Основните борсови индекси В САЩ се понижиха в четвъртък, прекъсвайки четиридневна печеливша серия, след като нови данни показаха, че инфлацията остава стабилна.

S&P 500 се понижи с 0,6%, намалявайки ръста си за 2023 г. до 13%. Широкият индекс е спаднал с 5,2% от върха, който отбеляза в края на юли.

Dow Jones Industrial Average загуби 0,5%, или около 174 пункта, а технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 0,6%.

Индексът Russell 2000, обхващащ компаниите с малка капитализация, се срина с 2,2%, оставяйки надолу с 1,5% за 2023 г.

Загубите бяха широкообхватни, като девет от 11-те сектора на S&P 500 завършиха деня на червено. Секторите на комуналните услуги и материалите се представиха най-зле, спадайки с по 1,5%. Сегментите енергетика и технологии отбелязаха ръст от по 0,1%.

Оценките на акциите също спадат. S&P 500 се търгува тази седмица при 18,3 пъти над прогнозираните си печалби за следващите 12 месеца, спад от 19,8 през юли, според FactSet.

Фед отново не може да претендира за победа над инфлацията в САЩИндексът на потребителските цени се е повишил с 3,7% за втори пореден месец, основните разходи бавно намаляват

Доходността на държавните облигации отново се повиши след доклада за индекса на потребителските цени за септември, който показа повишение с 3,7% спрямо година по-рано, каквото беше нивото му и през август. Основните цени, които изключват променливите хранителни и енергийни категории, са се повишили с 4,1% на годишна база, спад от 4,3% през август.

Докладът не променя много очакванията, че Федералният резерв ще запази референтния си лихвен процент на сегашното му ниво на заседанието си през ноември, но пазарите не са толкова сигурни, че лихвите скоро ще паднат, отбелязва The Wall Street Journal.

В четвъртък трейдърите дадоха 57% вероятност Фед да намали референтната си лихва под настоящите нива до юни 2024 г., според инструмента FedWatch на CME Group, спрямо 65% в сряда.

По-високо за по-дълго време: Как Фед уби мечтата на Уолстрийт с три думиБеше необходима само една пресконференция на Джером Пауъл, за да се разбият надеждите, които на Уолстрийт трупаха цяла година

Ралито на акциите през 2023 г. се забави през последните месеци, тъй като доходността на дългосрочните държавни облигации скочи. Разпродажбата на облигации наскоро повиши доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ над 4,8% за първи път от 2007 г. По-високите доходности натежаха върху акциите, защото дават на инвеститорите нови възможности да печелят възвръщаемост при по-нисък риск.

Тази седмица доходността на съкровищните облигации се понижи, но отново скочи в четвъртък, като тази на 10-годишните книжа се установи на 4,710%, спрямо 4,596% в сряда.

На петролните пазари глобалният референтен суров петрол Брент добави 0,2% до 86 долара за барел. Той е нараснал с почти 20% от дъното през юни.

В Европа индексът Stoxx Europe 600 добави 0,1%.