В отговор на скорошните нападения срещу американски войски в региона САЩ ще изпратят в Близкия изток иновативна система за противоракетна отбрана THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) и допълнителни батальони на зенитно-ракетната система Patriot, съобщават от Пентагона, цитирани от Reuters.

През последните седмици Съединените щати изпратиха значителна военноморска сила в Близкия изток, включително два самолетоносача, техните поддържащи кораби и около 2000 морски пехотинци.

Вашингтон е в повишена готовност за активност от страна на подкрепяни от Иран групировки, тъй като напрежението в региона се покачва заради войната между Израел и „Хамас“.

"След подробни дискусии с президента Джо Байдън относно неотдавнашната ескалация от страна на Иран и неговите марионетни сили в региона на Близкия изток днес разпоредих серия от допълнителни стъпки за по-нататъшно укрепване на позицията на Министерството на отбраната в региона", се казва в изявление на министъра на отбраната Лойд Остин.

Той добавя, че поставя допълнителни военнослужещи в готовност за развръщане, но не казва колко. Пентагонът вече е поставил около 2000 военнослужещи в състояние на повишена готовност, в случай че се наложи да бъдат изпратени в региона.

Китай задълбочава технологичната надпревара при подводниците Страната е напът да пусне на вода своята подводница с балистични ракети Type 096 преди края на десетилетието


"Тези стъпки ще подсилят регионалните усилия за възпиране, ще увеличат защитата на силите на САЩ в региона и ще подпомогнат защитата на Израел", добавя Остин.

Разполагането на системите идва две години след като администрацията на Байдън ги изтегли от Близкия изток, позовавайки се на намаляването на напрежението с Иран.

Patriot, считани за една от най-модерните американски системи за противовъздушна отбрана, обикновено са в недостиг, като за него се борят съюзници на САЩ по целия свят.

Системата THAAD разполага с мощен радар. Разполагането на системата от САЩ в Южна Корея през 2016 г. разгневи Китай, който смята, че тя може да „гледа“ във въздушното му пространство.

Откакто избухна конфликтът между Израел и бойците на „Хамас“ в Газа, се наблюдава рязко увеличение на нападенията срещу американските сили в Ирак и Сирия. Миналата седмица американски военен кораб свали повече от дузина безпилотни самолети и четири крилати ракети, изстреляни от подкрепяните от Иран хути от Йемен.

Израел започна своята "тотална обсада" на Газа, след като на 7 октомври при трансгранична атака срещу Южен Израел от бойци на ислямисткото движение бяха убити 1400 души, предимно цивилни, припомня още Reuters.

Starshield - Starlink на SpaceX за военна употребаКомпанията осигурява на Пентагона „защитена сателитна мрежа за правителствени организации“


Министерството на здравеопазването на Газа заявява в събота, че при въздушните и ракетните удари на Израел са загинали най-малко 4385 палестинци, включително стотици деца, а повече от един милион от 2,3 млн. души, обитаващи малката територия, са разселени.

В добавка към два самолетоносача

Разполагането на THAAD идва в добавка към изпращането на два самолетоносача - и техните помощни кораби - в Източното Средиземноморие.

Корабите са предназначени за възпиране, за да се гарантира, че конфликтът няма да се разшири, но внасят значителна технологична мощ в регион, който вече е домакин на редица американски военни кораби, самолети и войски.

Самолетоносачът "Джералд Р. Форд", заедно с поддържащи кораби, пристига в Източното Средиземноморие в началото на миналата седмица.

Той е въведен в експлоатация през 2017 г. и е най-новият самолетоносач на САЩ и най-големият в света, с повече от 5000 моряци на борда.

Самолетоносачът, който има ядрен реактор, може да побере повече от 75 военни самолета, включително изтребители като F-18 Super Hornet и E-2 Hawkeye, които могат да действат като система за ранно предупреждение.

САЩ инвестират $6 млрд. в производството на военни дроновеЕдин безпилотен самолет XQ-58A Valkyrie струва около 3 млн. долара


Той разполага с арсенал от ракети като Evolved Sea Sparrow. Това е ракета земя-въздух със среден обсег на действие, използвана за противодействие на безпилотни летателни апарати и самолети. Друг тип ракети с подвижна въздушна рама се използват за прихващане на противокорабни ракети, а оръжейната система за близък бой Mk-15 Phalanx се използва за изстрелване на бронебойни куршуми.

"Джералд Р. Форд" включва и усъвършенствани радари, които могат да помогнат за контрола на въздушния трафик и навигацията.

Поддържащите кораби на самолетоносача включват ракетния крайцер "Нормандия" от клас "Тикондерога", ракетните разрушители от клас "Арли-Бърк“ - "Томас Хъднър", "Рамадж", "Карни" и "Рузвелт". Те имат способности за водене на бойни действия "земя-въздух", "земя-земя" и "борба с подводници".

Ударната група на самолетоносача "Дуайт Айзенхауер" също се мести към източната част на Средиземно море. Достигането ѝ до региона ще отнеме между седмица и седмица и половина.

Ядреният самолетоносач, въведен в експлоатация през 1977 г., за първи път провежда операции по време на иракското нахлуване в Кувейт.

Самолетоносачът, известен още като "Айк", има 5000 моряци и може да превозва до девет ескадрили самолети - изтребители, хеликоптери и разузнавателни самолети.

Подобно на "Форд", самолетоносачът "Айк" е придружаван от други кораби като ракетния крайцер "Филипин Сий", ракетните разрушители "Грейвли" и "Мейсън". По условие тези кораби са съсредоточени върху защитата на самите себе си и самолетоносача, но могат да извършват и настъпателни операции.