Доходността на дългосрочните облигации на САЩ достигна нов 16-годишен връх в сряда, натежавайки върху акциите, които вече са под натиск заради конфликта в Газа и тримесечните резултати от корпоративните печалби.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се повиши до 4,902% - най-високото ѝ ниво на затваряне от юли 2007 г.

Основните борсови индекси се понижиха, катo S&P 500 падна с 1,3%, Dow Jones Industrial Average загуби 332,57 пункта, или 1%, а Nasdaq Composite изтри 1,6%.

Паневропейският Stoxx Europe 600 падна с 1%.

През последните седмици бързото покачване на доходността на облигациите помрачава ентусиазма около акциите. Инвеститорите също така наблюдават войната между Израел и Хамас, която заплашва да наруши световния енергиен пазар. Смесените резултати от корпоративните печалби допълнително усложняват перспективите за акциите, обобщава The Wall Street Journal.

Смъртоносна експлозия в болница в Газа ескалира страховете от по-широк регионален конфликт. Арабските лидери отмениха среща на върха с президента на САЩ Джо Байдън, намалявайки вероятността от непосредствено дипломатическо решение.

Страхът от разширяване на конфликта в Израел вдига още цените на петролаАнализаторите очакват цените на петрола да достигнат 100 долара за барел в краткосрочен план

Притесненията относно потенциалното разширяване на войната между Израел и Хамас в Близкия изток тласнаха цените на петрола нагоре. Суровият Бернт се повиши с 1,8% до 91,50 долара за барел, най-високото му ниво за този месец.

Междувременно поредица от по-горещи от очакваното икономически данни през последните няколко седмици карат инвеститорите да преоценят очакванията си за решението на Федералния резерв относно лихвените проценти.

Някои представители на Фед сигнализираха, че повишаването на дългосрочната доходност може да замести по-нататъшното увеличение на лихвите на централната банка. Президентът на Федералния резерв на Филаделфия Патрик Харкър коментира пред WSJ, че централната банка вероятно може да изчака до началото на следващата година, за да прецени как икономиката реагира на бързото покачване на лихвените проценти, преди да ги вдигне допълнително.

Трейдърите сега виждат близо 37% вероятност Фед да повиши своя референтен лихвен процент на последната си политическа среща за годината, спрямо около 26% преди седмица, според CME Group.

Печалбите на Morgan Stanley падат с 9% заради инвестиционното банкиранеПриходите от инвестиционно банкиране са спаднали с 27% до 938 милиона долара

По отношение на корпоративните отчети за третото тримесечие на 2023 г., акциите на Morgan Stanley паднаха с 6,8%, след като банката съобщи за спад в нетните приходи. Акциите на някои регионални банки, като U.S. Bancorp, също паднаха, след като няколко кредитори съобщиха, че са притиснати от по-високи лихви и други разходи.

Акциите на авиокомпаниите също се понижиха, след като United Airlines намали прогнозата си за печалбите за края на годината. Акциите на компанията паднаха с 9,7%% в най-лошия си еднодневен процентен спад от юли 2022 г. Delta Air Lines и American Airlines също се понижиха.

Около 11% от компаниите в S&P 500 са отчели печалби за третото тримесечие досега, според FactSet. От тях около 81% са надхвърлили очакванията на анализаторите, в сравнение със средната петгодишна стойност от 77%.

САЩ разширяват списъка с държави с ограничен достъп до напреднали чиповеНовите мерки затварят пропуски в регулациите, публикувани през октомври миналата година

Акциите в сектора на полупроводниците се понижиха за втори пореден ден, след като САЩ заявиха, че значително ще ограничат износа на чипове с изкуствен интелект, което ще затрудни американските компании да продават продукти на китайския пазар. Nvidia загуби 4%, Intel падна с 1,2%, а Advanced Micro Devices се понижи с 2,8%.