Глобален недостиг на изкуствени торове повишава цените на хранителните продукти и заплашва по-бедните страни с криза, казва ръководителят на голяма компания за торове.

Свеин Торе Холсетер, главен изпълнителен директор на Yara International, твърди, че по-високите цени на природния газ повишават разходите за производство на торовете, което пък се отразява на цените на храните в световен мащаб.

За производството на изкуствени торове са необходими големи количества природен газ.

Според Холсетер Yara е била принудена да ограничи част от производството си заради по-високите цени на газа, което е довело до недостиг. Развиващите се страни ще бъдат засегнати най-тежко от недостига, на фона на намаляващата реколта и и нарастващите цени на хранителните продукти.

"Наистина е плашещо, че сме изправени пред хранителна криза и уязвимите хора са засегнати много тежко," казва той пред BBC.

"Това засяга цените на хранителни продукти в цял свят и удря по джоба много хора. За някои хора обаче, най-вече в развиващите се държави, е въпрос на живот и смърт."

По-малките наличности на изкуствени торове означават, че фермерите в развиващите се държави няма да могат да засаждат толкова ефективно, което пък ще ограничи реколтата им.

Фермерите използват изкуствени торове, за да подобрят реколтата си от култури, като царевица, рапица и пшеница. Процесът по създаването на ямоняк, който присъства в много торове, в момента разчита на хидроенергия или природен газ.

Ръстът в цените на природния газ в последните месеци беше предизвикан от няколко фактора, които засилиха търсенето, в това число отключването на икономиките по време на пандемията и намалени количества вятър или дъжд за генерирането на енергия от възобновяеми източници.

Това доведе до рязко покачване на разходите за производство на изкуствени торове, като цената на амоняка - продуктът, който Yara International произвежда повече от всеки друг в света, скача с 255% през последната година.

Холсетер определя ситуацията като "много волатилна" и призовава за подкрепа и финансиране на Световната програма по прехраната, "за да бъде избегнат масовия глад".

Той казва, че Yara е дарила 40 000 тона изкуствени торове през миналата година, благодарение на което малки ферми в Източна Африка са утроили реколтата си.

"Това говори много за ефекта, който торовете могат да оказват," допълва той.