртък, а доходността на държавните облигации се стабилизира, докато инвеститорите очакват доклада за работните места в САЩ в петък. Той може да даде сигнали за напредъка на Федералния резерв в борбата му с инфлацията и какво може да се случи на заседанието му през ноември (и след това) по отношение на лихвените проценти.

Основните индекси прекараха по-голямата част от деня на отрицателна територия, минаха на зелено по-късно и след това отново да се понижиха.

S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite паднаха с по 0,1%, а Dow Jones Industrial Average се понижи с по-малко от 0,1%, или около 10 пункта.

Един от факторите, които облекчиха натиска върху акциите, е понижаването на доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ за втори пореден ден. Тя приключи на 4,715%, спад от 4,735% в сряда, след като във вторник стигна до 4,801% - най-високото ѝ ниво от август 2007 г.

Акциите се понижиха по време на сутрешната търговия, след като данните показаха, че първоначални молби за безработица на седмична база са нараснали до 207 000, спрямо прогнозираните от икономисти 210 000.

Ако пазарът на труда остава по-стегнат от очакваното, тогава и ръстът на заплатите ще остане висок. Това изостря страховете за втора вълна на инфлацията и по-яростен Фед, казват анализатори, цитирани от The Wall Street Journal.“

Милиардерът Бари Стърнлихт настоява Фед „да спре да налива масло в огъня“Инфлацията вероятно вече е 2%, смята милиардерът

Повишаващата се доходност на облигациите помогна за спирането на ралито на фондовия пазар през 2023 г., като предостави на инвеститорите по-нискорискови начини за генериране на възвръщаемост. В края на юли S&P 500 отбеляза близо 20% ръст от началото на годината. Този напредък сега е намалял до 11%.

Представянето в рамките на S&P 500 в четвъртък беше разнопосочно.

Технологиите, здравеопазването и финансите бяха сред секторите, които завършиха деня с повишение, докато потребителските стоки, промишлеността и енергийните сегменти отбелязаха спад.

Отдръпването на енергийните акции дойде, когато цените на петрола паднаха за втори пореден ден, като Брент, глобалният бенчмарк, поевтиня с 2% до 84,07 долара за барел. Сортът Брент поскъпна с 9,7% през септември, но след голям спад в сряда се търгува на цени, на които последно се установи през август.

В Европа водещите фондови пазари закриха вчерашната търговска сесия предимно с повишения след края на разпродажбите от предходните дни, като общоевропейският Stoxx 600 се покачи с 1,23% пункта до 441,31 пункта.

Нарастването на повечето от основните борсови индекси идва на фона на понижението на цените на петрола, което доведе до поскъпване на акциите на редица авиокомпании, посочва Reuters.