Платформата X (Twitter) е премахнала стотици акаунти, свързани с групировката Хамас и е предприела действия за премахване или обозначаване на десетки хиляди публикации след нападението срещу Израел.

Това заяви главният изпълнителен директор Линда Якарино, цитирана от Reuters.

Този ход беше предприет в отговор на 24-часовия ултиматум от еврокомисаря Тиери Бретон към собственика на социалната мрежа Илон Мъск да се справи с разпространението на дезинформация в X след нападението на Хамас, за да бъдат спазвани новите правила на ЕС за онлайн съдържание.

X преразпредели ресурсите и пренасочи вътрешните си екипи, за да се справи с бързо развиващата се ситуация, допълва Якарино, без да уточнява промените. Тя добави, че компанията е събрала ръководна група за оценка на ситуацията малко след атаката.

"Искаме отново да подчертаем, че приветстваме по-нататъшно сътрудничество с Вас и Вашия екип, включително среща, за да отговорим на всички конкретни въпроси и очакваме да получим допълнителна конкретика, на която да можем да отговорим", каза Якарино в писмо до Тиери Бретон, публикувано в X.

Бретон заяви, че има данни, че X се използва за разпространение на незаконно съдържание и дезинформация в ЕС. Сега екипът му ще анализира отговора на Якарино и ще вземе решение за следващите стъпки на регулатора.

ЕС постави ултиматум на Мъск заради дезинформация в X след атаките в ИзраелНеспазването на европейските разпоредби относно незаконното съдържание може да доведе до глоби на стойност 6% от годишните приходи на компанията

Междувременно, Тиери Бретон отправи подобно предупреждение и към Meta – компанията майка на Facebook, като даде на компанията 24 часа, за да го информира за мерките, предприети за противодействие на разпространението на дезинформация в нейните платформи след нападението срещу Израел.

"Искам да ви помоля да бъдете много бдителни, за да гарантирате стриктното спазване на правилата на DSA относно условията за предоставяне на услуги, изискването за навременни, усърдни и обективни действия след известия за незаконно съдържание в ЕС и необходимостта от пропорционални и ефективни мерки за смекчаване на последиците", казва Бретон в писмото си до главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг.

Стрес тест: ЕС е безпощаден към Meta и Twitter за новите правилаЗа нарушения на закона ще се налагат глоби до 6% от годишните приходи, което възлиза на милиарди долари

Приетият наскоро Закон за цифровите услуги (DSA) изисква от големите онлайн платформи, включително X и Facebook повече усилия за премахване на незаконно съдържание и предприемане мерки срещу рисковете за обществената сигурност и гражданската дискусия, допълва Reuters.