Мечтата на Уолстрийт за бъдещите тенденции на фондовите пазари най-вероятно е мъртва.

Или в най-добрия случай, е тежко ранена.

Беше необходима само една пресконференция на председателя на Фед Джером Пауъл през септември, за да се разбият надеждите, които мозъците на Уолстрийт трупаха цяла година, пише Business Insider.

Какво се случи?

Лихвените проценти не спираха да галопират, а за инвеститорите беше все по-трудно да гледат как доходността на 10-годишните щатски съкровищни облигации се покачва от 1,1% през януари 2021 г. до 4,84% днес – но само за последните 10 седмици скочи с цял процентен пункт.

Това е непосилно темпо, а непрестанният стремеж към повишаване на лихвените проценти беше предизвикан от настояването на Пауъл, че вероятно е необходимо още едно повишение на лихвите, за да се потуши инфлацията.

Силният ръст на работните места в САЩ води Фед към ново вдигане на лихвитеПозициите в неселскостопанските сектори са се увеличили с 336 000 за месеца, доста над прогнозата на на Dow Jones за 170 000

Най-накрая, инвеститорите се вслушаха в това, което им се казва.

Фед даде ясен сигнал, че очаква да запази референтната си лихва по федералните фондове над 5% и през 2024 г., което е в разрез с предишните очаквания за намаляване на лихвените проценти още през първото тримесечие на следващата година.

Реакцията на пазарите на акции и облигации беше бърза и бурна.

Доходността на 10-годишните щатски държавни ценни книжа скочи до 4,84%, а S&P 500 разшири спада си от края на юли до близо 10%. И понеже лихвените проценти надхвърлят невижданите от 2007 г. нива, инвеститори и потребители са все по-загрижени, че нещо в икономиката на САЩ е на път да се пречупи.

Какво се промени?

След като през по-голямата част от годината пазарът отхвърляше повишенията на лихвените проценти и заплахите за по-високи лихви за по-дълго време, той реши, че срещата през септември е била преломната точка и започна да вярва на думите на Фед:

По-високите лихви ще останат. Стегнете се.

Инвеститорите са все по-загрижени, че упорито ястребовата парична политика на Фед, дори след като инфлацията спадна от 9%-ния си връх през юни 2022 г. до 3% през юли, със сигурност има необратим ефект.

Вече се убедихме в това, когато след поредното повишаване на лихвените проценти се стигна до огромни загуби на облигации в регионалните банки, които доведоха до имплозията на Silicon Valley Bank.

Милиардерът Бари Стърнлихт настоява Фед „да спре да налива масло в огъня“Инфлацията вероятно вече е 2%, смята милиардерът

По това време доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа беше под 4%. Днес тя е близо до 5%.

Междувременно потребителят е подложен на натиск до краен предел.

Дългът по кредитните карти надхвърли 1 трилион долара, процентът на просрочените заеми за автомобили и кредити се увеличава, изплащането на студентските заеми се възобновява този месец за първи път от три години, а лихвите по ипотечните кредити от близо 8% направиха перспективата за купуване на жилище непосилно скъпа за представители на младите поколения – милениали и Z.

$4400 на месец: Толкова трябват за жилище под наем в МанхатънБроят на апартаментите под наем е намалял с 24% през август в сравнение с юли, а общият процент на незаетите жилища в Манхатън е само около 2,4%

"Възобновяването на плащанията по студентските заеми на 1 октомври, почти пълното изчерпване на излишните спестявания и затегнатите условия за кредитиране ще натежат допълнително върху покупателната способност на потребителите през следващата година", коментира миналия месец главният икономист на EY Грег Дако.

Нещо трябва да се промени и всичко това се дължи на Фед, допълва Business Insider.

Новите данни за пазара на труда в САЩ няма да разхлабят политиката на ФедРаботодателите са разкрили 187 000 работни места миналия месец, заплатите са се повишили с 4,3% на годишна база

Сбогом, меко приземяване?

