Борсовите индекси в САЩ потънаха в четвъртък, ударени допълнително от коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, докато инвеститорите анализираха покачването на доходността на облигациите към 5%, продължаващия конфликт между Израел и Хамас и резултатите от корпоративните печалби за третото тримесечие.

S&P 500 затвори с 0,8% надолу, като 10 от 11-те сектора завършиха на червено. Технологичният Nasdaq Composite падна с 1%, а Dow Industrials се понижи с 0,7%.

Stoxx Europe 600 загуби 1,2%.

В дългоочаквана реч, изнесена пред Икономическия клуб на Ню Йорк, Пауъл първоначално предположи, че е малко вероятно централната банка да повиши отново лихвените проценти през ноември, при което акциите се покачиха, а доходността на облигациите падна.

Той обаче той изплаши инвеститорите, след като речта му беше възобновена, малко след прекъсването ѝ от климатични активисти.

„Предвид несигурността и рисковете и докъде сме стигнали, комисията процедира внимателно“, каза Пауъл. „Въпреки че пътят вероятно ще бъде неравен и ще отнеме известно време, моите колеги и аз сме обединени в нашия ангажимент да намалим инфлацията устойчиво до 2 процента“, добави той.

Пауъл цитира набор от данни, показващи, че ценовият натиск намалява, давайки възможност на Фед да устои на ново затягане, но каза, че централната банка би била готова да повиши допълнително лихвите, ако силната икономическа активност предизвика притеснения за съживяване на инфлацията.

Фед отново не може да претендира за победа над инфлацията в САЩИндексът на потребителските цени се е повишил с 3,7% за втори пореден месец, основните разходи бавно намаляват

Безпокойството на пазара достигна своя връх, когато Пауъл каза, че не вижда доказателства, че паричната политика на Фед е твърде строга - по начина, по който би причинила рецесия - и че вероятно ще са необходими по-високи лихвени проценти за дълго време, за да се ограничи инфлацията.

Това е една от причините доходността на облигациите да се повиши през последните седмици, като тази на 10-годишните книжа достигна до 4,991% по време на вчерашната търговия, приближавайки се до почти 5% за първи път от 2007 г. В крайна смета референтната доходност затвори на 4,987% - нов 16-годишен връх.

По-високо за по-дълго време: Как Фед уби мечтата на Уолстрийт с три думиБеше необходима само една пресконференция на Джером Пауъл, за да се разбият надеждите, които на Уолстрийт трупаха цяла година

Инвеститорите в акции анализираха и последните резултати от приходите на компаниите за третото тримесечие, сред които тези на Netflix. Акциите на стрийминг платформата скочиха с 16%, след съобщението, че е добавила 8,8 милиона нови платени абонати, най-големият скок от началото на 2020 г., и че повишава цените. Това е най-доброто представяне на Netflix в рамките на един ден от януари 2021 г. Платформата беше най-големият печеливш на пазара в четвъртък.

Натискът срещу споделянето на пароли е увеличил клиентите на NetflixСтрийминг гигантът е добавил 8,8 милиона абонати през третото тримесечие на 2023 г.

На другия полюс бяха акциите на Tesla, които паднаха с 9,3%.

Бихме характеризирали доклада на Tesla като „мини катастрофа“, коментира анализатор на Wedbush Securities, цитиран от The Wall Street Journal. Той се позовава на мрачните коментари на Илон Мъск относно средата на високи лихвени проценти и трудностите с производството на Cybertrucks.

Спад в акциите на Tesla и други EV съперници последва песимизма на Мъск Tesla отчете коригирана печалба от 66 цента на акция спрямо очакваните 73 цента

Все още е рано да се правят изводи за корпоративните печалби за третото тримесечие, коментира Том Хейнлин, инвестиционен стратег в U.S. Bank Wealth Management, добавяйки, че пазарите са нестабилни от месеци и че ще останат такива, докато инвеститорите не получат повече яснота кога и до каква степен потребителските разходи и корпоративните печалби ще пострадат от бързото покачване на лихвените проценти.

Федералният резерв повиши лихвите 11 пъти от март 2022 г. с общо 5,25 процентни пункта до 22-годишен връх, тръгвайки от почти нулевото ниво.

Наред с коментарите на Пауъл в четвъртък излязоха данни, че първоначалните молби за безработица в САЩ са достигнали най-ниското си седмично ниво от началото на 2023 г., което показва, че пазарът на труда остава горещ и може да изложи на риск напредъка по отношение на инфлацията „и да оправдае допълнително затягане на паричната политика“, както посочи още председателят на Фед.