Големите тютюневи компании, сред които и British American Tobacco, продават нагреваеми цигари, направени от вещества, съдържащи никотин, като например чай ройбос, като по този начин се опитват да отговорят на изискванията на предстоящата забрана на Европейския съюз за ароматизирани нагревателни тютюневи изделия, съобщава в свой анализ Reuters.

Но тъй като този тип изделия представляват нов начин за пушене, здравните експерти предупреждават, че техните нива на безопасност остават неясни.

От години промишлеността произвежда устройства за пушене на тютюн, който не гори, за да се избегнат токсичните химикали, отделяни при горенето. Тези продукти с "намален риск", които са базирани на устройства за нагряване, помагат на компаниите също така да компенсират намаляващото търсене на традиционни цигари, в основата на което стои нарастващата здравна осведоменост и тежкото данъчно облагане на някои пазари, посочва още информационната агенция.

British American Tobacco обаче прави още една стъпка напред, пускайки на девет европейски пазара версия на своите стикове, съдържаща чай ройбос, обогатен с никотин, вместо тютюн. Компанията планира да разпространява продукта си и в световен мащаб.

Барселона забранява пушенето на плажаДесет плажа в Барселона ще бъдат свободни от тютюнев дим всеки ден от годината
Този ход осигурява на "възрастните потребители на никотин и пушачи възможно най-широка гама от продукти с намален риск", се казва в изявление на компанията.

Възможно е обаче да има все още неизвестни рискове, свързани с вдишването на чая, предупреждават изследователите.

"Всичко, което гори или се изпарява и се вдишва в белите дробове, вероятно ще предизвика някакви ефекти", казва Ерикас Симонавичус, научен сътрудник в Кралския колеж в Лондон. “Тютюневите компании все още не са публикували никакви изследвания, които да показват последиците за здравето от ройбос или други нагреваеми цигари с нулево съдържание на тютюн”.

И наистина, дори British American Tobacco, първият голям тютюнев играч, който съобщава от какво са направени неговите нагреваеми стикове, отказва да каже дали е провел такива изследвания.

Друг водещ играч - Philip Morris International, също се очаква да пусне на пазара стикове с нулево съдържание на тютюн по-късно тази година. От компанията отказват да споделят от какво е направен техния нов продукт, както и да коментират последиците за здравето. Но главният изпълнителен директор Яцек Олчак заявява пред акционерите, че “пръчиците с нулево съдържание на тютюн биха могли да избегнат регулаторния контрол, на който са подложени тютюневите изделия”.

Същото твърдят и от British American Tobacco, което означава, че компанията би трябвало да може да продава своите нагреваеми цигари с ройбос с аромати като мента и тропически плодове дори след като по-късно този месец в целия блок бъде въведена забрана за ароматизирани нагреваеми тютюневи изделия.

Коя е първата държава в света, която ще забрани цигарите за младите?Всеки, роден след 2008 г., няма да може да си купува цигари или тютюневи продукти в страната, съгласно закон, който се очаква да бъде приет през следващата година
"Очевидното предимство, което тези нови продукти трябва да осигурят, е начин да се запазят ментоловите и ароматизираните разновидности на пазара на ЕС", обяснява анализаторът на Jefferies Оуен Бенет, като добавя обаче, че “регулаторните предимства, с които се ползват тези продукти, едва ли ще продължат дълго”, тъй като през следващите няколко години се очакват нови директиви на ЕС за тютюневите изделия.

"Следващото поколение регулации ще бъде насочено към никотина", предупреждава анализаторът, а адвокатът Фабиен Дикман посочва, че в Германия някои по-малки доставчици на подобни продукти вече са в спор с властите за това дали те са обект на съществуващите правила за облагане на тютюневите изделия.

Необходими регулации

Тютюневите компании все още реализират по-голямата част от приходите си от цигари. British American Tobacco например продава марки като Dunhill, Lucky Strike и Camel на повече от 170 пазара по света.

В същото време в целия Европейски съюз нагреваемите тютюневи изделия трябва да се облагат с минимум 20% от цената на дребно, въпреки че националните правителства могат да наложат и по-високи данъци.

Изследователите смятат, че е важно да се осигури голямо разнообразие от алтернативи за пушачите, но те трябва да бъдат правилно регулирани, за да се гарантира, че не изкушават повече хора да консумират никотин.

"Пътят да се предотврати това е да се следи много стриктно за начина, по който тези продукти се предлагат на пазара, и за начина, по който се излагат на показ", казва Лайън Шабаб, професор по здравна психология в Университетския колеж в Лондон.

Тютюневите компании твърдят, че техните алтернативни продукти са насочени към пушачите, а не към хората, които в момента не употребяват никотин.