Изпълнителните директори, икономистите и инвестиционните стратези предупреждават от 2022 г. насам, че рецесията, която ще засегне икономиката на САЩ, е въпрос на време, а не дали ще се случи.

И тогава потребителите изненадаха всички.

Колкото и болезнени да бяха инфлацията и по-високите лихвени проценти, икономиката остана устойчива, тъй като потребителите запазиха работните си места и продължиха да размахват кредитните си карти. Последният доклад за пазара на труда показва, че само през септември работодателите са създали зашеметяващите 336 000 работни места.

Повишаването на производителността чрез възможностите на изкуствения интелект, забавянето на инфлацията, поевтиняването на петрола и отслабването на долара усилиха все повече призивите за меко приземяване, което помогна на S&P 500 да нарасне с цели 32% от дъното на мечия пазар.

Пазарът е замрял на кръстопът в очакване на рецесия или рестарт на растежаТърсете качество и дивиденти, съветват стратези от Morgan Stanley

Но само за няколко кратки седмици Фед заличи миража на Уолстрийт за меко приземяване с три думи: по-високо за по-дълго време.

Има реални причини за безпокойство, че икономиката е в по-крехко състояние, отколкото може да се предположи от всеки един показател и всичко това се дължи на бързото повишаване на лихвените проценти, което задушава както потребителите, така и предприятията. Нарастването на цената на капитала е причината, поради която банкрутите зад Океана започват да се трупат.

Икономисти от Bloomberg заявиха, че рецесията вероятно ще настъпи още през последните месеци на тази година, а официално може да бъде обявена в началото на 2024 г.

Какво следва по-нататък?

Пътят на икономиката към меко приземяване се стесни.

Необходимо е Фед да погледне в огледалото и да признае напредъка, който постигна в укротяването на инфлацията през последните две години, дори и при положение, че пазарът на труда остава силен. Трябва да признае и че лихвените проценти вече са достатъчно рестриктивни и да реши, че следващият ход на паричната политика не е повишаване на лихвените проценти, а по-скоро пауза, а след това намаляване.

Заплахата от по-високи лихви за по-дълго помрачи настроенията на УолстрийтНарастващата доходност на облигациите и притесненията за лихвите дърпат акциите надолу; Индексите са на път да отбележат седмични загуби

"Вече не би трябвало да има съмнение, че Фед трябва да приключи. Искам да кажа, че от последното заседание насам имахме почти 50 базисни пункта затягане в дългата част", заяви професорът от Уортън Джереми Сийгъл пред CNBC в четвъртък, добавяйки, че несигурността около трудовите стачки и потенциалната опасност от спиране на работата на правителството би трябвало да накара Фед да спре да повишава лихвите.

Бъдещето на акциите ще продължи да се определя от това колко стриктно Фед се придържа към плана за по-високи лихви за по-дълго време и кога ще започне да дава сигнали, че може да се стигне до намаляване.

Инвеститорите може да се окажат в дълъг период на изчакване, а технологичните корпорации, които подхранват голяма част от просперитета на пазара, ще продължат да усещат натиска на високите лихвени проценти върху бъдещите си печалби.

Как Джером Пауъл може да удари акциите - дори Фед да не повиши лихвитеИндексът на страха на Уолстрийт завърши под 14 в петък, въпреки че Nasdaq Composite и S&P регистрираха последователни седмични загуби

Това е потенциална рецепта за катастрофа, допълва Business Insider.

Ако инфлацията продължи да спада – което изглежда вероятно и ако равнището на безработица се запази на исторически ниски нива – тогава мисията на Фед ще бъде изпълнена.

Но ако Фед продължи да натиска прекалено силно спирачките на икономиката, продължавайки с още повишения на лихвените проценти, тогава инвеститорите могат да се сбогуват със сценария за меко приземяване и да се поздравят с рецесия.