Човек лесно може да попадне в капана на работата си, действайки на автопилот, без да се замисляме как изразходва времето, вниманието и енергията си. Това обаче води до изчерпване на ресурсите и липса на реална продуктивност, предупреждава Fast Company и изрежда пет начина, по които всеки може да поеме контрола и да прави по-съзнателни избори, които значително да повишат производителността и благосъстоянието му.

Правилото 15%

Вместо постоянно да работите на 100% или повече, трябва да се стремите към около 85%, като си оставите 15% буфер.

Олимпиецът Карл Люис, деветкратен носител на златни медали в спринта, е известен като "майстор на финиша". Интересното е, че той е бил смятан за бавно стартиращ. В спринта на 100 метра той често е последен или предпоследен на 40-тия, но до финала изпреварва другите състезатели.

Противно на здравия разум, той не прави нищо особено в края. Дишането и формата му остават едни и същи през цялото състезание. Докато другите бегачи трябва да натискат повече в края, Карл Люис изглежда точно по същия начин, както на старта.

По-малко работа през лятото може да ви направи по-продуктивни – ето какЗабавянето на темпото на работа може да помогне за ограничаване на стреса, като така улеснява концентрацията и продуктивността


Концепцията за 15% буфер може да изглежда странна на пръв поглед, но тя има реални приложения в различни области. Независимо дали става въпрос за производство, спорт или личен живот, поддържането на 85% натоварване на капацитета се счита за оптимално. Прилагането на този принцип в ежедневието може да ни помогне да създадем повече пространство за творчество, релаксация и цялостно благополучие, за да бъдем по-адаптивни и продуктивни, посочва Fast Company.

Обръщайте внимание на вътрешния си часовник, не на този на стената

Човешките тела имат циркадни ритми, които определят нашата максимална бодрост и когнитивни способности през деня. Като разбираме тези ритми, можем да планираме задачите за оптимално представяне на мозъка. Най-продуктивното ни време често е сутрин, когато най-добре се решават задачи, изискващи внимание и съсредоточаване. С настъпването на следобеда телата ни са по-подходящи за рутинни задачи, които изискват координация.

Освобождаване от автопилота

Вместо да позволяваме на електронната поща да диктува деня ни, трябва да отделим специално време за работа с нея, което ще ни позволи да се съсредоточим върху важни задачи в най-продуктивните ни часове. Като съзнателно планираме деня си, можем да съобразим задачите с периодите на максимална производителност, като използваме по най-добрия начин ценното си време и енергия.

Програмирането на навици, работещи на автопилот, може да попречи на продуктивността ни, което води до загуба на енергия и пропуснати възможности. Подобно на компютърна програма, мозъкът ни има вкоренени настройки, които диктуват действията ни. За да повишим продуктивността си, трябва да се освободим от тези навици и съзнателно да избираме как да прекарваме времето си.

За да бъдете успешни в бизнеса, първо трябва да се погрижите за себе си Ако възнамерявате да развивате успешно една компания, първо трябва да се съсредоточите върху собственото си израстване - не можете да помогнете на други хора, ако не се чувствате способни и уверени


Подреждане на времето за постигане на оптимални резултати

Ключът към продуктивността не е само броят на часовете, в които работим, а и въздействието и стойността, които създаваме през това време. Замяната на прекомерната изразходвана енергия с резултати може да доведе до по-смислена и удовлетворяваща работа. Преформатирането на разбирането за почивка и въвеждането на подобни практики в работната дейност може да повиши креативността и общите когнитивни способности.

Освен това изграждането на 15% буфер в деня ни може да ни помогне да се справим по-ефективно с неочаквани предизвикателства. Като избираме стратегически кога да изпълняваме задачите си и използваме естествените ритми на тялото си, можем да оптимизираме производителността си и вземането на решения.

Управление на умората от взимане на решения

За много хора работата изисква вземане решения – особено когато става дума за ръководители. Това води до нуждата от добри познания, опит и способност за разумни преценки в определени области на компетенция. Провеждането на важни разговори, важните срещи и важната работа трябва да се правят сутрин, преди да сте изпитали умора от вземането на решения.

Като се съобразяваме с енергийните си нива, можем да правим по-добри избори и да избягваме реактивното вземане на решения, посочва още Fast Company и добавя:

„Спрете порочния кръг на претоварване, умора и блокирана продуктивност и започнете да работите с естествените си ритми и изисквания. Като възприемем някои прости принципи, можем да възстановим времето и ресурсите си, за да повишим производителността, да подобрим благосъстоянието си и да постигнем по-голям успех във всички аспекти на живота“.