Според проучване, проведено в 16 държави по поръчка на хуманитарната организация World Vision International, високите нива на инфлация и увеличените разходи за живот допринасят за повишаване на глада в световен мащаб.

Проучването, което се провежда преди Световния ден на прехраната в понеделник, установява, че 59% от анкетираните родители са силно обезпокоени от глада и недохранването на децата в техните семейства, а 46% се затрудняват да намерят пари за закупуване на храна.

Проучването установява също така, че 37% от родителите твърдят, че децата им не получават подходяща храна всеки ден, а 21% - че децата им са гладували през последния месец.

Годината на несбъднатия стопански апокалипсисЛъчезар Богданов: „Краят на света“ не се случи, независимо от шока с енергийните доставки и войната


В страните с ниски доходи процентът на децата, които си лягат гладни, нараства до 38%. В Съединените щати 18% от анкетираните са заявили, че в дома им има дете, което си е лягало гладно.

"Гладът е глобален проблем и не се ограничава само до една държава или определени части от земното кълбо", заявява Андрю Морели, президент на World Vision International, цитиран от Reuters.

В проучването, проведено от Ipsos, са анкетирани повече от 14 000 души с различни нива на доход. Сред анкетираните, които твърдят, че децата им заспиват гладни, 46% посочват като основна причина инфлацията и разходите за живот. Следващите две най-често посочвани причини са ниските доходи на домакинствата (39%) и недостатъчният фокус на правителството върху премахването на глада (25%).

Рязкото покачване на цените засегна икономиките по целия свят заради фактори като пандемии, смущения в световните вериги за доставки и последиците от войната в Украйна. Според анкети на информационната агенция трайно високата инфлация е най-голямото икономическо притеснение на икономистите през тази година.

Сушата ще превърне 1,2 млн. души в мигранти до 2050 г.В свят, застрашен от покачващи се температури, опустошителни бури и внезапни наводнения, климатичната миграция се превръщат в кризата на 21 в.


16-те държави, в които е изследвано недохранването, влизат Австралия, Бангладеш, Бразилия, Великобритания, Канада, Германия, Япония, Мексико, Перу, Филипините, Южна Корея и Съединените щати, като Ipsos анкетира около 1000 пълнолетни граждани във всяка страна. В Чад, Демократична република Конго, Ирак и Малави са анкетирани около 500 души във всяка страна.

Инфлацията и увеличените разходи за живот са най-често посочваната причина за глада при децата в 11 от 16-те държави, като в Бангладеш този отговор достига 70%. Но гражданите на богати държави като Канада (68%), Австралия (66%) и Великобритания (66%) също посочват по-високите цени като основна причина.