Международният валутен фонд повиши прогнозата си за Индия, заявявайки, че през 2023 и 2024 г. растежът й ще остане силен, но в същото време, анализаторите предупреждават, че пред страната има насрещни ветрове.

Според актуализирания през октомври доклад на МВФ "Световни икономически перспективи" икономиката на Индия ще нарасне с 6,3 % през 2023 г., което е увеличение спрямо предишната прогноза от 6,1 %.

Икономисти коментираха пред CNBC, че са оптимистично настроени за растежа, дължащ се на увеличаването на потреблението, разходите за инфраструктура и създаването на повече предприятия. Според тях обаче, геополитическите рискове и опасенията за инфлацията ще бъдат предизвикателство.

"Индия ще продължи да бъде светъл лъч в глобалната икономическа картина", казва Алисия Гарсия-Хереро, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Natixis.

Страната "е предпочитана от чуждестранните инвеститори през последните години, което отразява обещаващите ѝ дългосрочни перспективи, подпомогнати от младежката демографска структура и бързо разрастващата се средна класа. Очакваме тази тенденция да продължи", каза тя пред CNBC.

Индия и Югоизточна Азия се превръщат в катализатор на глобалния растежПрез следващото десетилетие около 55% от ръста на световния БВП ще идва от Азиатско-тихоокеанския регион

Потребителските разходи остават един от най-големите двигатели на растежа в най-многолюдната страна в света.

Според доклад на BMI, изследователско звено на Fitch Solutions, индийският потребителски пазар ще стане третият по големина в света до 2027 г., тъй като броят на домакинствата със средни и високи доходи се увеличава.

Правителството на Индия "предприе няколко стъпки за подобряване на бизнеса и това привлича глобални и местни инвеститори", смята Нилеш Шах, управляващ директор в Kotak Mahindra Asset Management. "Стратегията "Китай плюс едно" също стимулира преместването на глобалните вериги за доставки и Индия ще бъде бенефициент", добави той.

Оптимизмът по отношение на растежа на Индия се дължи отчасти на факта, че все повече индийци избират да работят или да създават предприятия в страната, вместо да "се преместват в западния свят в търсене на по-добри възможности", допълва Шах.

МВФ: Нито една страна не трябва да се изключва от плана на Байдън за ИндияНа срещата на Г-20 Байдън и Моди обявиха план за разработване на мрежа от жп линии и морски маршрути, които ще свържат Индия, ЕС и страни от Близкия изток

"Западът е по-малко привлекателен, отколкото беше преди", смята и Гарсия-Хереро. "Индия е по-привлекателна, отколкото беше преди - поне за много талантливи хора."

Насрещните ветрове остават

Макар че МВФ запази прогнозата си за 6,3% растеж в Индия през 2024 г., икономистите очакват страната да се сблъска с множество насрещни ветрове.

"Разширяването на дефицита, възобновяването на инфлацията и засиленото геополитическо напрежение ще бъдат основните насрещни ветрове за Индия", предупреждава Гарсия-Хереро.

"Индия не увеличава производителността толкова, колкото е необходимо, за да направи растежа си устойчив във времето. Но това ще се превърне в проблем едва през следващите десетилетия, не е непосредствен проблем".

Екстремните метеорологични явления също ще окажат влияние върху растежа на Индия.

Горещините и сушите доведоха до спад на нивото на водата в резервоарите в южната част на страната под средното за последните 10 години, което се отрази неблагоприятно на селското стопанство и възстановяването на селските райони, посочва Шах.

Китай, Япония, Индия – какво се случва в големите азиатски икономики?Докато Япония се очаква да страда заради проблемите в Китай, перспективите пред Индия остават положителни

Геополитическата ситуация се усложни от нарастващото напрежение между Индия и Канада, както и от нападението срещу Израел от палестинската войнствена групировка Хамас, което доведе до скок на цените на петрола с повече от 4% в понеделник.

"Индия внася повече от 80% от потреблението си на петрол, така че по-високите цени ще се отразят неблагоприятно на търговския и фискалния дефицит, инфлацията и растежа на Индия", допълва Шах.

МВФ вижда по-голям шанс за „меко приземяване” на световната икономикаОчаква се ръст на световната икономика с 3% тази година, тъй като по-силният от очакваното растеж в САЩ компенсира понижаването за Китай и Европа

Въпреки че икономистите остават оптимисти за растежа, Гарсия-Хереро подчерта значението на чуждестранните инвестиции за поддържане на икономиката.

"В позицията си на лидер на Глобалния Юг, конкуриращ се с Китай, Индия се нуждае от повече чуждестранни инвестиции, за да създаде повече работни места в производството", казва тя.

Глобалният растеж се забавя

В новия си доклад, публикуван във вторник, МВФ посочва, че световната икономика ще продължи да се възстановява с бавни темпове вследствие на войната в Украйна, високата инфлация и последиците от пандемията.

Прогнозите сочат още, че глобалният растеж ще се забави от 3,5 % през 2022 г. до 3% през тази година, след което ще спадне още повече до 2,9% през 2024 г.

"Растежът остава бавен и неравномерен, с нарастващи различия в световен мащаб. Световната икономика куца, а не спринтира", заяви фондът.

МВФ също така повиши прогнозите си за растежа на САЩ през 2023 г. с 0,3 процентни пункта спрямо доклада си от юли до 2,1% и повиши прогнозата си за следващата година с 0,5 процентни пункта до 1,5%, допълва CNBC.