Цените на петрола достигнаха едногодишен връх в четвъртък, докато световните акции са напът да поставят най-дългата си негативна серия от две години насам заради опасенията за трайно високите лихвени проценти, които накараха инвеститорите да се приютят на сигурно място при растящия щатски долар, посочва в свой анализ Reuters.

Изненадващо големият спад на запасите от суров петрол в САЩ създава опасения, че търсенето на горива надхвърля производството, точно когато пазарите най-малко се нуждаят от нов шок от страна на предлагането.

Американският суров петрол поскъпна с 3,6% в сряда и с още 1% в четвъртък, за да достигне 95 долара за барел за първи път от август 2022 г. насам. Фючърсите на сорта Брент достигнаха едногодишен връх от 97,69 долара, посочва още информационната агенция и добавя:

„Перспективата за по-високи енергийни разходи и призракът на лепкава инфлация оказаха по-голям ефект върху облигациите с по-дълъг срок на погасяване. Доходността на бенчмарковите 10-годишни съкровищни облигации беше стабилна в Азия, но на ниво от 4,599% се повиши с повече от 50 базисни пункта този месец“.

Как Джером Пауъл може да удари акциите - дори Фед да не повиши лихвитеИндексът на страха на Уолстрийт завърши под 14 в петък, въпреки че Nasdaq Composite и S&P регистрираха последователни седмични загуби


"Това не помага", коментира икономистът от ING Роб Карнел. "Това, което наистина започва да тежи на акциите, е този тласък нагоре в доходността на съкровищните облигации и това е доста разумен отговор. Акциите са изложени на риск от по-нататъшни загуби, дори ако облигациите се възстановят“.

Трейдърите наблюдават и усилията на законодателите да избегнат спирането на работата на правителството на САЩ.

Индексът на световните акции на MSCI е напът да отбележи 10-ия си пореден дневен спад в четвъртък, което би изравнило дългата серия от загуби от 2021 г. Индексът на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония пък е притиснат близо до 10-месечно дъно. Американските и европейските фючърси се колебаят.

Японският индекс Nikkei се понижава с 1,8%, като инвеститорите продават акции, които излизат от дивидент.

Силната американска валута държи японската йена в рамките на 150 за долар, считано за ниво, което може да провокира официална реакция или интервенция.

Долар/йена достига 149,71 в сряда и се търгува на 149,40 в четвъртък в Азия. Еврото спада с 0,7% до деветмесечно дъно от 1,0488 долара в сряда.

Доларът остава силен до края на годината, но се очаква спад през 2024Повечето основни валути трудно ще преодолеят неговата сила до края на годината, смятат експерти


Днес се очакват данни за инфлацията в Германия и Испания, както и редица включвания на централни банкери, най-вече на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Китайските пазари куцат към празниците

„Китайските пазари куцат към дългата ваканция, която започва в петък, и почивката може да е добре дошла за трейдърите, тъй като последните седмици донесоха лавина от лоши новини и продажби“, пише още Reuters.

В четвъртък акциите на закъсалия строителен предприемач China Evergrande са спрени за търговия в Хонконг след съобщение, че председателят Хуи Ка Ян е под полицейско наблюдение. Акциите, които някога струваха повече от 30 хонконгски долара, затварят на цена от 0,32 хонконгски долара в сряда.

Инвеститорите се опасяват, че ликвидацията ще нанесе допълнителни щети на сриващия се пазар на недвижими имоти в Китай и ще потисне признаците на възстановяване в някои части на китайската икономика.

"Стресът в сектора на недвижимите имоти в Китай ще продължи да създава междусекторни кредитни рискове в краткосрочен план", заявяват от Fitch Ratings в четвъртък. "Скромното облекчаване на политиката на правителството до момента едва ли ще доведе до рязък обрат в настроенията на купувачите на жилища."

Китай, Япония, Индия – какво се случва в големите азиатски икономики?Докато Япония се очаква да страда заради проблемите в Китай, перспективите пред Индия остават положителни


Индексът Hang Seng спада с 1% и е близо до 10-месечно дъно. Индексът CSI300 в континенталната част на страната спада с 0,2%.

Китайският юан също е подложен на натиск и само много силното фиксиране на търговския му диапазон удържа продавачите. Последно юанът се търгува на 7,3057 за долар, недалеч от горната граница на търговския си диапазон.

По-високите цени на енергоносителите пък помагат на австралийския долар да се стабилизира на 0,6378 щатски долара.

Златото се насочва към най-лошата си седмица от февруари насам, тъй като повишаването на доходността на държавните ценни книжа дистанцира инвеститорите от благородния метал, който не носи доходност, и претърпява загуби при 1875 долара за тройунция, обясняват в заключение от Reuters.