Близо 2800 военнослужещи участват в първото в историята на Европейския съюз военно учение на живо, което цели да повиши способността на блока да реагира по-бързо на кризи извън границите си.

"Днес създаваме нова страница в отбраната на ЕС", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС, пред репортери на борда на десантен кораб "Хуан Карлос I" в Кадис, Испания, цитиран от Euronews.

Събитията в непосредственото съседство на блока, включително войната на Русия в Украйна и смъртоносната атака, извършена от Хамас срещу Израел миналата седмица, "само показват, че като европейци трябва да засилим сигурността си, а отбраната е част от нея", допълни той.

В едноседмичното военно учение участват 31 единици, включващи морски, въздушни, сухопътни, космически и кибернетични средства, от Австрия, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Малта, Португалия, Румъния и страната домакин Испания.

Планирането на следващите кръгове от учения вече е в ход, като се очаква второто издание, насрочено за втората половина на 2024 г., да бъде ръководено от Германия.

ЕС охлади надеждите на Зеленски: Финансовата ни помощ не може да замени САЩ

Целта е да се повиши готовността и оперативната съвместимост между армиите на страните от ЕС, както и да се постигне напредък към създаването на т.нар. капацитет за бързо разгръщане с други сценарии за учения, включително спасяване и евакуация, подкрепа за хуманитарна помощ и помощ при бедствия, заяви Борел.

"За съжаление това са сценариите, с които трябва да се справяме, и трябва да сме подготвени. Те ще бъдат част от нашето ежедневие, както виждаме днес, драматично, в най-прякото ни съседство.

Трябва да сме готови да действаме според нуждите, за да защитим нашите граждани и да допринесем за глобалната стабилност.

И за тази цел трябва да се упражняваме заедно. Това ще ни помогне да бъдем по-добре подготвени да играем ролята на участник в отбраната и доставчик на глобална сигурност", допълни той.

НАТО измества фокуса към Близкия Изток: Ще загуби ли Украйна от товаМоментът е неудобен за украинците, които се стремят да получат допълнителна подкрепа от НАТО на първата среща на министрите на отбраната след тази на лидерите през юли

По думите му, тези нови учения, "ще повишат способността на ЕС да действа по-бързо, да реагира на кризи извън ЕС, а също ще помогнат за изграждането на обща стратегическа култура в областта на отбраната".

"Неведнъж съм казвал, че европейците трябва да изградят обща стратегическа култура, за да посрещнем заедно предизвикателствата на света, в който живеем", смята Борел.

Най-мощните военни сили в света за 2023 г.Отчетени са фактори като военно оборудване и войски, с които разполагат държавите, както и финансово състояние, географско положение и ресурси

Създаването на капацитет за бързо разгръщане е един от крайъгълните камъни на Стратегическия компас, приет от лидерите на ЕС миналата година с цел укрепване на политиката за сигурност и отбрана на блока и превръщането му в по-способен доставчик на сигурност.

Предвижда се той да започне да функционира през 2025 г. с до 5000 военнослужещи и способности, които да могат да бъдат разгръщани бързо в отговор на различни видове кризи, включително и за транспортиране по въздух на граждани на ЕС от чужди държави, какъвто беше неотдавнашният случай в Нигер, Судан или Афганистан.

Някои държави от ЕС се отнасят резервирано към плановете за по-координирана отбранителна политика на равнище ЕС - идея, подкрепяна от Франция, поради опасения, че това ще доведе до отслабване на ролята на НАТО в региона.

Но превземането на Афганистан от талибаните през лятото на 2021 г., което накара западните държави да се опитат да евакуират своите граждани, даде нов тласък на преговорите.

Politico: САЩ искат Европа да купува американски оръжия, ЕС има други идеиНапрежението в Брюксел е свързано с това дали новата общоевропейска отбранителна политика ще бъде ограничена до компаниите от ЕС

Натрупването на войски от страна на Русия по границата ѝ с Украйна и последвалото пълномащабно нахлуване доведоха до сключване на споразумение. Запитан дали Капацитетът за бързо разгръщане щеше да е от полза във връзка със събитията, които се развиват в Близкия изток, ако вече беше създаден, Борел заяви, че ЕС "би трябвало да може да направи много".

"В този момент най-важното е да се разгърне хуманитарна помощ за нуждаещите се хора в Газа. Това ще изисква голям логистичен капацитет, а също така, военна подкрепа и защита.

Разбира се, ние не трябва да се намесваме в такава борба, но ако ЕС иска да защити цивилните и да им предоставим подкрепа, ще е необходим голям логистичен капацитет и това ще бъде една от мисиите на капацитета за разполагане", допълни той.

На въпрос дали създаването на Капацитета за бързо разгръщане не е твърде късно, той призна, че "да, може би, може би можехме да го реализираме по-бързо".