Слабият икономически растеж и високите лихви по огромния дълг на страната са основните проблеми, с които се сблъсква италианският министър-председател Джорджия Мелони след първата си година на власт - годишнина, отбелязана с изненадващата новина, че напуска дългогодишния си партньор, пише в свой анализ Reuters.

Коалицията на Мелони, първата, ръководена от жена в историята на Италия, полага клетва преди една година след мащабна изборна победа и скоро ще премине 14-месечния среден гратисен период от мандата на италианските правителства.

При поемането на властта тя е смятана за най-десния премиер на страната след военновременния диктатор Бенито Мусолини, тъй като партията на Мелони „Италиански братя“ води началото си от постфашисткото Италианско социално движение.

Въпреки това 46-годишната Мелони се захваща да разсее опасенията на чуждестранните партньори за евентуален екстремизъм, като установява добри връзки със съюзниците си, заемайки силно прозападна и благоприятна за ЕС позиция и обещавайки твърда подкрепа на Украйна във войната ѝ с Русия.

„У дома тя зарадва десните си редици чрез мерки за защита на традиционното семейство, защита на културното наследство на Италия и опити за спиране на притока на мигранти“, пише още информационната агенция и цитира Мелони:

Пазарите чакат с безпокойство новата бюджетна рамка на Италия Очакваният бюджет се смята за първият истински икономически тест за Мелони


"Работихме неуморно, за да се отплатим за доверието и да покажем с факти, че е възможно да се изгради една различна Италия".

Въпреки това икономическото възстановяване от пандемията е в застой, като брутният вътрешен продукт на страната се свива с 0,4% през второто тримесечие, а анализаторите прогнозират, че италианският растеж ще бъде сред най-ниските в еврозоната през следващата година.

Това затруднява Мелони да изпълни обещанията си за намаляване на данъците и прави италианския дълг, равняващ се на 140% от националното производство, уязвим на пазарни разпродажби.

"Икономиката е може би най-трудната тема. Правителството има ниски граници, в които да работи", каза Валентина Мелиани, професор по икономика в университета LUISS в Рим.

S&P Global Ratings потвърди рейтинга на страната BBB със стабилна перспектива. Въпреки това преобладаващото мнение сред анализаторите е, че рейтинговите агенции ще влошат перспективата на Рим, като избягват категоричното му понижаване.

Мелони има и лични проблеми, с които трябва да се справя. В петък тя обяви, че се разделя с дългогодишния си партньор, телевизионния водещ Андреа Джамбруно, след като той неведнъж предизвика възмущение заради сексистки коментари в ефир и извън него.

След сексистки скандал в ефир: Джорджа Мелони се раздели с партньора си Партньорът й използва нецензурни изрази и се опитва да флиртува с колежка, показват записи, излъчени от Mediaset


Намаляване на данъците

Този месец правителството одобрява бюджет за 2024 г. с около 24 млрд. евро за намаляване на данъците и увеличаване на разходите, въпреки публичния дълг, който пропорционално е вторият по големина в еврозоната след гръцкия. Този бюджет не впечатлява инвеститорите и засилва продължителното нарастване на спредовете по италианските облигации.

Разликата между доходността на италианските 10-годишни облигации и германския им еквивалент се колебае около 2 процентни пункта (200 базисни точки), което е много повече, отколкото за която и да е друга държава от еврозоната.

Мелиани коментира, че надеждите на Италия за съживяване на икономиката и намаляване на дълга зависят в голяма степен от ефективното изпълнение на инвестиционните планове, финансирани чрез фондовете на ЕС след края на програмата за възстановяване след COVID-19.

Досега Рим изпитва трудности да изпълни политическите условия на Брюксел за изразходване на получените средства.

На международния фронт, както и в подкрепата си за Украйна, Мелони до голяма степен избягва конфронтация с Брюксел въпреки евроскептичното си минало. Тя също така се отказва от призивите, които отправя в опозиция, за морска блокада, която да спре миграцията от Северна Африка. Пристигащите по бреговете на Италия са се увеличили до повече от 140 000 души досега през 2023 г., което е почти два пъти повече от същия период на миналата година.

Италия блокира китайския контрол върху производителя на гуми Pirelli Всички промени в корпоративното управление на компанията трябва да бъдат обект на официален държавен контрол


"Очаквахме Италия да бъде много твърда по отношение на имиграцията на ниво ЕС, но като цяло видяхме смирено отношение, те работят за намиране на обща линия", казва Енцо Моаверо Миланези, бивш министър на външните работи.

У дома Мелони засега избягва вътрешнополитическия хаос, който преследваше много от нейните предшественици. Разделението в опозицията засега ѝ помага да затегне хватката си върху властта и да задържи партията си на върха на социологическите проучвания с близо 30% от подкрепата на избирателите, срещу около 18,5% за лявоцентристката Демократическа партия и 17% за Движение "5 звезди", посочва в заключение Reuters.

Нейната партия доминира над коалиционните си съюзници, чийто общ резултат остава под 20%.

Анализаторите смятат, че част от дясноцентристките избиратели са преминали към Мелони от другите две партии и е малко вероятно да разклатят баланса на силите в коалицията, като се върнат обратно.

"Мелони дойде след десетилетие на политическа нестабилност и плаващи избиратели в целия партиен спектър. Страната вече изглежда уморена от това", казва историкът и експерт по политика Джовани Орсина.