"От "Лукойл" както не искаха да си плащат данъците, така след предложението на ГЕРБ и ДПС до седмица да отпадне дерогацията, от рафинерията вчера са казали на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци, които се опитаха да скрият от българските граждани".

Това заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски след срещата в парламента за евентуалното отпадане на дерогацията, съобщи БНТ.

"Проведохме срещата с премиера, онлайн се включи и финансовият министър, господин Петков и г-н Атанасов също присъстваха.

Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени.

От ГЕРБ и ДПС разчитаме това да се случи, ако не - ще си внесем проекта за отпадането на дерогацията и ще я отнемем до 7 дни от "Лукойл".

Нека и "Лукойл" да ни чуят ясно в това", каза Пеевски.

"Освен тези 500 млн., "Лукойл" ще платят и още 1 млрд. забавени стари плащания към държавния бюджет със задна дата от януари", заяви още той. "Ще внесем изменения в закона, че ще поставим под управление базата за съхранение на горива на Държавна агенция "Държавни резерви и военновременни запаси", за да може всички да имат достъп до тези складове и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на "Лукойл"", посочи Пеевски, цитиран от БНТ.

Няма смисъл да се прекрати дерогацията на „Лукойл“, смята ПетковСпоред него, това може да доведе до стрес на пазара

"В момента няма смисъл да се прекрати дерогацията на "Лукойл", защото това може да доведе до стрес на пазара".

Това коментира Кирил Петков, съпредседател на парламентарната група „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) цитиран от БТА.

Той допълни, че срещата в парламента е била ползотворна, тъй като е било решено да се фокусират върху събирането на данъците от „Лукойл“.

Financial Times: България цели изтегляне на руските енергийни компанииАсен Василев посочи, че целта не е газът за потребителите в Унгария и Сърбия да стане по-скъп, а преносът му през България да стане по-малко изгоден за

За предстоящия разговор на лидерско ниво относно дерогацията съобщи вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Добрич, припомня БТА.
Според него правителството не предприема никакви стъпки по отношение на покачващата се непрекъснато цена на горивата, докато тази на петрола стои непроменена. Тъй като от години вече имаме дерогация, поевтиня ли нафтата, поевтиня ли бензина, попита Борисов.

"Сега е страшен страх, защото ние след седмица ще предложим да няма дерогация. Към газа всички сме единни и слагаме такси. Прави впечатление обаче как месеци наред нашето правителство нищо не прави срещу „Лукойл“. Цената на петрола стои непроменена, а цените на горивата у нас пак са до небесата", коментира той.

ДПС подкрепя ГЕРБ за предсрочното спиране на дерогацията за Според Пеевски
Лидерът на ГЕРБ каза още, че страхът от предложението за отпадане на дерогацията на „Лукойл“ е при тези, които прибират около 1 лев на литър гориво. "Кой позволява, след като "Лукойл" работи с дерогация вече толкова години, горивата да поскъпват вместо да поевтиняват и къде отива разликата от близо един лев, попита още Бойко Борисов. В петък председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова съобщи на среща в Русе, че ГЕРБ ще внесе тази седмица проект на решение за отнемане на дерогацията на "Лукойл".
"Считаме, че трябва да въведем най-либералния режим за съхранение на горива и държавата да си назначи особен представител", каза още Атанасова. По думите ѝ "това, че правителството не може да взема смели решения, не следва да се пише в сметката на всички, които го подкрепят, защото нашата парламентарна група знае как се управлява и в криза".