S&P 500 се понижи в петък, записвайки най-лошия си месец от началото на 2023 г., докато инвеститорите в САЩ са изправени пред перспективата по-високите лихвени проценти да се задържат за по-дълго време.

Скорошният скок в доходността на дългосрочните държавни облигации даде на инвеститорите възможността да печелят възвръщаемост без толкова голям риск, колкото на фондовия пазар. Това помогна за понижаване на акциите за седмицата, месеца и тримесечието, приключили в петък.

S&P 500 се е понижил с 4,9% през септември, което е най-лошият месец за широкия индекс от декември 2022 г. По време на търговската сесия в петък индексът се понижи с 0,3%, индустриалният Dow загуби 0,5%, или около 159 пункта, а технологичният Nasdaq Composite добави 0,1%.

„Септември обикновено е лош месец и тази година това отново се оказа вярно“, казва Майкъл Фар, основател на компанията за управление на инвестиции Farr, Miller & Washington, цитиран от The Wall Street Journal.

S&P 500 е нагоре с 12% за годината, което е спад от близо 20-процентния връх, отбелязан в края на юли 2023 г.

Пазарът е замрял на кръстопът в очакване на рецесия или рестарт на растежаТърсете качество и дивиденти, съветват стратези от Morgan Stanley

Междувременно доходността на облигациите се повиши, тъй като инвеститорите вярват, че Федералният резерв ще остави лихвените проценти високи в лицето на изненадващо стабилната икономика на САЩ. Трейдърите сега дават 50% вероятност Фед да намали референтната си лихва под текущото ѝ ниво до срещата си следващия юни, според инструмента FedWatch на CME Group. Това е спад от 77% преди месец.

Доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ се установи в петък на 4,572% спрямо 4,090% в края на август. Това е най-голямото ѝ едномесечно увеличение от септември 2022 г., според пазарните данни на Dow Jones.

Тази динамика на пазарите се случва дори на фона на обнадеждаващите данни за инфлацията.

В петък стана ясно, че предпочитаният от централната банка измерител на инфлацията, индексът на цените на личните потребителски разходи, се е повишил с 0,4% през август спрямо предходния месец. Основните цени, изключващи променливите категории храна и енергия, са се повишили с 0,1% - най-слабото месечно увеличение от 2020 г.

Основният ценови натиск в САЩ се охлажда, но Фед очаква още напредъкЩе остане ли силен американският потребител?

Технологичните акции са сред най-силно засегнатите от покачването на лихвените проценти. Акциите на Apple са паднали с 8,9% през септември, а тези на Nvidia са се сринали с 12%. Те остават нагоре съответно с 32% и 198% за 2023 г.

Енергийните акции са единствените от 11-те сектора на S&P 500, които приключват септември с ръст от 2,5% за месеца, задвижен от покачването на цените на петрола. Глобалният референтен суров Брент се е покачил с 9,7% за месеца до 95,31 долара за барел. Акциите на Exxon Mobil са поскъпнали с 5,7% през септември, а тези на Chevron са добавили 4,7%.

Уолстрийт се надява цената $100 за барел петрол да не е това, което е билаПокачването на цените на петрола може да подкопае опита на Фед за меко приземяване на американската икономика

Сред зелените точки на пазара в петък бяха и акциите на Nike, които се повишиха с 6,7%, след като гигантът за спортно облекло надмина очакванията на Wall Street за печалбите си.

Анализаторите очакват печалбите на компаниите от S&P 500 да останат почти непроменени за третото тримесечие и да нараснат с 1,1% за 2023 г. С поглед към следващата година някои очакват печалбите да нараснат с 12%, но тъй като повишенията на лихвените проценти от Фед ще продължат да се отразяват на икономиката, тази прогноза изглежда твърде оптимистична за други инвеститори.

Основните борсови индекси на пазарите в Европа и Азия също се понижават за месеца. Stoxx Europe 600 е паднал с 1,7% през септември. Японският Nikkei 225 се е понижил с 2,3%, а Hang Seng в Хонконг отстъпва с 3,1%.

Bank of America: Инвеститорите отново наливат пари в глобалните акции след най-големия отлив за годината

Въпреки лошия септември за фондовите пазари Майкъл Хартнет от Bank of America казва, че инвеститорите са започнали да насочват пари обратно в акции след най-големия отлив през тази година. Едновременно с това те изтеглят инвестициите си от облигациите.

Според данните за борсово търгуваните фондове и потоците от взаимни фондове от EPFR, публикувани от Хартнет и неговия екип в петък и цитирани от MarketWatch, инвеститорите са вложили 11,7 милиарда долара в глобални акции, като същевременно са изтеглили 3,6 милиарда долара от облигации и 12,9 милиарда долара от парични инструменти през изминалата седмица.


Преди това капиталовият пазар отбеляза най-големия отлив от декември насам в размер на 16,9 млрд. долара през седмицата, приключила на 20 септември.


В допълнение към обзора на инвестиционните потоци, дългогодишният стратег на Bank of America споделя някои факти, подкрепящи мечата му позиция към акциите и защо клиентите му трябва да останат в защитна позиция като продават при всяко покачване на пазара.


Очевидно той очаква, че Фед ще „счупи“ нещо в икономиката с повишаването на лихвените проценти, а регионалните банкови сътресения през март може да не са отминали.


Хартнет предупреждава и за риск свързан с политиката на Японската централна банка. Тя може да предизвика ударна вълна по световните пазари, ако и когато се откаже от политиката си на контролирана крива на доходността на японските държавни облигации. Това изглежда все по-вероятно, тъй като инфлацията на потребителските цени в страната се покачи до най-високото си ниво от десетилетия.


Според Хартнет 20% скок в стойността на йената, която в момента е на 52-годишно дъно спрямо щатския долар в реално изражение, ще предизвика "глобална кредитна криза".


В дългосрочен план той все още очаква "паричните инструменти, суровините и реалните активи" да се представят по-добре от финансовите като облигации и акции.