Регулаторният орган за ценните книжа и борсите на САЩ е събрал хиляди съобщения от служители на повече от дузина големи инвестиционни компании, с което задълбочава разследването си на използването на външни приложения за съобщения на Уолстрийт, съобщава Reuters, позовавайки се на четирима души, пряко запознати с въпроса.

Преди това Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) е поискала от компаниите да направят вътрешен преглед на комуникациите си в рамките на разследването си за използването на WhatsApp, Signal и други неодобрени приложения за служебна комуникация на Уолстрийт.

Двугодишната кампания срещу потенциални нарушения на правилата за водене на документация и комуникация първоначално е насочена към брокерите, като регулаторните органи са наложили глоби за над 2 млрд. долара.

Макар че редица медиите вече съобщиха, че проверката на SEC за комуникация "извън канала" се е разширила и е обхванала инвестиционните консултанти, досега не е съобщавано за нейния ход да прегледа хиляди съобщения на техните служители. Това означава ескалация на разследването и повишава залозите за компаниите и съответните ръководители, тъй като излага поведението им на внимателен контрол от страна на SEC.

Глобиха с $549 млн. 11 банки от Уолстрийт заради забранени комуникацииОрганизациите са комуникирали с клиенти през външни канали като WhatsApp, в нарушение на закона


"Това увеличава риска", казва един от източниците на информационната агенция. "Колкото повече информация предоставяте на Комисията по ценни книжа и борси, толкова повече подхранвате звяра."

В последния етап от разследването на повече от дузина инвестиционни консултанти през последните месеци SEC е поискала съобщения от лични устройства или приложения през първата половина на 2021 г., в които се обсъжда бизнес, казват източниците на Reuters. Тя се е насочила към подбрани служители, в някои случаи до десетина, включително висши ръководители.

Сред списъка с разследвани компании са Carlyle Group, Apollo Global Management, KKR & Co, TPG и Blackstone, както и някои хедж фондове, включително Citadel.

Ръководителите са предоставили личните си телефони и други устройства на своите работодатели или адвокати, за да бъдат копирани, а съобщенията, в които се обсъжда бизнесът, са били предадени на Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

Този подход е различен от проверките на брокерите-дилъри. При тях Комисията по ценните книжа и фондовите борси иска от компаниите да прегледат съобщенията на служителите и да ѝ докладват колко от тях обсъждат работата си през неоторизирани канали. Според трима души, запознати с предишните разследвания, служителите на SEC са прегледали само извадка от съобщенията.

Криптокомпаниите играят покер с Комисията по ценни книжа и борсиТокените на пазара са ценни активи, твърди американският регулатор


Най-малко 16 компании, сред които Carlyle, Apollo, KKR, TPG и Blackstone, потвърждават, че SEC проучва комуникациите им, без да дават повече подробности.

Правителствените разследвания не са доказателство за извършено нарушение и не водят непременно до повдигане на обвинения. Председателят Гари Генслър защитава проверката на комуникациите, като заявява, че правилата за водене на документация са от решаващо значение за предотвратяването на неправомерни действия.

"Сега, когато разполага с всички тези данни, е много възможно SEC да открие някъде там нарушения в спазването на правилата, които нямат нищо общо с комуникацията „извън канала“, казва Джаклин Гродин, адвокат в Goulston & Storrs, който не участва в разследването.

Тя отбелязва, че Комисията по ценните книжа и борсите все по-често обръща внимание на таксите и разходите на частните фондове, конфликтите на интереси и преференциалното третиране на инвеститорите.

„Стрелба по риба във варел“

Проследяването на комуникацията между служителите от години е проблем за отделите за съответствие на Уолстрийт. Тъй като компаниите не наблюдават личните канали за съобщения на служителите си, използването им за обсъждане на бизнес въпроси поставя регулираните от SEC работодатели в нарушение на изискванията за записване на всички бизнес комуникации.

Прокурори и SEC разследват Tesla по таен проект, свързан с къща за МъскОще през юли WSJ съобщи, че членовете на борда на Tesla са разследвали дали с ресурсите на компанията е било злоупотребено в рамките на известния вътрешно Project 42, и дали Мъск е участвал лично


SEC започна да се занимава с проблема, когато JPMorgan Chase не успя да предостави документи от 2018 г., отнасящи се до несвързана проверка, съгласно споразумение от 2021 г., в което банката се съгласи да плати на SEC 125 млн. долара, припомня Reuters и продължава: „Подозирайки, че на Уолстрийт се водят разговори „извън канала“ за сделки, транзакции и други бизнес дейности, през 2021 г. SEC започва разследване на комуникациите на други брокери-дилъри. Нарушенията се оказват толкова широко разпространени, че агенцията все едно „е стреляла по риба във варел" (по думите на един от източниците на информационната агенция).

Проучването се очертава да бъде знаковата инициатива на Генслър по отношение на правоприлагане на Уолстрийт, която обхваща множество големи имена, включително Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs и Morgan Stanley.

Според няколко източника на Reuters тя е донесла милиони под формата на хонорари за адвокати, като компаниите са наели десетки екипи, за да представляват както тях, така и ръководителите, за които има преки рискове.